Mobilierul de grădină din lemn se potrivește foarte bine spațiului exterior. Lemnul se integrează perfect în mediul natural al grădinii, fiind plăcut și cald. Pentru a păstra această senzație, cel mai potrivit finisaj este cel cu ulei pentru mobilier de grădină. Acesta va proteja lemnul împotriva apei și a umezelii din aer, fără a forma pelicula care dă aspect de plastic. În timp însă, intemperiile îl spală de pe suprafața lemnului și este nevoie de reîmprospătarea finisajului. Marele avantaj este că uleiul nu formează peliculă care să crape și să se exfolieze, refacerea finisajului fiind simplă. Când este nevoie de reîmprospătare și cum se pregătește mobilierul înainte, vedeți mai jos.
Când trebuie făcută reîmprospătarea finisajului
Reîmprospătarea mobilierului se face când lemnul capătă un aspect uscat. Uleiul face lemnul să arate ud și pe măsură ce este spălat de ploaie începe să piardă luciul specific. Este momentul când trebuie aplicat încă un strat de ulei. Dacă nu o facem, lemnul va pierde protecția la apa și se va degrada în timp.
Pentru ca finisajul cu ulei să reziste cât mai mult este recomandat să nu fie lăsat direct în ploaie și soare. Pe cât posibil, să fie ținut în terase acoperite sau sub copertine. Pe perioada iernii, când nu este folosit, să fie depozitat în interior (magazie sau beci), acoperit cu husă. Înainte va fi curățat de murdăria acumulată, șters de apă și lăsat să se zvânte bine.
Și în perioadele foarte ploioase este bine să fie adăpostit. Astfel uleiul nu este îndepărtat cu fiecare aversă și vă puteți bucura ani la rând de frumusețea mobilierului.
Cea mai potrivită perioadă pentru refacerea finisajului este la ieșirea din iarnă, când mobilierul este scos din zonele de depozitare. Este momentul perfect pentru a fi deinspectat pentru a
Pregătirea mobilierul și aplicarea stratului protector de ulei
Fiecare piesă de mobilier se verifică cu atenție. Dacă sunt pete negre de mucegai, acestea se spală cu apă și săpun, după care se șterge bine cu o cârpă uscată moale. Uleiul Kreidezeit pentru mobilier de grădină este natural și nu conține biocide. Dacă protecția lemnului s-a făcut cu acest ulei, este posibil să apară mici pete negre de mucegai dacă apa a stat o perioadă lungă pe lemn fără să se scurgă sau mobilierul a fost acoperit cu husa și/sau depozitat fără a fi lăsat să se zvânte.
Praful se îndepărtează cu o cârpă uscată, iar murdăria se spală tot cu apă și săpun. Dacă lemnul are deja aspectul uscat nu folosiți apă în abundență. Este suficient să ștergeți suprafețele cu cârpa înmuiată în soluția de săpun și stoarsă bine. La final se șterge cu cârpa udată cu apă curată și se lasă să se zvânte bine înaintea aplicării uleiului.
După zvântarea completă se aplică un strat de ulei pentru mobilier de grădină cu pensula, rola, buretele sau cârpa. Protecția trebuie făcută și pe dosul lemnului, chiar dacă nu este vizibil. Se lasă 1-2 ore pentru ca lemnul să absoarbă bine, după care suprafața se șterge cu cârpă moale de bumbac. Dacă nu se șterge, mobilierul poate deveni lipicios în zonele în care s-a aplicat o cantitate prea mare. Se lasă apoi să se usuce min.24 ore înainte de folosire. Întărirea completă are loc după min. o săptămână, perioadă în care este recomandat ca mobilierul să nu fie lăsat în ploaie.
ATENȚIE! Cârpele și uneltele cu care s-a șters uleiul nu trebuie ținute direct în soare pentru că se pot aprinde din cauza uleiurilor volatile. Înainte de a fi aruncate, cârpele și resturile se udă bine cu apă. Uneltele se spală cu ulei de balsam de terebentină, după care se spală cu apă și săpun/detergent.
Nu amânați refacerea finisajului dacă ați văzut primele semne de degradare. În momentul când uleiul nu mai protejează lemnul, apa intră rapid în el și îi accelerează degradarea. Este mai bine să preveniți, aplicând o dată la 1-3 ani un strat de protecție, decât să sperați că nu ploua prea mult. Iar dacă aveți nevoie de sprijin și îndrumare, contactați-ne. Avem specialiști care vă pot ajuta.