0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti / Tehnic

Thermo Jute – un material de reciclare natural cu proprietăți izolatoare excepționale

Unul dintre produsele noastre de succes cu un raport excepțional preț-performanță este Thermo Jute. Este un material cu foarte bune calități de izolare, atât termicâ cât și fonică, ideal pentru construcţii noi, precum şi pentru reabilitarea termică a clădirilor existente. Fiind deosebit de stabilă şi rezistentă la rupere, fibra de iută conferă materialului izolant stabilitate şi asigură o fixare excelentă la montare.

Izolația de iută este relativ nouă în portofoliul firmei germane Thermo Natur. Cu toate acestea ea a ajuns unul dintre cele mai bine vândute produse, preferată în țări din lumea întreagă. Ce este însă și mai interesant este povestea acestei izolații.

De la deșeu ce trebuia distrus la una dintre cele mai bune izolații pe timp de vară

Este o poveste adevărată care unește ciocolata cu izolația. Pare ca n-au nicio legătură, dar au și încă una foarte mare. Probabil sunt foarte puțini cei care nu au auzit de ciocolata Ritter Sport. Brand-ul aparține familiei Ritter ai cărei membrii sunt foarte inventivi și întreprinzători.

Ciocolata este făcută din boabe de cacao. Boabele erau aduse în saci de iută din diverse țări producătoare. Fiind aliment, boabele trebuiau transportante în condiții igienice foarte stricte și de aceea saci erau folosiți o singură dată după care deveneau deșeu. Era nevoie de o depozitare adecvată și apoi de distrugerea lor.

În 2007 familia Ritter a devenit acționar la Thermo Natur. Pornind de la izolația de cânepă ce deja era produsă acolo, a apărut ideea folosirii sacilor de iută pentru a obține o izolație asemănătoare. Nu aveau așteptări foarte mari, dar chiar și ceva capacități mediocre de izolare ar fi fost infinit mai bine decât distrugerea totala a sacilor.

Au trecut imediat la obținerea unor saltele izolatoare de iută care au fost testate. Rezultatete au fost surprinzătoare, cu mult peste așteptări. Saltelele s-au dovedit a fi cel mai bun izolator pe timp de vară comparativ cu toate produsele existente la acel moment pe piață.

Izolația din iută a devenit rapid un produs foarte cerut, fiind un succes al fabricii. Succesul se menține și în România, fiind izolația preferată de clienții noștri.

Obținerea izolației din sacii de iută

Iuta este o plantă industrială, la fel ca inul sau cânepa.Crește înaltă până la 4 m și din tulpină se obțin, prin procedee specifice, fire naturale foarte rezistente. Din ele se fabrică sfoara, pânza de sac sau covoarele de iută.

Sacii, deșeuri la fabrica de ciocolată, devin materie primă în cea producătoare de izolații naturale. Ei sunt sortați, tocați și apoi destrămați în instalații speciale. Rezultă o masă fibroasă care este amestecată în proporție de 8-10% cu biopolimeri pentru a lega fibrele între ele și 2-5% carbonat de sodiu pentru protecția împotriva incendiilor.

Saltelele de iută astfel rezultate înmagazinează o cantitate de căldură mai mare decât produsele similare și o reține un timp mai îndelungat. Izolația de iută a fost testată la Centrul de testare a materialelor din Leipzig care a confirmat proprietatea ei extraordinară de a înmagazina căldura.

Avantajele izolării cu Thermo Jute

Capacitatea izolației de iută de stocare a căldurii este de 2350 J/kgK, cu mult mai mare ca a altor materiale de izolare (vata de sticlă are capacitatea 840 J/kgK). Pentru a atinge capacitățile izolatoare ale Thermo Jute celelalte materiale ar trebui să aibă grosimea mult mai mare. De asemenea, Thermo Jute are conductivitatea termică scăzută, 0,0356 W/mK, căldura străbătând-o foarte greu.

Stocarea căldurii este utilă atât vara cât și iarna. Căldura din exterior – vara – și cea din interior – iarna – este înmagazinată de fibrele de iută și reținută un timp îndelungat. Apoi, când temperatura scade, căldura este redată mediului de unde a venit (vara, la exterior și iarna, la interior).

Pe lângă proprietățile izolatoare, saltelele de iută au și proprietatea de a reține o cantitate mare de umiditate pe care o eliberează în momentul când umiditatea în interior scade foarte mult. Se păstrează astfel un mediu foarte plăcut și sănătos în interior, fiind izolația potrivită în casele unde locuiesc persoane cu probleme respiratorii.

Este foarte rezistentă la mucegăire. Izolația de iuta a fost testată conform standardelor internaționale de institute de specialitate și a rezultat o rezistență maximă la apariția mucegaiului (0 confor EN ISO 846).

Ca și izolația de cânepă, se montează ușor și nu provoacă alergii. Este potrivită pentru izolarea între capriori, sub acoperiș din grinzi de lemn, izolarea pereților interiori și exteriori la case pe structură din lemn, izolarea pereților din suporți metalici.

Dacă doriți mai multe informații tehnice, aici găsiți date despre rezistențe, proprietăți, certificate și montaj.

Lasă un comentariu