Furnizori
Kreidezeit Naturfarben, Germania: Vopsele si finisaje naturale

kreidezeit air

Sehlem, Germania. Situat dincolo de marile fluxuri de capital, de date şi circulaţie, un sat la mai bine de 20 km de Hildesheim, cu o stradă principala de-alungul căreia sunt plantaţi copaci, deasupra cărora zboară păsări mari, şi la capătul localităţii un grup mic de clădiri plate, care pe vremuri a fost o fabrică de cherestea, fiind astăzi sediul firmei Kreidezeit.

Aici, un număr de 30 de angajaţi fabrică şi distribuie produse din materii prime naturale: vopsele pentru pereţi, uleiuri și ceară, tencuială marocană Tadelakt pe bază de calcar şi o serie de produse pentru zugrăveli, toate din ingrediente naturale și susteneabile.

Firma a fost fondată în 1986 de către Gert Ziesemann, care o conduce şi în ziua de azi.

"Iniţial nici nu vroiam să vând vopsea, ci doar să lansez o reţetă pentru vopsea naturală. Din brânză de vaci, borax şi cretă se poate face o vopsea bună pentru pereţi, fără a produce acid diluat, despre care se vorbea mult în anii ´80 în legătură cu mediul înconjurător. Însă oamenii nu au vrut reţete, ci vopsele.

Aşa că am început să le produc, mai întâi singur, apoi m-a ajutat un om, apoi doi, şi aşa mai departe."

GerdZiesemann

Ziesemann, care după obţinerea titlului de preparator în biologie şi paleontologie şi-a continuat studiile în domeniul construcţiilor ecologice.

La întrebarea, de unde îi vin ideile de reţete pentru produsele sale, răspunde: „Deţin câţiva metri cubi de literatură de specialitate, care cuprinde perioada dintre secolele 17 şi 20.

Într-o carte apărută în 1896, pe care am cumpărat-o din depozitul KGB, sunt 17.000 de reţete. Sigur, multe dintre ele nu se pot folosi, deoarece conţin plumb sau alte materiale periculoase. Dar dacă le citeşti, înţelegi mult mai bine corelaţiile."

Produsele Kreidezeit sunt utilizate în Germania printre altele, pentru protejarea monumentelor istorice. Casa părintească a lui Goethe tocmai a fost renovată cu aceste produse. Mai nou însă vopselele sunt folosite chiar şi pentru renovarea palatelor japoneze – nu e de mirare că profitul companiei creşte anual.

Ce înseamnă capital pentru Kreidezeit?

"Cei mai importanţi sunt oamenii. Ei ştiu că sunt apreciaţi, că ideile lor proprii sunt binevenite şi sunt responsabili în munca lor. Şi toţi au înţeles că aceasta este şi firma lor. În plus, munca le face plăcere. Acesta este capitalul nostru cel mai de preţ: că aici toţi se simt extrem de bine."

Încă ceva? „De fapt întreaga firmă este capitalul, inclusiv produsele sale. Această afirmaţie poate fi considerată absurdă, însă produsele noastre sunt sincere. Este importantă şi o gândire neortodoxă, care iese din tipare – altfel nici nu se poate conduce o astfel de afacere.

Avem de exemplu dincolo, în hala de ambalare, rândunici. Cineva s-a plâns din cauza lor, pe motiv că pe cutii era rahat de pasăre. În mod normal ar fi trebuit să îndepărtăm cuiburile, dar pentru că nu am vrut acest lucru, am scris pe fişa de livrare:

randunici

Rahatul de rândunică nu constituie motiv pentru eventuale reclamaţii. Problema s-a rezolvat, iar clienţii sunt încântaţi."

„Ce vrem noi? Vrem să facem o treabă bună pentru a produce produse de calitate. Bineînţeles că trebuie să trăim din asta şi să amortizăm costurile, însă banii nu sunt totul.

Nu câştigăm sume enorme, şi nici nu ne dorim asta. La ce bun să ai aşa mulţi bani?" D-l Ziesemann povesteşte despre o firmă austriacă de zugravi, în care există un clopot mare. „Întotdeauna când primesc o comandă mai mare de 1000 Euro, este tras clopotul. Astfel toţi angajaţii vor şti câţi bani sunt în joc. Şi este foarte bine aşa, pentru că este şi firma lor.

Această idee mi-a plăcut atât de mult încât am achiziţionat şi noi un clopot."

Interesul pentru produse fără chimicale este în creștere. Meșterii și clienții solicită alternative la produsele industriale.

Cu toate astea, la Kreidezeit nu e vorba doar de dezvoltarea produselor naturale. O altă specialitate a lor este întreținerea vechilor tehnici, precum Tadelakt din Marrakech sau Stuccolustro din Roma antică.

Mâncarea tradițională cu ocazia seminariilor, frecventați de zugravi, constructori și artiști, este o supă preparate din dovleci, crescuți pe compostul firmei. Iar resturile ajung lângă materialele reziduale din urma producției de vopsele naturale. Ingrediente naturale: fără POATE sau DAR.

CAPITAL UMAN - MATERIALE NATURALE - PRODUSE SINCERE- KREIDEZEIT

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia