0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Izolare case

THERMO HEMP® COMBI JUTE, combinația perfectă pentru o izolare termică eficientă și sănătoasă

Saltelele flexibile pentru izolare termică THERMO HEMP® COMBI JUTE combină fibre de cea mai înaltă calitate obținute din plante anuale regenerabile, cu protecția sustenabilă. Se obține astfel un material de construcție versatil care depășește standardele europene în vigoare. Sunt folosite fibre de cânepă de înaltă calitate la care se adaugă fibre de iută obținute din sacii pentru transportul boabelor de cacao și cafea care sunt astfel reciclați și fibre stabilizatoare reciclate pe bază de tereftalat de polietilenă (PET). Saltelele rezultate sunt sigure și pot fi prelucrate și instalate fără a fi nevoie de echipament și măști de protecție.

Cânepa, un material cultivat din cele mai vechi timpuri

Cânepa este o plantă industrială cultivată din cele mai vechi timpuri. Crește foarte repede putând ajunge la 4 m în numai 100 de zile. Rădăcina pătrunde adânc în sol ceea ce permite plantei să ajungă la nutrienți inaccesibili multor plante. Din acest motiv nu are nevoie de îngrășăminte artificiale suplimentare. Nici de pesticide nu are nevoie deoarece crește mai repede decât buruienile. Foarte important, cânepă nu prezintă interes pentru dăunători deoarece nu conține nutrienții căutați de aceștia. Cânepa este foarte rezistentă la ciuperci și nu putrezește. Din tulpina ei se obțin fibre puternice și lemnoase. Prin procedee și tehnici specifice ele se înmoaie rezultând fibre flexibile ce pot fi folosite la țesut.

După o perioadă în care fibrele sintetice au deținut supremația, cânepa revine din nou în atenție. Cererea pentru fibre de cânepă este din nou în creștere pentru că reprezintă o alternativă ecologică și durabilă în multe domenii.

Iuta este folosită pentru a crește și mai mult performanțele izolatoare ale cânepei

Iuta este, ca și cânepa, o plantă industială din a cărei tulpină se obțin fibre naturale. Tulpina, care poate ajunge și la 4 m înălțime, este prelucrată obținându-se fire aurii și mătăsoase de peste 3 m lungime, cu un diametru de 2,5 microni. Ele sunt materia prima pentru obținerea sforilor și frânghiilor, a pânzei de sac sau covoarelor de iută.

Fibra de iută este a doua cea mai utilizată fibră naturală din lume, după bumbac. Din ea se fabrică fibra folosită la țesutul sacilor pentru transportul diferitelor alimente. Se obișnuia ca acești saci să fie aruncați la gunoi din cauza clasificării lor ca ambalaje alimentare (care fac obiectul unor reglementări foarte stricte). Compania Thermo Hemp a fost pionier în acest domeniu, reciclând sacii pentru a obține fibre de iută foarte fine. Sunt amestecate apoi cu fibrele de cânepa pentru a îmbunătăți calitățile izolatoare ale saltelelor.

Fibre de susținere din materiale reciclate

Pentru ca saltelele să fie flexibile, fibrelor naturale li se adaugă așa-numitele fibre de susținere. Adăugarea are dublu scop: determină aderența fibrelor între ele și stabilitate dimensională și asigură flexibilitatea saltelelor în timp și revenirea la forma inițială după comprimare.

Fibrele suport folosite pentru THERMO HEMP® COMBI JUTE sunt bicomponente. Ceea ce este deosebit la aceste fibre este faptul că miezul are un punct de topire mai mare decât exteriorul. În timpul procesului de termo-legare, învelișul fibrelor suport este topit împreună cu fibrele naturale, în timp ce miezul rămâne solid. Se folosesc fibre pe bază de PET care sunt fabricate din materiale 100% reciclate.

Sodă pentru rezistență la foc

Soda folosită – carbonatul de sodiu – este adăugată la materialele izolatoare produse de THERMO HANF ca agent de protecție împotriva incendiilor. Este complet inofensivă din punct de vedere ecologice, fiind chiar permisă în alimentele organice ca aditiv E-500 ce nu are limită superioară.

Stingerea focului se reaIizează prin așa numita inhibarea eterogenă, numită și efect anticatalitic. Asta înseamnă că radicalii reacției de ardere sunt legați la suprafața granulelor de pulbere fin măcinate și făcuți inofensivi, ceea ce are ca rezultat stingerea focului. Datorită acestui aditiv, toate materialele de izolație HempFlax® ating clasa de construcție E, adică inflamabilitate normală. Un alt avantaj al folosirii sodei este valoare pH-ului de aprox. 12, dând o foarte bună rezistență la mucegai, ceea ce plasează saltelele THERMO HEMP® COMBI JUTE în clasa de rezistență zero la mucegai (clasa superioară).

Proprietăți și domenii de aplicare

THERMO HEMP® COMBI JUTE are în compoziție 62,5% fibră de cânepă, 21,75% fibră de iută, 9% fibră suport polimer pe bază de PET și 4% sodă. Densitatea în vrac este de aprox. 37kg/m3, iar conductivitatea termică 0,039-0,040W/m.K.

Saltelele asigură protecție termică excelentă datorită conductivității termice scăzute, protecție termică excelentă vara datorită capacității ridicate de stocare a căldurii și proprietăți foarte bune de izolare fonică. De asemenea, asigură echilibrarea umidității prin capacitatea mare de absorbție a vaporilor de apă.

Saltelele THERMO HEMP® COMBI JUTE pot fi folosite ca:

  • izolație între căpriori și grinzi de lemn,
  • izolație pe tavanele de la ultimul etaj,
  • izolație interioară a tavanului sau a acoperișului (izolație sub structura de susținere),
  • izolarea cavității pereților exteriori și interiori în construcții pe structură de lemn,
  • izolarea interioară a pereților exteriori.

Contactați-ne pentru oferte și informații suplimentare legate de acest material de izolare termină foarte eficient!

Lasă un comentariu