0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti

Poți avea și tu o baie exotică, cu pereți rezistenți la apă, folosind tencuiala naturală Tadelakt

Una dintre cele mai fascinante metode de a proteja pereții la acțiunea apei vine din Maroc. Este o metodă care implică materiale naturale și muncă multă și migăloasă, în urmă căreia se obțin suprafețe exotice cu un luciu specific, foarte rezistente la apă. Metoda este foarte veche în lumea arabă fiind folosită la început pentru finisarea pereților rezervoarelor de apă și mai târziu pentru acoperirea pereților palatelor, muzeelor, hammam-urilor (băilor arabe), a blaturilor de masă, podelelor sau vaselor folosite în bucătărie. Materialul folosit este varul ars care după aplicare este astfel prelucrat încât să devină foarte rezistent la apă și umiditate.

Kreidezeit, firma germană recunoscută pentru produsele și metodele sale naturale de a finisa lemnul și pereții, a studiat metoda în amănunt și a dezvoltat un sistem de acoperire care reproduce tehnica marocană pentru a obține rezultate similare cu mai puțin efort. Tencuiala naturală de origine marocană Tadelakt se aplică manual printr-o tehnică specială obținându-se suprafețe fascinante, vii, foarte rezistente la apă. Tadelakt se folosește pentru finisarea băilor, a cabinelor de duș, pentru obținerea pereților decorativi și chiar a unor obiecte de artă. Metoda implică muncă manuală ceea ce face ca rezultatul să aibă personalitate, cu mici imperfecțiuni care-l fac unic de fiecare dată.

Modul de aplicare

Nu este greu să obțineți un astfel de finisaj, trebuie doar să urmați corect pașii și să fiți deschiși spre activități migăloase. Iată care sunt etapele:

  1. Aplicarea tencuielii de var Kreidezeit ce funcționează ca bază pentru tencuiala marocană. Tencuiala sub formă de praf se amestecă cu cantitatea de apă recomandată și se mixează foarte bine. Este indicat să se folosească un mixer sau o bormașină cu amestecător pentru ca tencuiala să fie cât mai uniformă. Aplicarea se face cu mistria, iar după o ușoară zvântare se netezește foarte bine, tot cu mistria. Mișcările pentru netezire trebuie să fie pe toate direcțiile – vertical (de sus în jos și invers), orizontal și pe diagonală.
  2. Pregătirea tencuielii Tadelakt. Tencuiala este sub formă de praf și pentru aplicare trebuie amestecată cu apă și colorantul dorit. Colorantul folosit trebuie să fie compatibil cu varul. Se amestecă întâi colorantul cu apa, după care se adaugă jumătate din cantitatea de Tadelakt. Se omogenizează foarte bine, după care se adaugă restul cantității și de amestecă din nou. Amestecarea trebuie făcută foarte bine pentru a obține o culoare uniformă.
  3. Aplicarea tencuielii Tadelakt. Aplicarea se face în două etape. Înainte de aplicare, tencuiala de var se umezește cu apă pentru a crește aderența. Se aplică întâi un prim strat de 1 mm grosime, iar după ce acesta începe să de usuce și să se întărească se aplică și cel de-al doilea strat, tot de 1 mm grosime. Grosimea straturilor este importantă, pentru că un strat cu o grosime totală mai mare de 2,5 mm poate crăpa. Eventualele impurități din stratul de tencuială de var nu deranjează ci dimpotrivă, cresc aderența.
  4. Prima lustruire. Înainte de uscarea și întărirea totală a stratului de Tadelakt se începe lustruirea lui. Dacă este uscată, tencuiala se umezește puțin cu apă. Lustruirea se face cu o piatră specială de ceramică, cu mișcări circulare, apăsând în același timp ușor. Piatra este obținută de Kreidezeit în urma analizării celor folosite în Maroc și are o duritate foarte mare (9,5 – diamantul are 10). De asemenea, forma îi permite să ajungă cu ușurință în colțuri sau în locuri mai greu accesibile. În urma lustruirii, suprafața va începe să capete un luciu specific.
  5. Aplicarea săpunului de netezire. Săpunul este cel care dă rezistența la apă a tencuielii. În reacție cu varul formează a substanță grasă care se impregnează în perete și-l face hidrofug. Săpunul se diluează cu apă conform indicațiilor și se aplică cu pensula în strat subțire. Pentru a nu rata nicio porțiune se recomandă aplicarea a 2 straturi subțiri de soluție de săpun.
  6. Lustruirea finală. La final se lustruiește din nou cu piatra toată suprafața, tot cu mișcări circulare. Suprafața va căpăta un aspect deosebit, lucios, cu mici imperfecțiuni și neregularități care o face unică.

Finisajul este atât de deosebit că poate fi folosit și doar pentru a decora un perete și a-l face punctul de atracție al casei. Dar principala lui calitate este rezistența la apă, astfel încât este perfect pentru finisajul pereților din baie, duș sau bucătărie.


Cumpără TADELAKT

Lasă un comentariu