0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Lemn / Tehnic

Saflor, ceara naturală care nu îngălbenește

Cerurile pot fi aplicate direct pe lemn sau pe lemnul uleiat, asigurând un plus de protecție. De multe ori însă este evitată ceara pentru că, în timp, îngălbenește. În compoziție cerurilor, mai ales a celor naturale, este adăugat ulei de in pentru a fi mai ușor de aplicat și a da un plus de protecție. Uleiul de in este cel care îngălbenește și transmite nuanța mobilierului. Ceara Saflor este făcută cu ulei de șofrănel și ceară de albine albită prin metode naturale și de aceea își păstrează culoarea. Este un produs deosebit, natural și de foarte bună calitate, care poate fi folosit pentru protecția jucăriilor pentru copii, mobilierului și a altor amenajări interioare cu lemn.

Ce este șofrănelul

Sofrănelul, numit și șofrănaș, șofran țărănesc, șofran sălbatic, crăpușnic sau pintenoagă, este o plantă erbacee anuală cu aspect de mărăcine. Culoarea florilor a dus la acest nume semănând cu cea dată de șofran. Chiar sunt folosite pentru a colora țesăturile sau în alimentație, valoarea lor fiind însă mult mai mică decât a șofranului.

Șofrănelul este cultivat în special pentru semințele sale din care se extrage un ulei comestibil cu calități deosebite. Este folosit atât în alimentație, cât și în farmacie și cosmetică, pentru conținutul ridicat de acizi grași nesaturați și vitamina E și proprietățile sale antiinflamatoare, antiseptice, antioxidante, cicatrizante, emoliente și hidratante. Este folosit și în industria vopselurilor, ca înlocuitor de ulei de in, evitându-se astfel tenta galbenă a culorilor.

Ce conține și care sunt proprietățile cerii Saflor

Ceara Saflor de la Kreidezeit conține ulei de șofranel, ulei rezistent de tung, ceară de albine albită fără clor, substanțe uscate fără plumb. Nu conține solvenți organici, iar în timpul aplicării, al uscării și al utilizării obiectelor finisate nu emană mirosuri neplăcute. Este transparentă și păstrează culoarea, textura și frumusețea naturală a lemnului. Se aplică ușor, nu îngălbenește, are efect antistatic și dă un luciu mătăsos plăcut suprafețelor pe care este aplicată.

Ceara aplicată pe lemn îi dă voie acestuia să facă schimbul natural de umiditate cu mediul. Modificările dimensionale ale lemnului din cauza variației de umiditate nu afectează finisajul pentru că pelicula fină formată nu este rigidă ca cele formate de lacurile sintetice. Protecția este foarte bună, iar întreținerea simplă și ușoară.

Cum se aplică

Ceara Saflor se aplică pe lemnul aflat la interior, direct pe suprafața netratată sau pe suprafețele tratate în prealabil cu uleiuri. Poate fi folosită și pentru protejarea mobilierului lăcuit. Este gata de utilizare nefiind necesară diluarea. Dacă vreți totuși să o diluați puțin puteți folosi terebentină sau diluant din citrice. Aplicarea de face cu pensula, trafaletul sau cârpa. După aplicare, ceara se freacă cu cârpa, cu mișcări circulare, pentru a intra cât mai bine în lemn. Se lasă 30-60 minute pentru ca lemnul să absoarbă cât mai bine, după care se șterge excesul, iar suprafața este lăsată să se usuce. Ștergerea se face cu cârpa moale și uscată de bumbac.

Ceara Saflor se aplică ca atare sau poate fi colorată cu ajutorul pigmenților Kreidezeit. Culorile nu vor fi alterate de tenta galbenă obișnuită a celorlalte ceruri.

După folosire, cârpele îmbibate ceară, ulei sau terebentină se spală cu apă și săpun și se pun la uscat la aer pentru că prezintă pericol de autoaprindere din cauza conținutului de uleiurilor eterice. Dacă nu pot fi spălate se pun într-o cutie de tablă, se toarnă apa peste, iar cutia se acoperă cu capac. Acest fenomen de autocombustie este specific cerurilor și uleiurilor și este dependent de temperatură, riscul apariției fiind mai mare vara.

Lasă un comentariu