0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Furnizori / Pereti

Restaurarea unei case vechi cu materiale naturale pe bază de argilă a dus la nașterea brandului Conluto

Avem în portofoliu doar produse naturale pentru că aceasta este filosofia noastră de viață. Ne dorim să trăim curat, în armonie cu natura, folosind materiale sănătoase folosite și de bunicii noștri. Același mod de viața este îmbrățișat și de furnizorii noștri de materiale și ne bucurăm să le spunem poveștile născute din pasiune sau în urma unor întâmplări fericite. Am văzut aici cum au fost puse bazele companiei Kreidezeit pornind de la o vopsea pe bază de brânză pe care Gert Ziesemann a obținut-o pentru uzul personal. Tencuiala de argilă Conluto este unul dintre produsele voastre preferate, de aceea vrem să vă spunem care este povestea ei

Povestea Conluto

Jorg Meyer este cel care a pus bazele, în 1993, a companiei Conluto cu sediul în Blomberg, Germania. Totul a început în 1990 odată cu restaurarea unei case din lemn și lut construită în 1820. Restaurarea urma să fie făcută respectând întocmai tehnologiile din perioada construcției și era mare nevoie, pe lângă specialiști, de voluntari care să frământe lutul cu picioarele, așa cum se făcea odată.

Jorg a aflat repede că se căutau voluntari – casa era în cartierul în care locuia – și a decis imediat să participe. A fost fascinat de tot ce se întâmpla acolo. Lutul era bine frământat cu picioarele și apoi era aplicat cu mâna de meseriași sub îndrumarea unor specialiști în construcții. Restaurarea a durat un an și jumătate, iar în tot acest timp Jorg a făcut parte din echipă și a aflat toate avantajele oferite de construirea cu pământ. A fost o experiență care l-a impresionat și care a dus la decizia de a pune bazele unei companii care să producă materiale de construcție naturale pe bază de argilă.

La acea perioadă construirea cu argilă nu era ceva obișnuit, fiind folosită în special pentru restaurări. Doar foarte rar folosea cineva lut la construirea propriei case, iar acele persoane erau considerate excentrice. Cu toate acestea, Jorg a început să se documenteze, să învețe despre tipurile de argilă și cum poate îmbina acest vechi material de construcție cu tehnici moderne de aplicare. A pus bazele companiei în 1993 și a început un lung proces de testare a diverselor formule și de participare la restaurarea unor clădiri vechi. Treptat, cererea de produse naturale pentru construcție a început să crească și trebuia găsită o formulă pentru ca produsele să fie folosite ușor și de cei care-și ridicau propria casă. A testat sute de tipuri de argilă și în final a ajuns la formularea cu cele mai bune rezultate, cea folosită și astăzi.

Acum firma are o bogată experiență și un portofoliu de produse pe bază de argilă apreciate și folosite frecvent în construcții. Sunt produse naturale, care se aplică ușor și care fac ca traiul în casele unde sunt folosite să fie cu mult mai plăcut. La Blomberg totul este natural, nu se folosesc aditivi chimici sau solvenți. Este un spațiu unde rândunelele își găsesc materialul pentru cuiburi, dar și streșinile sub care le pot face pentru că aici este un loc unde rândunelele sunt protejate.

Avantajele folosirii argilei

Până nu demult, lutul era un material de construcție destul de folosit. La țară sau la periferia orașelor, în mediile considerate sărace, pereții caselor erau făcuți din paiantă, adică din lut întărit cu o structură din crengi. Apoi, pereții erau tencuiți tot cu lut, după care erau văruiți. În case mirosea plăcut, a curat, nu exista mucegai, iar aerul nu era uscat. Totul se datora argilei și varului.

Lutul are capacitatea de a absorbi și reține umiditatea în exces și de a o elibera când nivelul ei scade și aerul devine uscat. În camerele cu pereți tencuiți cu tencuiala de argilă umiditate este mereu constantă, fiind cuprinsă între 45 și 55%. De asemenea, lutul are capacitatea de a absorbi și fixa substanțele poluante și praful, de unde și senzația permanentă de curat. Una dintre substanțele dovedite a fi fixate de argilă este formaldehida, considerată periculoasă peste o anumită concentrație.

Camerele tencuite cu lut sunt răcoroase vara și călduroase iarna, tencuiala de argilă funcționând ca un material de izolare termică. Datorită masei naturale mari, aceste tencuieli absorb și rețin căldura, eliberând-o treptat în cameră pe măsură ce temperatura aerului scade. De asemenea, sunt și o barieră în calea căldurii exterioare, întârziind pătrunderea acesteia în interior.

Găsiți aici, descrise pe larg, atât proprietățile tencuielilor Conluto, cât și beneficiile folosirii argilei ca material de construcție.

tencuiala de argila conluto

Lasă un comentariu