În trecut oamenii foloseau doar produse naturale pentru a face case. Se construia cu lemn, piatră, lut, paie sau var. Din păcate, din diverse motive, cu timpul s-a renunțat in bună parte la produsele naturale preferându-le pe cele sintetice, în ciuda efectelor negative pe care multe dintre ele le au asupra sănătății noastre și a calității vieții.
În ultima perioadă însă se simte o întoarcere spre natural. A început să conteze ce mâncam și cum trăim. Acum materialele folosite de bunici sunt studiate cu metode științifice și așa aflăm cât de bune sunt pentru sănătatea noastră. Ceea ce ei știau din instinct este susținut acum cu studii științifice elaborate.
Așa au reapărut lemnul și cărămida, lutul, varul, uleiurile și ceara naturală. Casele pe structuri din lemn, izolate cu lână sau cânepă, tencuite cu lut și văruite, sunt acum algerea viitorului.
Dar cu ce avantaj vine tencuiala pe bază de argilă de este atât de apreciată? Ea permite transferul de umiditate și astfel casa este ferită de condens, ciuperci și mucegai. Pentru cei ce trăiesc în casă înseamnă un aer mai curat, cu umiditatea controlată și fără alergeni. Este cea mai bună alegere pentru camerele copiilor, ale bătrânilor sau ale persoanelor cu probleme respiratorii sau alergii.
Pentru o casă pe structură de lemn transferul de umiditate este foarte important pentru că se evită formarea condensului care poate duce la putrezirea lemnului. Un lemn cu umiditate ridicată este un mediu perfect pentru dezvoltarea mucegaiurilor, ciupercilor și a carilor. Indiferent de materialul de construcție al casei, posibilitatea transferului de umiditate va elimina riscul apariției mucegaiului ce poate duce la boli grave atunci când persistă vreme îndelungată.
Lutul este considerat cel mai vechi material de construcție din lume. Acum însă folosirea tencuielor pe bază de argilă este susținută și cu argumente științifice. S-a demonstrat că o astfel de tencuială reglează umiditatea în încăperile în care este aplicată, umiditatea relativă permanentă rămânând constantă în jurul valorii de 45-55 %. Acest lucru se întâmplă datorită capacității tencuielii de a absorbi o cantitate mare de umiditate când umiditatea aerului din interior este mare și de o elibera, când aerul devine foarte uscat. Într-o cameră tencuită cu lut nu veți avea niciodată senzația că vi se usucă nările sau că hainele devin jilave. Va fi un aer plăcut, respirabil și sănătos.
Tencuiala de argilă produsă de firma germană Agaton Lehm este un astfel de produs. Naturală, fără produse sintetice adăugate, ea este recomandată de Institutul de Medicină a Habitatului din Germania. Este disponibilă în doua granulații diferite, una grosieră folosită ca bază si alta fină, folosită ca tencuială superioară. Poate fi folosită atât în construcții noi, cât și în cele renovate. De altfel, folosind-o pentru rastaurarea sau recondiționarea caselor vechi, veți avea satisfacția de a reface nu numai aspectul ci și atmosfera de altădată.
Tencuiala de argilă se prezintă sub formă de pulbere care se amestecă cu apa și este simplu de aplicat. Nu are miros și aderă foarte bine pe toate suprafețele absorbante: lemn, cărămidă, beton, gips carton, tencuieli vechi bine fixate. Se recomandă acoperirea tot cu materiale naturale – vopsea pe bază de var, de clei sau argilă.
Tencuiala pe baza de argila produsa de Agaton Lehm poate fi folosita si la exterior pentru renovarea unei case din chirpici?
Buna ziua,
producatorul nu recomanda aplicarea argilei pe exterior…