0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Pereti

Vrei pereți cu aspect exotic? Dorești altceva în locul clasicei faianțe? Tadelakt este ceea ce cauți!

Uneori, cu toată diversitatea de modele, faianță nu poate acoperi nevoia de aspect exotic, rustic și natural, în același timp. Cu faianță este practic imposibil de obținut pereți cu ușoare unduiri ca cei ai caselor de pământ. Ce poți face dacă îți dorești pereți ”imperfecți” rezistenți la umezeala specifică băilor? Folosești Tadelakt, tencuiala marocană tradițională cu care în trecut se finisau rezervoarele de apă și băile orientale.

Ce este Tadelakt

Tadelakt este o tencuială pe bază de var ars care are o metodă specială de prelucrare astfel încât să rezulte suprafețe impermeabile. Acest mod de prelucrare, cunoscut tot cu numele de Tadelakt, este practicat în Maroc de mii de ani. Era modul în care se sigilau rezervoarele de apă pentru a ține apa în interior și pereții băilor orientale (hammam) pentru a rezista la apă și abur. Aspectul foarte plăcut cu luciri mătăsoase a făcut ca metoda să fie aplicată și pentru a obține pereți decorativi în palate, muzee sau locuințe ale persoanelor importante. Metoda a fost transmisă din generație în generație, fiind aplicată și în zilele noastre.

Specialiștii Kreidezeit au studiat varul ars obținut în cuptoarele din deșertul marocan și modul cum meșterii locali obțineau acele suprafețe unice și au reușit să reproducă compoziția tencuielii, perfecționând-o pentru a fi mai simplu de folosit și reproductibilă. Tencuiala Tadelakt fabricată de Kreidezeit este obținută doar din materiale naturale, fiind un amestec de var hidraulic, nisip cuarțos de granulozitate discontinuă, făină de marmură, argilă, cenușă, diatomit și celuloză. Este albă, dar poate fi colorată cu pigmenții naturali Kreidezeit rezistenți la var.

Ce o face atât de rezistentă la apă

Una dintre etapele tehnologiei este aplicarea săpunului de netezire. În urma reacției dintre acest săpun și var se formează o substanță foarte rezistentă la apă care impregnează peretele și-l face hidrofug. Etapa este foarte importantă și aplicarea săpunului trebuie făcută cu foarte mare atenție pentru a nu rata nici cea mai mică suprafață. De aceea recomandarea este să se aplice 2 straturi de săpun.

Săpunul de netezire se diluează 30-100% și se aplică pe perete cu o pensulă moale. Se lasă să se usuce după care se lustruiește cu piatra de lustruit specială pe toată suprafața. Lustruirea ajută la compactarea stratului și fixarea pe perete a săpunului insolubil de calciu rezultat în urma reacției dintre var și săpunul de netezire. După ce toată suprafața a fost compactată cu atenție, se aplică cel de-al doilea strat de săpun de netezire care se lustruiește din nou după uscare. Va rezulta o suprafața foarte rezistentă la umiditate și foarte specială, cu aspect unic, ușor neregulat.

Rezultatul dorit se obține cu migală și răbdare

Aceste suprafețe unice se obțin cu răbdare și migală, dar rezultatul final merită cu prisosință. Pereții au unduiri line și străluciri de mătase. Un astfel de perete va înnobila încăperea și va atrage atenția. Etapele întregului proces sunt descrise pe larg aici.

Dacă sunteți genul pasionat de bricolaj și vă plac proiectele unde este nevoie de răbdare și îndemânare, veți face o pasiune pentru aplicarea tencuielii Tadelakt. Iar dacă credeți că întreg procesul vă depășește, contactați-ne. Cunoaștem specialiști cu rezultate spectaculoase. Mai jos, câteva imagini cu lucrări ale lui Marcel Ceasar, un specialist recunoscut al acestui finisaj.

Lasă un comentariu