EcoBlog Sfaturi şi poveşti
Podele uleiate I. – Introducere

podele-uleiate-Naturalpaint-2

Pentru a menţine frumusețea naturală a unei podele de lemn, este nevoie de un tratament care păstrează trăsăturile naturale ale lemnului. Printre aceste calităţi naturale se numără şi absorbţia/cedarea umidităţii, şi astfel îmbunătăţirea climatului interior precum şi contactul termic.

În cazul unei podele de lemn tratată cu lac, aceste calităţi naturale dispar, iar în urma „mișcărilor” naturale ale lemnului, stratul protector de lac poate fisura. Umezeala pătrunde în crăpături, drept urmare lemnul capătă o nuanţă de gri şi chiar se putrezeşte. În acest caz, toată suprafaţa trebuie şlefuită şi relăcuită din nou...

Ceruirea și uleierea parchetului sunt din nou „la modă” în zilele noastre, dată fiind preferința multor beneficiari pentru pardoseli cu un grad de luciu mai temperat, mai apropiat de estetica naturală a lemnului, cu fibra şi culoarea acestuia scos în evidenţă.

podele-uleiate-Naturalpaint

Podeaua / parchetul peste care s-a aplicat ulei are un aspect foarte aproiat de cel natural. Uleiul nu reflectă lumina, ci o absoarbe, iar podeaua devine mai putin lucioasă/luminoasă, de aceea efectul vizual este unul mult mai plăcut, mai natural. Suprafaţa uleiată are un luciu de mătase.

Un alt avantaj este că pardoseala din lemn astfel tratată, datorită faptului că porii rămân deschiși, poate “respira” și astfel se adaptează foarte bine aproape oricărui mediu ambiant. Uleiul penetrează adânc în poriile lemnului, îl întărește, lemnul astfel devenind rezistent la chiar și la trafic intens. Parchetul uleiat este rezistent la apă, murdărie, și este ușor de curățat și întreținut.

Spre deosebire de lăcuire însă, uleierea este un procedeu mai pretenţios. Se va avea o deosebită grijă la pregătirea suprafeţelor (șlefuirea parchetului , îndepărtarea prafului etc). Un lac protector pe bază de apă și poliuretan acoperă într-o oarecare măsură urmele fine lăsate de mașinile de șlefuit, însă la uleiere aceste urme rămân destul de vizibile, sau devin chiar mai accentuate. (despre pregătirea suprafețelor pentru uleierea parchetului vom scrie mai multe într-un articol următor: Podele uleiate III. – Pregătirea suprafețelor)

Suprafața uleiată are însă și un alt avantaj, pe care nu îl intalnim în cazul parchetului lăcuit, anume posibilitatea reparării locale. Reparația se poate face aplicând același ulei pe partea zgâriată/deteriorată.

podele-uleiate-Naturalpaint-1

Uleiurile oferite de Naturalpaint sunt produse ecologice, fabricate doar din ingrediente naturale (uleiuri vegetale) și sunt disponibile în varianta natur sau pot fi pigmentate pentru a obține diverse nuanțe de parchet. Uleierea naturală, cu ulei incolor (transparent) oferă parchetului un aspect mai apropiat de cel natural, iar pentru nuanțarea suprafeței, uleiul se va colora cu pigmenți minerali.

Vom continua...În articolul următor vom discuta despre alegerea produsului potrivit pentru uleiarea şi ceruirea parchetului sau a pardoselii de lemn.

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia