Un client ne-a trimis zilele trecute fotografiile de mai jos cu noile obloane ce urmează a fi montate la ferestre, pe exteriorul casei. Obloanele din lemn de rășinoase cu lamele mobile, colorate cu lazură Kreidezeit, vor aduce un plus de frumusețe casei, pe lângă rolul foarte practic de umbrire și protecție. Securizarea ferestrelor cu obloane, un lucru obișnuit în trecut, a devenit tot mai puțin folosită, ”văduvind” casa de un plus de farmec. Există însă și nostalgici pentru care obloanele sunt mai mult decât un mod de a controla lumina interioară, reprezentând o legătură cu trecutul.
O variantă foarte estetică pentru controlul luminii interioare
Scopul obloanelor este să proteja casa de lumina excesivă, de intemperii (ploi, furtuni, zăpadă) și vânt și să asigure siguranța casei stând în calea nepoftiților. Ele contribuie decisiv la estetica clădirii, iar dacă sunt bine alese și frumos colorate, pot crește valoarea casei. Obloanele pot fi montate și la interior. La vechile case boierești, bogat decorate pe exterior, se obișnuia montarea obloanelor la interior pentru a nu strica armonia decorațiunilor exterioare.
Sunt mai multe moduri de construire a obloanelor din lemn. Sunt obloane care acoperă total fereastra când sunt închise, în interior fiind total întuneric, obloane astfel construite încât să lase goluri între elemente care să permită unei mici cantități de lumină să intre în interior sau obloane cu elemente reglabile. Acestea din urmă sunt cele mai practice pentru că protecția la intemperii sau intruziuni nedorite nu este condiționată de cantitatea de lumină din interior.
Pe lângă rolul de protecție, obloanele au căpătat rapid și un rol decorativ. Casele țărănești cu obloanele pictate cu păsări și flori pot fi văzute și astăzi în multe sate din Ardeal. Același rol decorativ îl păstrează și astăzi, chiar dacă sunt mai austere. La cele moderne întâlnim foarte rar picturi, culoarea și designul fiind elementele definitorii.
Colorare și protecție naturală și rezistentă cu lazurile precolorate Kreidezeit
Lemnul folosit la construcția obloanelor trebuie ales dintre speciile durabile – stejar, salcâm, rășinoase, meranti, cedru – la fel ca cel al ferestrelor, dar trebuie și protejat pentru a rezista cât mai bine în timp. Cea mai bună protecție pentru obloane sunt lazurile precolorate Kreidezeit pentru că îmbină protejarea lemnului cu evidențierea lui estetică prin colorare. Pentru protecția obloanelor din imaginile de mai jos s-a folosit lazură culoare larice.
Lazurile pe bază de ulei Kreidezeit sunt precolorate în 9 culori de bază: pin, larice, stejar deschis, stejar antic, tec, nuc, wenge, palisandru și abanos. Culorile sunt perfect compatibile una cu cealaltă astfel încât, prin amestecarea lor, se pot obține o mulțime de alte culori.
Lazurile precolorate pe bază de ulei Kreidezeit pot fi folosite și pentru alte produse din lemn, aflate la exterior sau la interior. Pentru a fi protejate, pe produsele aflate la interior se poate aplica doar un strat de lazură, pe când pe cele de la exterior trebuie aplicate minimum 2 straturi. Lazurile protejează lemnul de intemperii, umezeală, impurităţi și de apariția culorii gri specifice lemnului neprotejat aflat la exterior. Pigmenţii de pământ de înaltă calitate aflați în compoziția lazurilor, expresivi şi absolut rezistenţi la lumină, vor oferi o cromatică deosebită texturii naturale a lemnului.
Lazurile Kreidezeit pe bază de ulei nu se exfoliază, nu se fisurează şi nu se rup, ci rămân permanent elastice. Încet-încet, intemperiile ”spală” din uleiul aflat la suprafață, lemnul începând să capete un aspect uscat. Este momentul pentru aplicarea unui nou strat de lazură, fără să fie nevoie de șlefuire și îndepărtarea stratului existent. Este nevoie doar de o simplă spălare pentru a îndepărta murdăria acumulată în timp, urmată de revopsire.