EcoBlog Sfaturi şi poveşti
Vopsele lavabile: Cititi eticheta!

vopsele-ecologice

Vopselurile, de obicei, contin trei elemente principale: pigmentul (colorant), liantul, si materialele de umplutura. 

In cele mai multe cazuri, aceste ingrediente sunt obtinute folosind materiale toxice si periculoase - atat pentru mediu cat si pentru sanatatea omului.

 

Cadmiul, plumbul si cromul sunt frecvent utilizati pentru obtinerea pigmentilor; produse petrochimice, benzen si formaldehida sunt utilizate ca solventi si lianti. Totodata, substante chimice sunt utilizate ca agenti de uscare, dar si pentru conservarea si stabilizarea vopselelor.

Compusii organici volatili sunt substante chimice care se evapora in atmosfera si au contibutie majora la schimbarile climatice. Mai multi dintre acesti compusi sunt extrem de toxici si creeaza probleme grave de sanatate: ameteli, dureri de cap, oboseala, iritarea ochilor, imbolnaviri la nivelul cailor respiratorice, astm bronsic, imbolnaviri la ficat, rinichi si chiar cancer.

Vopselurile chimice moderne continua sa emita COV multi ani de la aplicarea lor.

Vopsele ecologice/ oraganice

Vopsele mai putin toxice sunt cele ecologice, numite si vopsele Low-COV sau COV-Free, (adica cu continut mai mic de compusi organici volatili). Nu exista standarde clare stabilite pentru aceste vopsele, iar etichetele ecologice de pe ele (Eco-Label, Blue Angel) sunt larg utilizate si in mod abuziv, in scopuri de marketing.

Ca o tendinta, la aceste vopsele ecologice substantele petrochimice au fost inlocuite cu apa. Astfel, s-a ajuns la un nivel mai mic de COV, fiind micsorate si emisiile. Cu toate astea, aceste vopsele Low-COV contin in continuare chimicale toxice care conform unui studiu al Environmental Health News (20. Oct. 2010) cauzeaza probleme de sanatate, in special astm si alergii la copii.

 

Vopsele naturale

Vopselele naturale sunt singurele vopsele non-toxice, avand in vedere ca acestea nu contin COV, fiind produse din ingrediente naturale, regenerabile: apa, uleiuri vegetale, pigmenti minerali, si minerale naturale.

Aceste vopsele naturale pentru zugraveli au la baza: varul, argila si cazeina.

Principalele beneficii ale zugravelilor naturale:

  • Non-toxice, fara miros si fara emisii
  • Ecologcice/ susteneabile si biodegradebile: din materii prime naturale, regenerabile
  • Deschise la difuzia vaporilor de apa: evitarea condensului si impiedica formarea de mucegai

Vopsleurile naturale, fiind fara chimicale, au timpul de uscare mai lunga de cca. 24 de ore. Culorile realizate sunt doar nuante pastel, si culori naturale, si au un pret mai ridicat avand in vedere scara mai mica la care sunt produse. O contributie la pret are si filosofia de a utiliza mai multa forta umana decat linii de productie automatizate.

 

Vopsele pentru un viitor durabil

Spre deosebire de producatorii de vopsele conventionale, furnizorii de vopsele naturale se angajeaza sa declare compozitia produselor, garantand astfel provenienta materialelor. Scopul este de a reduce poluarea, consumul de energie si a deseurilor, pe tot ciclul de viata a produselor.

Vopselurile naturale sunt 100% fara COV si fara materiale periculoase pentru Planeta sau pentru om, reprezentand astfel alegerea perfecta pentru consumatorii preocupati si constienti de protejarea si conservarea mediului pentru ei si pentru generatiile viitoare.

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia