Dacă eticheta spune că produsul respectiv este ceară, primul gând este că avem de-a face cu un produs natural. Nu este întotdeauna așa. Multe astfel de materiale de finisare din comerț sunt amestecuri de ceruri naturale cu ceruri artificiale dizolvate în solvent. Ceara de albine, cea mai folosită în trecut pentru mobilier, nu se mai folosește acum ca atare ci în amestecuri cu ceruri și uleiuri naturale sau sintetice. Ceara artificială este un rezultat al prelucrării petrolului, fiind un amestec de parafine. Sunt materiale care pot fi folosite pentru finisarea lemnului și a mobilei, dar nu sunt produse considerate naturale. Dacă vă doriți ceruri naturale pentru întreținerea lemnului și a mobilei sau finisați mobilier pentru copii sau jucării este bine să vă asigurați că produsul folosit este natural.
În oferta noastră de produse veți găsi mai multe tipuri de ceară, toate naturale, produse de firma germană Kreidezeit. Sunt amestecuri de ceruri sau ceară cu uleiuri naturale, produsul final căpătând astfel diferite proprietăți. Mai jos aveți câteva dintre aceste ceruri și proprietățile lor.
Ceara de carnauba
Este de fapt o emulsie de ceară de carnauba folosită pentru tratarea și îngrijirea suprafețelor solicitate finisate anterior cu ulei. Ceara este secretată de frunzele unui palmier brazilian – Copernica Corifera – și le protejează, atât împotriva apei în exces din sezonul ploios, cât și împotriva deshidratării din perioadele foarte calde. Ceara este dură și are o temperatură de topire ridicată (80-85°C) astfel că frunzele rămân protejate chiar și când temperatura aerului este foarte ridicată.
Emulsia de ceară de carnauba este o soluție ușor de folosit, care nu schimbă culoarea lemnului și nu are miros. În compoziție găsim doar ceară de carnauba, apă li un emulgator de acizi grași naturali care permite amestecului să rămână fluid. Este recomandată ca tratament final al podelelor din lemn tratate cu ulei special, sau pentru întreținerea periodică a diverselor suprafețe. Când se folosește pentru întreținere se adaugă în apa de spălare a acestor suprafețe (3 linguri în 8-10 l de apă). Astfel se obține o foarte bună protecție împotriva uzurii, a murdăriei și a umiditații.
Saflor sau ceara de șofrănaș
Este o ceară naturală care nu îngălbenește în timp. Marea majoritate a cerurilor și uleiurilor “îmbătrânesc” căpătând în timp o tentă mai gălbuie. Dacă culoarea mobilierului sau a pardoselilor este deschisă, îngălbenirea este vizibilă și uneori deranjantă. Ceara Saflor este fabricată din ceară de albine albită cu substanțe care nu conțin clor. Ceara nu este însă tratată chimic, pentru albire folosindu-se aceleași tehnici folosite în trecut la spălatul rufelor albe. Produsul final nu este agresiv, bazicitatea rezultată în urma procedeului de albire fiind neutralizată tot cu produse naturale (oțet, în general).
Saflor este un amestec de ulei de șofrănaș, ulei de tung, ceară de albine înălbită fără clor și substanțe uscate ce nu conțin metale grele. Folosirea uleiului de șofrănaș este motivul pentru care ceara păstrează culoarea inițială. De obicei, pentru fluiditate, în amestecuri se folosește uleiul de in. El este însă cel care îngălbenește. Înlocuirea lui cu uleiul de șofrănaș face din ceara Saflos un produs foarte potrivit pentru finisarea și întreținerea lemnului deschis la culoare. Poate fi aplicată pe toate suprafețele de lemn care sunt folosite la interior, atât direct pe lemnul netratat, cât și pe suprafețe deja finisate cu ulei sau lac. Este recomandată în special pentru mobilă, jucării și lambriuri interioare.
Ceară pentru lemn
Este un produs natural din ceară de albine și ulei de in ce poate fi folosit pentru tratarea lemnului folosit la interior, dar și pentru întreținerea mobilierului. Fiind total naturală este foarte potrivită pentru finisarea mobilei și a jucăriilor pentru copii, a lambriurilor, grinzilor și a placărilor cu lemn din casele unde produsele naturale sunt apreciate. Poate fi folosită și ca produs de întreținere a suprafețelor lăcuite.
Materialele pe care le conține ceara pentru lemn sunt ulei de in, ulei de tung, ceară de albine pură si pigmenți naturali fără metale grele. Este transparentă și după aplicare, dă mobilierului sau lemnului un luciu mătăsos foarte plăcut. Se aplică ușor, iar mirosul emanat este plăcut și natural.
Ceară tare pentru podele
Cei care au avut în trecut parchet sau pardoseală din lemn își amintesc probabil că întreținerea lor se făcea cu ceară. Din când în când, pardoseala era spălată temeinic cu gaz sau petrosin, iar după uscare se aplica ceara. După un timp de uscare, ceara era lustruită atât de bine și temeinic, că de multe ori ne jucam alunecând cu covoarele sau preșurile pe dușumele. O astfel de ceară este și ceara pentru podele de la Kreidezeit. Este potrivită pentru suprafețe din lemn expuse uzurii și traficului intens, pentru uși interioare și mobilier, pentru protejarea suplimentară a suprafețelor uleiate din lemn, plută și teracotă.
Ceara tare pentru podele conține ulei de in, ulei rezistent de tung, balsam de terebentina, ceară de carnauba, ceară de albine, sicativ fără plumb (pentru grăbirea uscării). Se poate aplica manual sau mecanizat, dacă suprafețele sunt mari, după care se lustruiește. Aplicată corect, conferă suprafețelor un aspect plăcut cu luciu mătăsos. Se folosește pentru zonele expuse uzurii cum sunt podelele, ușile, scările, balustradele, sar și pentru mobilier. Ceara tare de podele se folosește pentru lemnul aflat la interior.
Finisajul cu ceară este unul dintre cele care dau aspectul natural al lemnului. Ceara este foarte potrivită pentru finisaje rustice. Mobilierul protejat cu un strat subțire de ceară capătă un luciu mătăsos, iar rezistența lui la zgâriere sau murdărire este cu mult mai mare. O puteți folosi oricând pentru protejarea unei jucării, pentru o piesă de mobilier sau balustrada unei scări. Important este să fie naturală.
Produsele menționate mai sus pot fi cumpărate din magazinul nostru online.