0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti

Tencuieli Conluto pe bază de argilă pentru un mediu sănătos, cu umiditate controlată și aspect plăcut

Unul dintre produsele foarte apreciate de clienți este tencuiala pe bază de argilă. Atmosfera într-o casă finisată cu produse pe bază de argilă este atât de plăcută încât cei care trăiesc o asemenea experiență revin la produsele noastre atunci când sunt în situația de a construi sau a renova. Este și cazul casei de la Miroslava, o comună de lângă Iași, despre a cărei construcție și finisare se vorbește în filmul de la finalul articolului. Tencuiala folosită este Conluto, marcă germană recunoscută pentru producerea de materiale de construcție performante pe bază de argilă. Firma și-a început activitatea în 1993 și de atunci s-a dedicat continuu producerii și dezvoltării unor produse ecologice și actuale.

De ce să construiești folosind pământ?

Este o întrebare pe care cu siguranță mulți și-o pun. De ce să construim cu pământ, ca acum sute de ani, când între timp au apărut atât de multe produse moderne foarte ușor de aplicat, care se usucă repede și nu au nevoie de vreo întreținere specială? Iată câteva dintre motive:

Climat sănătos în camere. Folosirea tencuielilor și a vopselelor pe bază de lut permite pereților să absoarbă eficient umiditatea din aer. Umiditatea relativă a aerului din interiorul locuințelor nu trebuie să fie mai mică de 40% și nici mai mare de 70%. Pereții tencuiți cu lut acționează ca un tampon pentru umiditatea naturală, păstrând umiditatea aerului interior la un nivel cuprins între 45% și 55%. De asemenea, mineralele din tencuielile de argilă pot lega mirosurile și substanțele poluante din aer, reduc nivelul bacteriilor și acumulează mai puțin praf datorită proprietăților antistatice. Argila contribuie la un mediu de viață sănătos și confortabil.

Are proprietăți izolatoare. O cameră tencuită cu argilă este confortabilă iarna și răcoroasă vara. Pereții sunt permeabili la vapori și au proprietăți bune de conducere capilară, ceea ce înseamnă că pot absorbi și dispersa în mod eficient umiditatea. Datorită masei naturale mari, tencuielile de lut pot absorbi și reține căldura, eliberând-o treptat înapoi în cameră pe măsură ce temperatura aerului scade. Drept urmare, pereții de pământ contribuie la crearea de interioare confortabile și la conservarea energiei. Tot datorită masei naturale mari lutul este și un foarte bun izolator fonic.

Protejează structura caselor din lemn. Permeabilitatea lutului la vapori permite eliminarea umidității din procedeele umede folosite la construcție astfel încât nu se mai formează condens. Structura de lemn a casei este protejată astfel de apariția mucegaiului și de riscul de putrezire.

Folosire simplă, flexibilitate. Produsele moderne pe bază de argilă sunt simplu și ușor de folosit, fiind o alternativă atractivă la materialele convenționale, chiar și pentru începători. Deoarece materialele de construcție din lut nu se întăresc chimic ci prin uscare normală sunt ușor de lucrat, imprimând un ritm natural. Nu este nevoie de unelte speciale, iar pentru utilizare sunt suficiente indicațiile din fișele tehnice.

Sunt contemporane și durabile. Construirea cu argilă este modernă și durabilă. Pământul este un material disponibil pe scară largă, este la îndemână, iar prelucrarea lui pentru a obține tencuieli nu necesită substanțe chimice. Durabilitatea este ridicată, dovadă fiind clădirile care dăinuie de secole. Pământul va continua să fie un material de construcție popular deoarece este simplu de folosit, sustenabil și ecologic.

Cum arată și cum se folosește tencuiala de argilă Conluto

Tencuiala Conluto este ambalată în saci de 600 sau 120 kg și este umedă. Pentru stratul de bază avem tencuiala brută formată din argilă pentru construcție și nisip cu granulația între 0 și 2 mm. Pentru stratul superior se folosește tencuială fină ce are în compoziție nisip cu granulația până la 1 mm.

Pentru finisare, tencuiala se diluează 10-15% cu apă. Diluția depinde de metoda de aplicare folosită, de substrat și se grosimea stratului aplicat. Dacă peretele este drept (în general, la construcțiile noi), se aplică un singur strat de tencuială brută cu grosimea de 1 cm. La construcțiile vechi, unde stratul de cărămidă poate fi mâncat, se aplică 2 straturi, unul fiind necesar pentru nivelare. Tencuiala poate fi aplicată manual sau mecanizat, pe plăci din fibră de lemn, zidărie, agilă ușoară, trestie.

Tencuiala fină se aplică într-un singur strat de 4 mm grosime peste tencuiala brută uscată. Dacă se aplică pe gips-carton trebuie folosit un grund Conluto care să asigure aderența între cele două materiale. Pentru aplicare pe suporturi diverse este bine să consultați un specialist.

Tencuiala de argilă îți permite să trăiești sănătos în propria casă, fără chimicale și materiale îndelung procesate. Sunt materiale dezvoltate cu gândul la sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.

Casa de la Miroslava

https://www.youtube.com/watch?v=9cHViBVq1zM

Lasă un comentariu