0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Casa eco / Pereti

Tencuiala de var fină, perfectă pentru încăperi cu aspect rustic

Pentru adepții stilului rustic nu este suficient ca mobilierul să aibă designul și și finisajul în acest stil. Întreg ansamblul trebuie să arate unitar astfel încât să amintească de bunici, copilărie la țară și natural. Nota de rustic este dată și de finisajul pereților, care nu este fin și uniform ”ca la oraș”, ci cu mici imperfecțiuni care, paradoxal, îi fac să arate perfect. Un astfel de aspect se obține cu tencuiala de var fină Kreidezeit. Este o tencuială naturală și versatilă cu ajutorul căreia se pot obține finisaje diverse care au, în primul rând, calitatea de a fi sănătoase.

De ce pereții finisați cu var sunt sănătoși

Pentru că varul este un produs antiseptic și antibacterian. Varul are pH alcalin ceea ce împiedică dezvoltare ciupercilor și a mucegaiului. De aceea este recomandat pentru finisarea băilor și bucătăriilor, acolo unde aburul și umezeala prelungită creează condiții pentru apariția mucegaiului.

Este însă și o foarte bună alegere pentru camerele copiilor, bătrânilor sau a celor cu alergii sau probleme respiratorii. Varul nu împiedică doar apariția și dezvoltarea mucegaiului ci și a altor microorganisme. Este cunoscut faptul că la tară, primăvara, pomii erau văruiți până la o înălțime de 1 – 1,5 m de sol. Varul împiedica apariția insectelor și a altor dăunători și astfel copacul rămânea sănătos. Așa funcționează și în casă, iar microorganismele nu se pot dezvolta, aerul rămânând curat șu sănătos.

O altă caracteristică a varului este aceea de a lăsa peretele să elibereze umiditatea remanentă. Și din acest motiv este împiedicată apariția mucegaiului. Umiditatea din procesele umede anterioare de finisare este lăsată să iasă și astfel nu apare condensul ce reprezintă mediul perfect pentru apariția și dezvoltarea mucegaiului.

Cum arată și ce conține tencuiala de var Kreidezeit

Tencuiala de var fină Kreidezeit este sub formă de praf alb cu granulația de 0,8-0,9 mm. Există și tencuială grosieră cu granulația de 1,4 mm, care dă pereților un aspect mai zgrunțuros. Se aplică la interior și poate fi folosită ca strat final sau ca bază pentru Tadelakt, Marmorino, vopsele naturale și lazuri de perete.

Versatilitatea tencuielii vine din faptul că poate fi folosită ca atare sau amestecată în proporție de până la 5 % cu pigmenți naturali pentru a obține o infinitate de nuanțe și culori. De asemenea, poate fi folosită pentru a obține tencuieli decorative 3D prin amestecare cu pietriș de sticlă, vermiculită sau fibră din coajă de nucă.

După aplicarea corectă și uscare stratul rezultat este hidrofob și rezistent la frecare. Asta înseamnă că nu va absorbi apă și că varul nu se va lua pe haine sau pe mâini. Acest lucru se datorează conținutului de celuloză și tehnologiei de fabricație. Pe lângă celuloză tencuiala de var mai conține nisip de cuarț, granule de marmură, hidrat de calcar de marmură, caolin.

Cum și pe ce se aplică

Tencuiala de var se poate aplica pe toate suprafețele minerale, pe plăci gips-carton sau pe beton. Suprafața trebuie să fie uscată, curată, fără grăsimi, uleiuri sau substanțe colorante care ar putea penetra stratul de tencuială (acestea pot fi izolate cu grund izolant pe bază de shellac). Vopselele vechi de cretă sau cleiul rămas de la tapet se îndepărtează prin spălare. Suprafețele cu capacitate medie și mare de absorbție și cele ușor nisipoase se tratează cu Grund pe bază de cazeină.

Praful de tencuială de var se amestecă cu apă curată și rece. Un kg de praf se amestecă cu 0m28-0,3 l apă. Amestecarea trebuie făcută cu un mixer puternic pentru a evita formarea aglomerărilor. După înglobarea întregii cantități amestecul se lasă 15 minute pentru ca tencuiala să absoarbă apa. După aceea se amestecă din nou cu mixerul și se poate aplica. Amestecul poate fi ținut în ambalaje acoperite 2-4 săptămâni.

Aplicarea se face cu drișca, iar aspectul rustic ține, atât de granulația tencuielii, cât și de modul de aplicare. Cu cât este mai puțin netezită și uniformizată, cu atât aspectul este mai asemănător vechilor case țărănești. Pentru ca aplicarea să de facă în bune condiții temperatura nu trebuie să fie mai mică de 8-10 grd.C. Nu se aplică straturi mai groase de 5 mm. Stratul următor se aplică după uscarea primului. Ca timp de uscare se consideră 24 de ore pentru fiecare mm grosime strat. Adică, pentru un strat de 3 mm, timpul de uscare este de min 3 zile. După uscarea completă stratul de tencuială poate fi frecat cu beretele fără nicio problemă.

Lasă un comentariu