Termoizolațiile fibrolemnoase GUTEX pot fi folosite atât pentru izolarea construcțiilor noi din lemn sau cărămidă, cât și pentru reabilitarea termică a clădirilor vechi. Plăcile oferă o protecție excelentă împotriva frigului pe timp de iarnă și a căldurii din timpul verii, datorită lemnului care are o capacitate foarte ridicată de înmagazinare a căldurii. Capacitatea specifică de înmagazinare a căldurii este de 2100 J/kgK la termoizolația fibrolemnoasă pentru fațade GUTEX Thermowall®, iar conductivitatea termică, de 0,037 W/mK. De asemenea, sunt deschise la difuzia vaporilor de apă ceea ce duce la reglarea umidității interioare și previne apariția condensului. Plăcile pot înmagazina umiditate până la 20% din propria greutate, fără să piardă capacitatea de izolare. Se folosesc pentru izolarea compacta a fațadelor cu termosistem, a celor ventilate, izolarea între elemente de structură și între căpriori, izolarea acoperișului peste căpriori, izolarea interioară la nivelul instalațiilor, izolarea acustică între nivele și izolarea sub pardoseli.
Pentru a realiza o izolare performantă a locuinței, pe lângă calitatea foarte bună a plăcilor este important modul în care se face montajul lor. Trebuie evitată apariția punților termice și de aceea plăcile Gutex sunt prelucrate nut și feder pe muchii astfel încât îmbinarea lor nu lasă locuri pe unde căldura s-ar putea pierde. Gutex a gândit și realizat întreg sistemul de montare, care cuprinde pe lângă plăci, adezivi, dibluri, șuruburi, folii, benzi. Un sistem complet cu ajutorul căruia se obțin rezultate maxime.
Acoperișul este zona în care montajul sistemului de izolare trebuie să țină cont și de scurgerea apei de ploaie și acțiunea vântului. Gradul de înclinare al acoperișului, existența ferestrelor tip mansardă sau a coșurilor de fum sunt factori care pot influența modul de scurgere a apei sau cel în care acționează vântul. Montarea foliilor, a tablei și burlanelor trebuie făcută astfel încât apa să nu poată pătrunde. De asemenea, trebuie folosite benzi de prindere al plăcilor fibrolemnoase în zonele din jurul coșurilor sau al ferestrelor, pentru a nu lăsa nicio posibilitate ca vântul să pătrundă și să pericliteze izolația.
Pentru a vedea cum se face corect montarea plăcilor fibrolemnoase, a benzilor și foliilor de protecție, urmăriți filmul de mai jos realizat la workshop-ul Gutex de la Cisnădioara. Moritz Heinicke, specialistul Gutex, prezintă în amănunt problemele care pot apărea și modul de rezolvare. Filmul este subtitrat în limba română, trebuie doar să alegeți limba din setări.