EcoBlog Sfaturi şi poveşti
Izolarea cu fibră de lemn - sănătoasă și eficientă

Izolarea termică a caselor este necesară pentru a reduce pierderile de căldură pe timpul iernii și a împiedica căldura să intre pe perioada verii. Pe lângă un confort sporit, prin izolare se reduc si facturile la energie. Izolarea poate fi făcută încă din timpul construcției folosind materiale speciale care reduc pierderile de căldură (cărămizi speciale termoizolante, tencuieli termoizolante).

Celelalte tipuri de case, fie ele din beton, cărămidă sau BCA, au nevoie de izolare termică. Chiar și casele din lemn sunt izolate, cu toate că lemnul este un bun izolator termic. Casele din lemn rotund sau din grinzi dreptunghiulare au materiale izolatoare intre elemente. Casele pe structură din lemn sau din pereți prefabricați au nevoie de izolare la acoperis, între căpriori, în mansardă, între straturile ce formează pereții.

Cum spuneam, lemnul este cunoscut ca un foarte bun material izolator. Vechile case din lemn păstrau căldura iarna și împiedicau intrarea ei vara. Au fost producători care au înțeles avantajele acestei proprietăți și au prelucrat lemnul pentru a obține materiale cu proprietăți izolatoare foarte bune. Ele sunt sub formă de fibră de lemn sau panouri din fibră de lemn. Pot fi folosite atât la casele din lemn pentru creșterea eficienței energetice, cât și la cele din cărămidă sau BCA.

Panouri din fibră de lemn

Izolația este rezultatul utilizării deșeurilor din industria lemnului. Fibrele sunt obținute în urma unui proces chimic prin care se îndepărtează parțial lignina, substanța care rigidizează lemnul. Rezultă un fel de lână de lemn care poate fi folosită sub formă de fibre individuale sau este presată în plăci. Pentru a obține plăcile se folosește adeziv, într-un procent foarte mic, pentru a lipi fibrele între ele.

Folosirea plăcilor din fibră de lemn la izolarea exterioară a clădirilor sau a acoperișului are avantaje importante:

• Reduce consumul de energie pe perioada iernii. Lemnul are putere mare de înmagazinare și reținere a căldurii. Este materialul din construcții cu cea mai mare putere de stocare a căldurii. Locuințele izolate cu plăci din fibre de lemn vor menține căldura mai mult timp în interior iarna, costurile cu încălzirea locuinței scăzând.


• Menține un mediu răcoros în perioadele calde de vară. Lemnul este un bun izolator termic, înmagazinând căldura fără să o distribuie. Căldura exterioară se acumuleaza în pereți, dar nu este distribuită în interiorul casei, atmosfera rămânând răcoroasă.


• Permite schimbul de umiditate cu mediul. Fibrele provin din lemn și păstrează proprietatea lui de a face schimb de umiditate cu mediul. Izolația va permite eliminarea umidității în exces evitându-se astfel condensul și apariția mucegaiului.


• Izolează fonic locuința. Lemnul este si bun izolator fonic. Folosind placi fibrolemnoase la izolarea pereților și acoperișului, se va reduce și nivelului zgomotului.

 

Fibră de lemn pentru izolarea zonelor greu accesibile

Fibrele sunt obținute tot prin procedeul de delignificare parțială a lemnului, ca și plăcilor fibrolemnoase, dar nu mai sunt procesate pentru a forma plăci, rămânând libere. Pentru o izolare eficientă fibrele sunt îndesate în zona ce trebuie izolata până formează o masă compactă. Cu ajutorul unui tub flexibil și al presiunii, fibrele sunt împinse cu putere printru-un orificiu făcut în peretele care ascunde spațiul greu accesibil (pod, mansardă), pătrunzând în toate cotloanele. La final gaura este astupată cu un dop de lemn sau rigips.

 

Avantajele folosirii fibrelor sunt:

• elasticitatea fibrelor permite adaptarea la spații cu geometrii dintre cele mai variate;

• sistemul devine eficient încă de la o densitate de 29 kg/m3, iar fibrele nu se sedimentează nici la densități mai mari;

• foarte bune calități de izolare termică, atât pe timpul iernii cât și al verii;

• capacitate mare de înmagazinare a căldurii, astfel încât nu permite pătrunderea căldurii în spațiul locuibil vara și nici ieșirea căldurii iarna;

• îmbunătățește izolarea acustică a casei;

• reglează umiditatea din încăpere;

• permite trecerea vaporilor de apă împiedicand apariția igrasiei;

• sistem natural, inofensiv pentru organism.

 

Sistemul poate fi folosit și pentru izolarea pereților sau a spațiului dintre nivele. Fibrele pot fi injectate în structura de rezistență a caselor din lemn – între grinzile verticale - pot fi folosite ca izolație pentru acoperiș, între căpriori sau între grinzile orizontale ale tavanului sau cele dintre nivele. Sistemul de aplicare permite o instalare mult mai rapidă decât cea tradițională, a plăcilor sau rolelor de material izolant. Ca exemplu, izolarea a 150 mp de acoperiș și 120 mp de pereți poate fi făcută în mai puțin de 8 ore. Produsul este încadrat în clasa E de rezistență la foc, conform ISO 11925-2:2010, adica dacă flacăra degajă o temperatură de 715 grd.C, izolația rezistă timp de 90 minute.

 

Gutex, producător de izolații din lemn încă din 1932

Fibrele și plăcile din fibră de lemn de la Gutex, ce fac parte din portofoliul firmei, sunt foarte apreciate, atât de producătorii de case, cât și de proprietari. Firma Gutex Holzfaserplattenwerk are sediul în Waldshut-Tiengen, în munții Pădurea Neagră, la 20 km de locul unde izvorăște Dunărea. Aici se fabrică încă din 1932 plăci fibrolemnoase folosind resturile de lemn de brad și molid provenite de la gaterele din zonă. Aceeași sursă de materie primă se folosește și acum. Plăcile au foarte puțini aditivi adăugați, doar 4% adeziv poliuretanic pentru încleierea plăcii și 2% parafină pentru a face placa rezistentă la apă.

Gutex produce termoizolații din fibră de lemn atât sub formă de plăci cât și fibre individuale. Plăcile fibrolemnoase sunt de diferite grosimi, dimensiuni și flexibilități astfel încât pot fi folosite atât pentru izolarea fațadelor ventilate și a pereților exteriori, cât și pentru pereții interiori sau în interiorul lor, pentru izolarea acoperișului, între căpriori, între nivele sau sub pardoseală. Pentru ușurință în montare și eliminarea punților termice, plăcile au din fabricație sistemul nut și feder. Fibrele individuale sunt montate sub presiune, doar de persoane pregătite și autorizate.

Plăcile fibrolemnoase pot fi folosite atât la izolarea construcțiilor noi, cât și a celor vechi. Au toate certificatele necesare și respecta toate cerințele CE referitoare la siguranța în construcții, protecția mediului și protecția la foc. Lemnul folosit (materia primă) provine din păduri sustenabile, unde cultivarea și recoltarea se face aplicând principiile de gestionare forestieră durabilă conform standardelor PEFC si FSC.

 

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia