0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Izolare case / Tehnic

Izolarea casei – de ce, cum și cu ce

Eficiența energetică a caselor este un subiect foarte actual iar țările Comunității Europene îl tratează cu foarte mare seriozitate. Am fost risipitori cu resursele planetei, în special în ultimul secol al mileniului trecut, odată cu revoluția industrială. Cu toate că „nota de plată” a cam venit, în fiecare an sunt anunțuri care spun că resursele necesare unui întreg an sunt deja consumate până la jumătatea anului respectiv. Este momentul să devenim mai responsabili și să luăm măsuri pentru ca planeta să aibă resurse și pentru cei ce vor veni după noi.

Una dintre aceste măsuri este eficientizarea energetică a caselor și construcțiilor publice. Există o Directivă a Parlamentului European și Consiliului Uniunii, Directiva 2010/31/UE din 19 mai 2010, care prevede creșterea eficienței tuturor clădirilor noi și stabilește ca ele sa fie performante energetic (nearly zero-energi – nZEB) până la sfârșitul anului 2020 (pentru cele publice termenul a fost sfârșitul anului 2018). Directiva a devenit obligatorie în 2016 și pentru țara noastră, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Una dintre cele mai importante cerințe pentru o casă eficientă energetic este să fie foarte bine izolată termic. O casă bine izolată aduce, pe langă confort fie iarnă fie vară, și importante reduceri la facturile de energie.

De ce trebuie izolate casele

Casele noi se construiesc pornind de la ideea unor costuri energetice de întreținere cât mai mici, folosindu-se în timpul construcție materiale de izolare performante, soluții ingenioase de îmbinare pentru eliminarea punților termice sau ferestre cu 3 straturi de sticlă. Pentru cele vechi însă trebuie găsită soluția cea mai bună pentru a împiedica căldura să iasă iarna și să intre vara.

Diferențele de temperatură între interiorul și exteriorul casei sunt cele care determină, în cazul caselor neizolate, apariția unui flux de căldură. Pentru ca mediul din casa să rămână plăcut trebuie suplinită scăderea sau creșterea temperaturii, iar acest lucru se face cu consum energetic. Izolarea termică are drept scop oprirea fluxului de căldură, consumul energetic reducându-se simțitor.

Este dovedit faptul că cea mai mare pierdere de căldură – de până la 70% – are loc prin pereții exteriori și prin acoperiș. Sensibile sunt și zonele ferestrelor, ușilor sau pardoselilor. Când se dorește însă o reducere substantială a costurilor cu încălzirea sau/și răcirea locuinței, trebuie izolați în primul rând pereții exteriori și acoperișul.

Cum se alege o izolație termică

Nu toate materialele de izolare au aceleași caracteristici sau aceleași capacități de izolare. Sunt însă anumiți parametrii în funcție de care poate fi făcută alegerea. Iată câțiva dintre ei:
● conductivitatea termică – determină ușurința cu care căldura traversează materialul. Cu cât este mai mică cu atât materialul este mai bun izolator. Se mai numește și valoare lambda (λ). Se exprimă în W/mK;
● rezistența termică – leagă conductivitatea de grosimea materialului care face izolarea. Valoarea rezistenței este dată de raportul dintre grosimea materialului și conductivitatea lui termică. Este invers proporțională cu conductivitatea, deci un material de izolare este cu atât mai bun cu cât rezistența termică este mai mare. Unitatea de măsură: Km²/W;
● difuzivitatea termică – capacitatea unui material de a conduce căldura în raport cu cea de stocare a ei. Cu atât mai bun izolator cu cât valoarea este mai scăzută. Unitatea de măsură: m²/s
● permeabilitatea la vapori – capacitatea materialului de a permite vaporilor de apă să-l străbată. Izolația termică trebuie să fie permeabilă la vapori. Un parametru foarte important în cazul caselor pe structură de lemn. În acest caz materiale de izolare trebuie să permită transferul de umiditate pentru a nu apărea condensul ce poate duce laapariția mucegaiului și putrezirea lemnului.

Materiale naturale, sănătoase, pentru izolarea caselor

Casa este locul de suflet al familiei și de aceea ni-l dorim cât mai sănătos. Izolația termică devine parte de casă, deci și ea trebuie sa contribuie la acest mediu curat. Din acest punct de vedere, cele mai sigure materiale de izolare sunt cele naturale. Fibra de lemn, lâna de oaie, cânepa, iuta, pluta, celuloza reciclată, algele marine, paiele, știuleții de porumb sunt cateva dintre ele.
Naturalpaint are în partofoliu izolatii naturale din placi și fibră de lemn, saltele izolatoare din lână, cânepă și iută și covor izolator din cânepă pentru pardoseli. Plăcile din fibră de lemn sunt potrivite pentru izolarea exterioară a fațadelor fiind rigide și ușor de montat. Fibra din lemn poate ajunge, cu ajutorul unor dispozitive speciale, în cele mai ascunse colțuri ale podului sau mansardei, contribuind astfel la izolarea perfecta a casei. Saltelele de lână, cânepă sau iută se montează cu ușurință între căpriorii podului sau ai mansardei. Important este să se aleagă grosimea optimă pentru o izolare perfecta.

Găsiți descrierea acestor materiale de izolare în site-ul nostru iar specialiștii nostri va stau la dispoziție pentru a alege cea mai bună soluție pentru casa dumneavoastră.

Lasă un comentariu