0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti

Proiecte de suflet – Casa de la Miroslava

Începem un ciclu de articole despre proiecte care au fost foarte aproape de sufletul nostru. Fiind proiecte ample implicarea noastră a fost mai mare și astfel am construit relații speciale cu beneficiarii, relații bazate și pe pasiunea comună pentru materialele naturale. Am cunoscut oameni care apreciază materialele naturale, care respectă natura și doresc un mediu sănătos pentru ei și copiii lor. Am văzut și străini care, impresionați de frumusețea locurilor, au hotărât să rămână aici și să construiască sau să readucă la viață o casă. Au fost experiențe frumoase pe care vrem să le împărțim cu voi.

Cu Constantin Budeanu am lucrat prima dată în urmă cu 6 ani

Pe Constantin Budeanu, basarabean stabilit la Miroslava, lângă Iași, l-am cunoscut în urmă cu mai bine de 6 ani. A cumpărat atunci pentru a finisa pereții casei tencuială de argilă și vopsea pe bază de var. Aveam să aflăm că apreciază foarte mult stilul de viață sănătos, natural și nu poate uita cât de bine se odihnea în casa de la țară a părinților, “lipită” cu lut și văruită. Acest mod de viață îl face să arate absolut incredibil la peste 80 de ani. Îl puteți vedea în filmul de la finalul articolului și suntem convinși că veți fi la fel de impresionați ca și noi.

Experiența plăcută din casa unde a folosit produse naturale pentru finisarea pereților a făcut să ne întâlnim din noi 6 ani mai târziu, cu ocazia izolării și finisării casei din cărămidă a unuia dintre copii, aflată tot la Miroslava. De data aceasta portofoliul nostru de produse era mult îmbunătățit așa că am putut să-i oferim sisteme naturale performante, atât pentru izolare, cât și pentru finisarea interioară și exterioară.

Materiale folosite la casa de la Miroslava

Pentru interiorul casei s-a folosit tencuială de argilă Conluto, în 2 straturi, grosieră și fină, iar la final s-a aplicat o vopsea de var Kreidezeit. S-a optat pentru tencuiala naturală de argilă datorită capacității ei de a regla umiditatea interioară și de a o menține la nivelul optim de 45-55%. De asemenea, lutul poate reține și fixa praful și materialele poluante din aerul interior și este permeabil la vapori lăsând umezeala din interiorul peretelui să iasă, protejând astfel casa împotriva mucegaiului. Tot lutul, datorită masei naturale mari, funcționează ca un material de izolare, atât termică, cât și fonică. Datorită lutului casele astfel tencuite păstrează aerul interior răcoros chiar și în zilele toride de vară. Despre modul cum s-a făcut finisarea pereților interiori a vorbit colegul nostru Florin Voșloban. Îl puteți urmări aici.

Pentru izolarea exterioară a casei din cărămidă s-au fixat pe pereți cadre din lemn în care s-au montat saltele din fibră de lemn Gutex Thermoflex. Cadrele au fost confecționate din lemn corect uscat și tratat împotriva carilor cu un produs natural foarte eficient – Holzwurmfrei, de la Leinos, aflat de asemenea în portofoliul nostru. Sistemul a fost închis cu plăci rigide ISOPLAAT Windbarrier, prinse de cadrele din lemn cu șuruburi nichelate.

ISOPLAAT Windbarrier sunt plăci izolatoare fibrolemnoase poroase, compacte și rezistente la umiditate care asigură și protecția împotriva vântului. Conductivitatea termică a panourilor este de 0,049 W/mK funcționând și ca un foarte eficient izolator termic. Plăcile contribuie și la izolarea fonică, prevenind pătrunderea zgomotului exterior și atenuându-l pe cel interior. Plăcile se utilizează ca protecție împotriva vântului, elemente de izolare și de consolidare în construcția pereților exteriori, a plafoanelor și acoperișurilor sau ca elemente de suport pentru finisarea exterioară. Tot Florin explică și cum s-a făcut izolarea exterioară. Urmăriți-l aici.

Constantin Budeanu se poate bucura acum de tot confortul într-o casă finisată și izolată cu materiale care respectă principiile sale de viață. Urmăriți-l vorbind despre influența materialelor naturale asupra stării noastre de sănătate, asupra stării de bine, în general. Iar noi îi mulțumim pentru încrederea acordată.

Lasă un comentariu