Complexul Trovantland se află lângă Cluj, pe dealul Feleacului. I se spune așa pentru că aici se găsesc trovanți – ouă de Feleac, cum le spun localnicii. Trovanții sunt roci formate de-a lungul miilor de ani din straturi de nisip legate între ele printr-un ciment ce rezultă din apele calcaroase care traversează straturile. Rocile cresc în timp, pe măsură ce cimentul se formează spre exteriorul straturilor de nisip, de aceea se mai numesc și pietre vii sau pietre care cresc. Sus pe deal, a fost construit un întreg complex unde materialele noastre au fost folosite pentru a întări și a proteja lemnul, fie el nou sau recuperat.
Cum au contribuit stânele din Apuseni la construcția terasei Trovantland
Familia Costin, cea care deține complexul Trovantland, este îndrăgostită de natură, de pământ, de tradiții și de lemn. În excursiile făcute în Apuseni, domnul Costin a văzut stâne folosite în trecut de ciobanii locali, abandonate acum și în paragină. A deplâns starea lor, a înțeles că, din păcate, nu mai era nevoie de ele, dar a rămas cu gândul la ele.
Când a început proiectul Trovantland s-a gândit că peisajul merită o terasă generoasă de unde să poată fi admirate împrejurimile stând în față unei limonade răcoritoare (sau o unei beri 🙂 ). Și-a amintit de grinzile folosite la construcția stânelor și a decis să vorbească cu proprietarii în ideea de a-i convinge să vândă construcțiile. S-a înțeles cu câțiva dintre ei și astfel lemnul vechi, mâncat de cari și pe alocuri șubrezit de vreme a ajuns pe dealul Feleacului.
Holzwurmfrei, perfect pentru recuperarea lemnului vechi
Mai colaborasem în trecut cu familia Costin, așa că ne-a cerut sfatul în legătură cu tratamentul lemnului pentru a-l scăpa de cari. Nu doar că aveam soluția, dar ea era perfectă pentru lemn vechi. Holzwurmfrei este o soluție apreciată de restauratori pentru că întărește lemnul poros și fragilizat de vreme. Cu el lemnul a putut fi tratat nu doar împotriva carilor ci și pentru a-l întărit și a-l face potrivit pentru construcția terasei.
Holzwurmfrei este o soluție naturală de silicați de siliciu, aluminiu și potasiu, un fel de apă de sticlă. Prin tratare cu această soluție, lemnul îți modifică structura, devine mai dur, mai rezistent și imposibil de mâncat de cari. Carii, insecte care se hrănesc doar cu lemn, nu mai recunosc noua structură și nu o mai mănâncă. Dacă elementele de lemn sunt bine tratate pe toată suprafața, carii sunt prinși în interior, nu mai pot mânca lemnul pentru a ieșii și mor. Condiția este să nu existe nicio posibilitate de ieșire, adică lemnul să fie tratat pe toate părțile sale, iar soluția să fie absorbită cât mai mult în lemn.
Lemnul recuperat a fost curățat prin sablare de mizerie și putregai și a fost tratat cu 2 straturi de Holzwurmfrei 130 pentru ca soluția să ajungă cât mai adânc în lemn. Apoi a fost aplicată lazură incoloră în care s-a adăugat pigment Kreidezeit (umbra căprioară, o culoare maro gălbuie). Pentru o protecția cât mai bună și un aspect plăcut s-au aplicat 2 straturi din lazura colorată obținută.
Lazura pe bază de ulei de la Kreidezeit va proteja pentru o lungă perioadă lemnul de la Trovantland
Complexul Trovantland mai are, pe lângă terasa din lemn recuperat, o cabană veche din lemn și una nouă, terminată în 2020. Cabana nouă este placată cu lemn și a fost protejată cu lazură precolorată Kreidezeit încă din toamna lui 2020. În ciuda iernilor foarte grele din zonă, cu multă zăpadă și vânt puternic, lemnul protejat cu lazura de ulei arată foarte bine, practic neschimbat.
La cabana veche și amenajările existente, semnele trecerii timpului se vedeau pe lemnul exterior. Trecuseră deja 9 ani de când fuseseră construite. Pentru a le revigora, tot lemnul a fost curățat prin sablare și apoi s-au aplicat 2 straturi de lazură naturală Kreidezeit pe bază de ulei care a redat lemnului frumusețea pierdută.
În primăvară, când erau aproape de final cu pregătirile pentru deschidere, colegul nostru Florin Voșloban s-a întâlnit la Trovantland cu echipa Revista din Lemn căreia i-a vorbit despre această colaborare cu care ne mândrim. Discuția și imagini ale complexului, în filmul de mai jos.