Este clar pentru toată lumea că suntem într-o criză energetică. Prețurile mari la energie electrică și gaze naturale ne fac să așteptăm cu spaimă iarna. Ne gândim să economisim, ne convingem că putem funcționa și la temperaturi mai scăzute sau că dormim mai bine dacă este mai răcoare, dar nu asta este rezolvarea. Soluția este să construim cât mai bine casele noi sau să le izolăm pe cele vechi pentru a fi cât mai eficiente energetic. De altfel, despre eficiența energetică a caselor se vorbește de mult nu doar acum, legat de această criză energetică. Impactul combustibililor fosili asupra mediului, pericolul dispariției lor a impus de mult timp luarea unor măsuri. Acum suntem obligați să construim case bine izolate termic astfel încât să existe confort și la un consum energetic foarte mic.
Ce înseamnă o casă eficientă energetic
Din punct de vedere al consumului de energie, casele se încadrează în categorii la fel ca electrocasnicele, de la A+++ până la F. Casele încadrate în categoria A+++ se mai numesc și case pasive și au un consum anual de până în 15 kWh/m². Casele încadrate în categoria F sunt cele cu un consum anual de 350 kWh/m² și peste, ceea ce se traduce cu pierderi mari de energie termică. Sunt considerate eficiente energetic casele care au un consum energetic anual sub 50 kWh/m².
Pentru a atinge acest nivel de consum casa trebuie să fie cât mai puțin influențată de temperaturile exterioare. Asta înseamnă o bună izolare termică, etanșeitate pentru a reduce cât mai mult schimburile necontrolate de aer cu exteriorul, ferestre performante cu cel puțin 2 straturi de sticlă. Casele care se încadrează în această categorie au sisteme de recuperare a căldurii sau folosesc surse alternative de energie (soare, vânt căldura din pământ).
O casă este considerată bine izolată când temperatura din interior rămâne constantă la nivelul dorit de locuitori o lungă perioadă, fără o cantitate suplimentară de energie. Se ajunge la această performanță folosind materiale de bună calitate și de grosime suficientă pentru a asigura izolarea termică a pereților exteriori și acoperișului. Pentru o izolare de nivel înalt se recomandă minimum 20 cm grosime pentru pereții exteriori și 25 cm, pentru acoperiș.
Materialele din portofoliul nostru, pe lângă calitățile izolatoare foarte bune, au avantajul că sunt naturale. Ele nu provoacă alergii sau alte probleme de sănătate, nici celor care le montează, nici locuitorilor casei. Sunt pe bază de fibre de lemn, cânepă sau iută, au adaosuri de săruri naturale care asigură rezistența la dăunători sau foc și au diferite densități pentru a putea fi folosite atât între căpriori sau în interiorul pereților (în cazul caselor pe structură de lemn), cât și la exterior sau pe acoperiș, sub tablă.
Panouri și saltele izolatoare GUTEX pentru toate nevoile casei
Izolațiile GUTEX acoperă toate nevoile casei, de la izolația sub pardoseală sau între niveluri, la cea dintre căpriori sau cea exterioară. Plăcile fibrolemnoase naturale sunt de diferite grosimi, dimensiuni și flexibilități. Există și varianta fibrelor individuale care sunt potrivite pentru izolarea spațiilor înguste din poduri și mansarde sau a oricărui loc greu accesibil care are nevoie de izolare.
În gama GUTEX găsiți:
- GUTEX Ultratherm – placă izolatoare pentru realizarea asterialei, stabilă și rezistentă la ploaie.
- GUTEX Multiplex-top – placă izolatoare pentru realizarea asterialei, rezistentă la ploaie, cu densitate volumetrica omogena.
- GUTEX Multitherm – placă izolatoare monostrat rezistentă la umiditate, cu densitatea brută omogenă, pentru învelirea pereților exteriori în cazul fațadelor ventilate.
- GUTEX Thermoroom – panouri din fibră de lemn cu un singur strat și secțiune omogenă, pentru izolarea interioară a pereților exteriori.
- GUTEX Thermoflex – saltele flexibile pentru montat între căpriori, pe tavane și pe structuri de susținere din lemn sau metal montate pe pereții interiori sau exteriori ai casei.
- GUTEX Thermowall – termoizolație pentru izolarea fațadelor la casele pe structura de lemn sau casele din cărămidă.
- GUTEX Thermofibre – fibre de lemn individuale. Montarea fibrelor se face sub presiune, doar de persoane pregătite și autorizate.
Despre toate aceste izolații găsiți informații suplimentare aici.
Panouri ISOPLAAT, rezistente și ușor de montat
Plăcile ISOPLAAT sunt naturale și multifuncționale. Ele pot fi folosite pentru izolarea termică și fonică, pentru rigidizarea pereților, pentru protecție împotriva vântului și pentru a permite eliminarea apei astfel încât să nu se creeze condens.
ISOPLAAT Windbarrier sunt plăci izolatoare fibrolemnoase poroase, compacte și rezistente la intemperii care asigură protecția împotriva vântului și a temperaturilor scăzute și rigidizarea scheletului casei. Conductivitatea termică a panourilor este scăzută, de 0,049 W/mK, ceea ce împiedică transferul termic între interior și exterior. Folosind o placă de 12 mm obținem o izolare echivalentă cu cea realizată cu o placă de lemn de 44 mm, un perete de cărămidă de 210 mm sau unul de beton de 450 mm. Plăcile sunt disponibile în grosimi de 12 mm și 25 mm. Deși se opun intrării umidității exterioare, plăcile permit ieșirea vaporilor de apă proveniți de la lucrările umede, împiedicând formarea mucegaiului. Se comportă deci ca o barieră de vapori, putând fi montate direct pe stratul exterior al izolației termice. Despre cum se face montajul aflați aici.
Plăcile ISOPLAAT Standard sunt proiectate special pentru a izola suplimentar pereții la interior, tavanul și pardoseala, pentru a reduce nivelul de zgomot și pentru rigidizarea pereților. Sunt 100% naturale, se instalează cu ușurință, permit circulația vaporilor de apă și pot fi vopsite sau tencuite. Au densitatea min. 230 kg/m3, coeficientul de conductivitate termică λD max. 0,049 W/mK și coeficientul de absorbție a sunetului aw min. 30. Sunt disponibile cu două grosimi, 12 respectiv 25 mm. Plăcile de 12 mm sunt recomandate în special pentru izolarea pardoselilor și între niveluri, rezistența la îndoire fiind de 1,2 N/mm2. Cele de 25 mm sunt recomandate pentru izolarea și rigidizarea pereților la interior, iar rezistența la îndoire este de 0,8 N/mm2.
Cânepă și iută pentru o izolare excelentă pe timp de vară
Saltelele flexibile pentru izolare termică THERMO HEMP® COMBI JUTE combină fibre de cea mai înaltă calitate obținute din plante anuale regenerabile, cu protecția sustenabilă. Se obține astfel un material de construcție versatil care depășește standardele europene în vigoare. Sunt folosite fibre de cânepă de înaltă calitate la care se adaugă fibre de iută obținute din sacii pentru transportul boabelor de cacao și cafea care sunt astfel reciclați și fibre stabilizatoare reciclate pe bază de tereftalat de polietilenă (PET). Saltelele rezultate sunt sigure și pot fi prelucrate și instalate fără a fi nevoie de echipament și măști de protecție.
THERMO HEMP® COMBI JUTE are în compoziție 62,5% fibră de cânepă, 21,75% fibră de iută, 9% fibră suport polimer pe bază de PET și 4% sodă. Densitatea în vrac este de aprox. 37kg/m3, iar conductivitatea termică 0,039-0,040W/m.K. Saltelele asigură protecția termică datorită conductivității termice scăzute și a capacității ridicate de stocare a căldurii. Echilibrează umiditatea prin capacitatea mare de absorbție a vaporilor de apă. Pot fi folosite ca izolație între căpriori și grinzi de lemn, pe tavanele de la ultimul etaj, izolația interioară a tavanului sau acoperișului (izolație sub structura de susținere), izolarea cavității pereților exteriori și interiori în construcții pe structură de lemn, izolarea interioară a pereților exteriori.
Avem soluții naturale pentru orice casă. Contactați-ne și vom găsi împreună cea mai potrivită variantă