Lemnul este foarte potrivit pentru mobilierul de grădină. Se integrează perfect în decorul natural, aducând cu el căldură. Dar pentru a păstra senzația de natural nu trebuie acoperit cu straturi groase de lac. Cel mai potrivit este finisajul cu ulei, fără peliculă, care protejează lemnul din interior și pune în evidență fibra lui naturală. Este ceea ce puteți obține folosind Uleiul Kreidezeit pentru mobilă de grădină.
Ulei natural, rezistent la exterior, fără adaos de biocide
Uleiul Kreidezeit se aplică pe mobilierul nou din lemn pentru a-l proteja de murdărie și umezeală. De asemenea, poate fi folosit pentru întreținerea și împrospătarea lemnului pe care a fost aplicat ulei. Nu se poate aplica pe suprafețe lăcuite pentru că scopul este ca uleiul să intre în lemn, iar lacul împiedică acest lucru. Dacă mobilierul a fost protejat cu lac, înainte de a aplica uleiul lacul trebuie îndepărtat în totalitate, până se ajunge la lemn curat.
Este un ulei transparent care pătrunde adânc în lemn și-i pune în evidență fibra și culoarea naturală. Fiind transparent, nu protejează lemnul de schimbarea culorii determinată de razele soarelui. Pentru ca lemnul să păstreze culoarea neschimbată, în ulei de poate adăuga o mică cantitate de pigment. Găsiți aici toate informațiile necesare despre pigmenții Kreidezeit și modul cum se face amestecul.
Principalele proprietăți ale uleiului Kreidezeit pentru mobilier de grădină sunt:
- protejează lemnul de murdărie și umiditate;
- nu formează peliculă care se poate rupe sau sparge dacă lemnul variază dimensional;
- este antistatic și cald la atingere;
- are o culoare plăcută de miere care intensifică culoarea naturală a lemnului;
- pătrunde adânc în lemn protejându-l din interior
- se aplică, se reîmprospătează și se întreține ușor;
- poate fi folosit la protejarea jucăriilor și a obiectelor din lemn pentru copii (conform EN 71-3);
- este rezistent la saliva și transpirație (conform DIN 53160);
- nu conține biocide;
- nu conține metale grele – cobalt, plumb, bariu;
- este obținut din surse vegetale naturale și regenerabile.
Uleiul este complet natural fiind un amestec de ulei de in și ulei de tung. Mai conține ulei de balsam de terebentină (solvent natural), ester de glicerol din colofoniu obținut din lemn de rășinoase și un sicativ natural pe bază de mangan.
Cum se aplică uleiul Kreidezeit pentru mobilierul de grădină
Pentru a fi eficient, uleiul trebuie să pătrundă foarte bine în lemn. De aceea mobilierul din lemn trebuie să fie curat, nu foarte fin șlefuit și cu umiditate mai mică de 15%. Dacă lemnul a fost șlefuit înainte cu o granulație fină sau rindeluit, se șlefuiește din nou cu hârtie abrazivă cu granulația 80 sau 100. Astfel cantitatea absorbită va fi mai mare și protecția mai bună. Uleiul este gata de utilizare și nu este recomandată diluarea lui pentru că scade cantitatea de ulei absorbită. Dacă totuși diluarea este necesară, se folosește ulei de terebentină sau ulei de coajă de portocală.
Pentru protecție foarte bună se aplică 2 straturi de ulei, cu min.24 de ore timp de uscare între ele. Aplicarea se face cu pensula, cârpa sau buretele, se lasă 20-30 minute ca lemnul să absoarbă, după care suprafața se șterge cu o cârpă curată, fără scame. Pe lemn nu trebuie să rămână peliculă ci să capete un ușor luciu satinat. Dacă nu este bine șters pot apărea pete foarte lucioase sau lipicioase. După uscare, se aplică stratul al doilea, la fel ca primul. Dacă suprafața este foarte rugoasă și aspră, înainte de aplicarea celui de-al doilea strat se șlefuiește cu hârtie abrazivă 100 sau 120 și se desprăfuiește foarte bine ștergând cu o cârpă.
Timpul de uscare depinde de temperatura exterioară, de umiditatea aerului și de tipul lemnului. Conținutul de tanin din unele specii poate prelungi timpul de uscare. Pentru stejar, de exemplu, se recomandă un timp de așteptare între straturi de 48 de ore. Condițiile de mediu optime pentru aplicare sunt 20 grd.C și 60% umiditate. Temperatura scăzută și umiditatea mare prelungesc timpul de uscare. Nu se recomandă aplicarea uleiului la o temperatură mai mică de 10 grd.C.
După 1-2 zile, uleiul este uscat la suprafață. Uscarea este însă completă după 4 săptămâni. În tot acest tip este recomandat ca mobilierul să fie ferit de umiditate excesivă (să nu fie lăsat în ploaie) pentru că pot apărea pete. Reîmprospătarea se face când pe suprafața lemnului încep să apară zone ce par uscate, care au pierdut acel luciu satinat dat de ulei. Înainte de aplicarea uleiului se îndepărtează murdăria acumulată în timp prin spălare cu apă și săpun.
Pentru că nu conține biocide, este posibil să apară pe suprafață mici pete de mucegai din cauza umidității excesive. Se curăță simplu, cu apa și săpun și se șterge bine suprafața.
Dacă vă doriți ca mobilierul de grădină să aibă un aspect cât mai natural folosiți uleiul Kreidezeit. Vă veți bucura astfel de frumusețea lemnului, întreținerea va fi ușoară, iar împrospătarea se va face simplu, fără crăpături, exfolieri și îndepărtarea totală a stratului existent.