0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Lemn

Pardoselile uleiate au un aspect rustic și natural

Sunt spații pe care nu ni le putem imagina altfel decât cu pardoseli din lemn. O cabană, o casă tradițională într-un sat, un spațiu cu aspect rustic nu ar arăta autentic cu pardoseli moderne, iar lemnul aduce căldură și naturalețe spațiului. Dar naturalețea poate fi pierdută cu ușurință dacă este ales un finisaj nepotrivit care să formeze o peliculă groasă și să lucească intens. Ceea ce va păstra aspectul rustic va fi un finisaj cât mai natural cu ajutorul căruia lemnul să fie protejat discret. Este exact finisajul obținut cu Uleiul rezistent pentru podele Kreidezeit.

De ce lemnul păstrează aspectul autentic după tratarea cu ulei

În primul rând, pentru că nu face peliculă. Uleiul intră în lemn și îl protejează din interior. Suprafața este și ea protejată discret, fără ca acest lucru să fie vizibil. Fiecare imperfecțiune a lemnului rămâne vizibilă ceea ce dă spațiului aspectul rustic autentic.

Fără un strat gros de lac care s-o acopere, podeaua va căpăta rapid o patină naturală. Acest lucru nu numai că nu va influența rezistența, dar va aduce și un plus de frumusețe lemnului. Structura lui va fi mai bine evidențiată, iar aspectul rustic accentuat.

Prin uleiere, lemnului i se accentuează culoarea (arată de parcă ar fi ud) și capătă un foarte fin și discret luciu, ca al lemnului geluit. Pentru a căpăta un luciu mătăsos, se poate aplica peste ulei un strat de ceară. Ea va aduce un plus de protecție și va ajuta la întreținerea în timp a pardoselii. Dacă vă doriți pardoseli mai lucioase, dar fără să arate artificial, lustruiți periodic ceara cu pâslă sau cu o cârpă moale de bumbac. Podeaua va căpăta un luciu foarte plăcut și natural care nu va știrbi cu nimic aspectul rustic.

Avantajele folosirii Uleiului rezistent pentru podele Kreidezeit

Uleiul dur pentru podele are în compoziție ulei de in, ulei de tung, ulei de terebentină, colofoniu de calciu, colofoniu de ester de glicerină. Uleiului de in este cel care pătrunde adânc în lemn și-l protejează din interior. La fel se întâmplă și cu alte materiale poroase, cum sunt piatra și pluta. Acest lucru este posibil pentru că molecula uleiului de in este mai mică comparativ cu a altor uleiuri. Uleiul de tung este singurul ulei natural care formează peliculă. Cu toate că e foarte fină, aproape imperceptibilă, pelicula formată este foarte dură și elastică, asigurând rezistența la abraziune a pardoselilor.

Mai jos, doar câteva dintre avantajele acestui ulei:

  • Este un produs natural, neagresiv;
  • Permite lemnului să facă schimbul natural de umiditate cu mediul. Nu există riscul apariției crăpăturilor în peliculă din cauza modificărilor dimensionale;
  • Oferă protecție rezistentă de lungă durată;
  • Este ușor de folosit, nu este nevoie de materiale sau aptitudini speciale;
  • Pune în valoare frumusețea lemnului și are un luciu natural foarte plăcut;
  • Consumul este redus, iar protecție maximă;
  • Suprafața finisată este ușor de întreținut, de curățat și de refăcut.

Uleiul rezistent pentru podele este o alegere foarte bună dacă va doriți pardoseli finisate natural, fără niciun risc pentru sănătate.

Cum se aplică pentru a avea rezistență de durată

Uleiul nediluat se aplică direct pe lemnul netratat. Acesta se curăţă și se şlefuieşte cu hârtie abrazivă cu granulația 120-150. Pungile de răşină se îndepărtează cu alcool. Se aplică două straturi, urmat eventual de un tratament cu ceară de Carnauba sau Ceară tare de podele. Aplicarea se poate face cu peria, pensula sau cârpa. Pentru a pătrunde cât mai bine în lemn uleiul se aplică întâi cu mișcări circulare, apoi în lungul fibrei. Se lasă apoi un timp pentru ca materialul să fie absorbit de lemn și după 30-45 min. se șterge excesul rămas la suprafață cu o cârpă uscată. După uscare – 24 ore la 20ºC – se şlefuiește cu hârtie abraziva granulația 220-280, se desprăfuieşte şi se aplică stratul al doilea de ulei.

Când este aplicat pe suporturi cu capacitate mai mică de absorbţie (lemn dens și dur – stejar, salcâm, uleiul se diluează 20% cu balsam de ulei de terebentină. Astfel va deveni mai fluid și va intra mai bine în lemn. În astfel de cazuri se recomandă aplicarea unui singur strat de ulei, urmat de un strat de Ceară tare pentru podele.

Consumul de ulei este cuprins între 65 și 100 ml/m²/strat.

ATENȚIE: Uleiurile naturale pot prezenta fenomenul de autoaprindere, mai ales când temperatura exterioară este ridicată (vara). După folosire, puneți toate cârpele și ustensilele folosite într-un vas metalic și acoperiți cu apă.

ulei tare pentru podele Kreidezeit

Lasă un comentariu