0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti / Tehnic

Izolarea termică cu saltele din cânepă

Am stabilit deja că, pentru a fi eficientă energetic, o casă trebuie să fie bine izolată termic. Este nevoie de eficiență atât pentru confortul celor ce locuiesc în casă cât și pentru reducere consumului de combustibili fosili și energie electrică din surse convenționale. Aceste resurse se diminuează continuu și sunt necesare măsuri imediate. Comunitatea Europeană a dat o directivă referitoare la eficiența energetică a caselor încă din 2010, iar începând cu 2021 nu se vor mai putea construi case al căror consum de energie să nu fie aproape de 0 (nZEB).

Dar despre cerințele CE am vorbit deja, așa că este momentul să aflăm mai multe despre produsele naturale ce pot fi folosite pentru izolarea casei. Și începem cu cânepa.

Ce este cânepa

Cânepa este o plantă industrială folosită din cele mai vechi timpuri la obținerea firelor pentru țesături. În trecut țăranii o cultivau și o prelucrau singuri, până la faza de produs finit. Tulpinile lemnoase de cânepă erau puse la topit în apă, pe marginea lacurilor sau bâlților și lăsate acolo câteva săptămâni. Apoi, când coaja se înmuia suficient, erau aduse acasa și melițate pentru a sparge coaja și a o îndepărta. Nu se prelucra fiecare tulpină în parte ci erau făcuți snopi potriviți ce puteau fi ținuți cu o mână în timp ce cu cealaltă era acționată limba meliței.

După ce coaja era spartă, se îndepărta cu țesala sau pieptenele, rezultând un fuior de fire de cânepă. Din fuior se torcea cu ajutorul fusului firul care se folosea apoi la țesut. Firul de cânapă este mai dur, mai aspru decât cel de bumbac, de aceea era folosit pentru obținerea ștergarelor, a cuverturilor sau a țesăturilor pentru haine groase.

Apariția firelor industriale a dus la abandonarea acestor procedee laborioase, ele fiind folosite acum doar de păstrătorii tradițiilor populare. Calitățile cânepei au fost descoperite însă de producătorii de izolații naturale. Ei au folosit-o pentru obținerea de produse ce îmbină calitățile de izolare cu cele ale materialului natural.

Avantajele folosirii cânepei ca izolator termic

Calitățile cânepei conving tot mai multe persoane fizice și firme să o folosească pentru izolarea caselor. Să vedem câteva dintre aceste calități:

– foarte bun izolator termic, având conductivitatea termică 0,0396 W/mK. Capacitatea termică specifică (puterea de stocare a căldurii) este de 2300 J/kgK, ceea ce o recomandă ca un foarte bun izolator pe timp de vară;

– naturală și ecologică;

– are bilanț pozitiv de bioxid de de carbon, adică consumă mai mult bioxid de carbon în perioada de creștere decât se produce și emană în atmosferă în timpul fabricării izolației;

– nu irită pielea, mucoasele și plămânii. Este foarte potrivită pentru izolarea caselor în care locuiesc persoane cu probleme respiratorii sau pentru camerele copiilor;

– regulator de umiditate în interiorul locuinței. Datorită capacității mari de absorbție a umidității poate contribui la menținerea unui climat sănătos în locuință. Când umiditate din casă este mare este absorbită si eliberată atunci când scade foarte mult, aerul devenind uscat;

– nu conține nutrienți (albumină) și din acest motiv nu este atacată de molii sau gândaci;

– nu conține substanțe periculoase. Cânepa nu este tratată cu substanțe chimice în timpul creșterii pentru că frunzele ei mari împiedică dezvoltarea buruienilor. Singura substanța adăugată în izolație este carbonatul de calciu (soda), o substanță nepericuloasă care crește rezistența la foc.

Termoizolația Thermo-Hanf. Montajul saltelelor de cânepă.

Izolația de cânepă se prezintă sub diferite forme – saltele, role sau fibră de cânepă.

Saltelele de cânepă sunt cele mai folosite datorită ușurinței cu care se face montarea. Izolarea zonelor din pod sau din mansardă poate fi făcută și ca proiect DIY, fiind necesare doar un cater și un capsator pentru a face montajul. Saltelele au 3 dimensiuni standard:1,20×0,625m; 1,20×0,580m și 2,40×1,00m. Grosimile sunt foarte variate, pornind de la 30 mm și ajungând până la 220 mm. Cu cât izolația este mai groasă cu atat este mai eficientă energetic.

Saltelele se folosesc între căpriori pentru izolarea acoperișului, la izolarea pereților interiori, sub podele sau între nivele și pentru izolarea fațadelor ventilate.

Izolația Thermo-Hanf Premium este considerată de Fundația de testare „Stiftung Warentest”, din Germania „Cel mai bun material fabricat din materii prime regenerabile”

Rolele au lățimi standard de 0,625 m și 0, 580 m și grosimi de 30, 40, 50, 60 și 80 mm.

Fibra de cânepă se folosește pentru a umple rosturile dintre grinzi și pereți, în jurul ușilor și ferestrelor, în locuri greu accesibile. Este foarte eficientă și previne formarea condensului. Se montează cu dispozitive speciale care forțează fibra să intre în locul respectiv, tasând-o foarte bine.

Izolația din cânepă este un produs fabricat din materii prime naturale, utilizând cele mai noi, mai moderne și mai prietenoase cu mediul tehnologii. Este un produs ce protejează mediul putând fi recuperat și refolosit în cazul în care casa necesită modificări sau este demolată.

Lasă un comentariu