EcoBlog Solutii tehnice
Polistirenul cu HBCD, declarat "deşeu periculos"

polistiren periculos.jpg

Agenția Federală de Mediu din Germania (UBA) confirmă: Începând din octombrie 2016, materialele izolatoare din polistiren cu HBCD sunt pe lista “deșeurilor periculoase”.

Cel mai obișnuit material utilizat pentru izolarea termică a construcțiilor este polistirenul. Până acum, polistirenul (produs cu consum de energie foarte ridicat de petrol brut) a fost ignifugat cu un material toxic, numit hexabromociclododecanul (HBCD).

Între timp, această substanță ignifugă a fost interzisă la nivel mondial, fiind suspectată că afectează reproducerea. Totuși, materialul izolator, polistirenul, a fost declarat până acum ca fiind “deșeu de construcție mixt” și nu ca deșeu periculos, deși experții au solicitat mereu această calificare.

În prezent, ordonanța referitoare la Catalogul deșeurilor a fost modificată, și limita în regulamentul pentru poluanții organici persistenți (EU POP - persistent organic pollutants) a fost exacerbată. Conform acestei ordonanţe, materialele de izolare care conțin HBCD sunt considerate, începând din octombrie 2016 drept “deșeuri periculoase”.

Prin urmare, producătorii materialelor de izolare din polistiren folosesc ca opţiune alternativă materialul ignifug PolyFR.

 

Apar probleme similare, cum ar fi:

  • Unde poate fi eliminat acest material?
  • Cât va costa eliminarea ca deșeu a acestui material?
  • Care sunt produsele de izolare preferate – având în vedere durata întreagă de viață de la producție la eliminare?
  • …cât şi factorii precum un stil de viață sănătos, produse favorabile mediului și climei și economie de resurse, precum şi avantajele din punct de vedere al biologiei și fizicii construcțiilor….?


Rămâne întrebarea: Ce materiale izolatoare vom utiliza în viitor pentru construcții?

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia