EcoBlog Sfaturi şi poveşti
Podele uleiate II. – Alegerea produsului potrivit

kreidezeit podele uleiate ilustratie

După ce în primul articol (Podele uleiate I. – Introducere) am vorbit despre diferenţa dintre lăcuirea şi uleierea podelelor, despre calităţile naturale ale lemnului şi păstrarea acestora prin uleiere şi ceruire, articolul de faţă are menirea de a oferi câteva sfaturi în alegerea produsului potrivit pentru finisarea parchetul/podeaua din lemn masiv.

Pentru a căpăta personalitate, lemnul parchetului are nevoie de o finisare. Aceasta finisare se poate realiza cu lacuri incolore sau colorate, sau cu uleiuri naturale și  ceruri. Perierea, băițuirea, tehnica Shabby (patinarea suprafeței) și antichizarea fiind principalele metode folosite pentru finisarea parchetului.

Înainte de a decide care ar fi materialul de finisat potrivit, trebuie analizate următoarele aspecte:

  1. Destinația încăperii, mai bine zis gradul de expunere al parchetului. Dacă e vorba de cameră de zi, dormitor, adică parchet cu uzură normală sau dacă suprafața va fi expusă unui trafic intens (în birou, școală, instituții, spații comune)

  2. Posibilitatea expunerii la umezeală sau pătare. Unele produse nu sunt potrivite pentru parchetul din baie, cum ar fi de exemplu ceara. Dar uleiul de calitate bună rezistă la apă și umezeală.

  3. Aspectul final, adică culoarea care să completeze decorul camerei. Se poate opta pentru soluții incolore, care sunt mai aproape de culoarea naturală a lemnului, sau lacul/uleiul poate fi pigmentat pentru a obține cele mai diverse nuanțe.

  4. Aspectul lucius (în cazul finisării cu lac) vs. aspectul mat, de mătase (în cazul podelelor uleiate)

  5. Consumul de material/mp dar mai important gradul de substanță uscată. Prețul mai ridicat pentru un produs anume poate reflecta capacitatea de a acoperi o suprafață mult mai mare, fiind astfel mai economic la final.

  6. Modul de aplicare și timpul de uscare. Lacurile se usucă mai repede (datorită solvenților), uleiul fără solvent în schimb se usucă în 24/48 de ore.

  7. Ușurința întreținerii și modul de reparare a deteriorărilor. În caz de reparație, suprafețele lăcuite trebuie șlefuite, cele uleiate pot fi remediate local, fără intervenţii costisitoare.

  8. Un alt aspect, din ce în ce mai important este compoziția materialului folosit și pericolul ingredientelor asupra sănătății

kreidezeit cititi eticheta ilustratie

Citiți eticheta și fisa tehnică

Cel mai important este ca înainte de achiziția unui produs, să verificați și să citiți cu atenția descrierea produsului, a informațiilor afișate pe etichetă și în fișa tehnică.  În prezent, aşa cum este firesc, ne orientăm spre metode și materiale cât mai ecologice. Atenţie însă! Nu toate produsele eco sunt naturale sau inofensive 100%!

Lacurile eco pe bază de apă, de exemplu sau unele uleiuri eco conțin solvenți, care în timpul aplicării, - dar conform unor studii și după aplicare-, emană substanțe care pot influența într-o măsură mai mică sau mai mare sănătatea beneficiarilor și a aplicatorilor.

Consultând așadar fișa tehnică, se obțin informații despre conținutul de solvent și substanță uscată în produsul ales. De exemplu, la aplicarea unui ulei cu conținut de substanță uscată de 30 % și cu un consum de 100 g/m2, după uscare pe suprafața pardoselii rămân 30 de grame de produs efectiv, iar restul de 70 de grame constituie solventul care se evaporă în aer și este inhalat atât de către montatorul, cât și de beneficiarul lucrării. În cazul aplicării unui ulei cu substanță uscată de 100 % și consum de 50 g/m2, pe suprafața pardoselii rămân după uscare circa 50 de grame de produs, deoarece în cazul acesta conținutul de solvent este aproape zero.

podele-uleiate-Naturalpaint-3

Pe baza unei decizii voluntare, producătorul uleiurilor Kreidezeit declară în întregime compoziția produselor.

În cazul uleiului pentru parchet Ulei rezistent fără solvent, compoziția de subsanță uscată este de 100%, cu conținut de solvent sau apă de 0%. Fiind compus doar din ueliuri și rășini naturale, se obţine printr-un procedeu blând, specific fabricii, care constă în topirea răşinilor de colofoniu într-un amestec de ulei de in/ulei de lemn. Uleiul de in garantează o penetrare adâncă chiar şi în interiorul celor mai mici pori ai lemnului datorită dimensiunii reduse a moleculelor sale, permiţând totodată un timp de procesare lung şi „deschis”.

Pentru mai multe sfaturi în ceea ce privește alegerea produsului potrivit pentru finisarea parchetului, vă invităm să contactați consultanții Naturalpaint.

 

Următorul articol din seria Podele uleiate va trata subiectul pregătirii suprafețelor pentru uleierea parchetului.

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia