Carii sunt marele dușman al lemnului. Larva face multe galerii în obiect înainte de a se transforma în adult deoarece se hrănește doar cu lemn. Când apar găurile de suprafață și insecta iese afară, deja există galerii în interior și trebuie luate măsuri imediate pentru a limita distrugerile. Cel mai bine este să prevenim atacul lor, evitând astfel multe neplăceri. Holzwurmfrei este un produs natural de tratare a lemnului astfel încât carii să nu mai fie o problemă. Produsul nu este periculos, fiind un amestec de săruri de siliciu, potasiu, magneziu și aluminiu. Impregnarea lemnului cu Holzwurmfrei face ca structura suprafeței să se schimbe și să nu mai fie recunoscută de cari ca hrană și astfel nu o mai mănâncă.
Pe lângă protecția împotriva carilor, produsul are ca efect secundar o ”întărire” a lemnului, foarte utilă în cazul lemnului șubrezit de vreme din casele vechi și muzee sau a lemnului recuperat.
Cum se explică întărirea lemnului
Ați auzit vreodată de lemnul pietrificat? Este un material foarte dur, asemănător unei roci, dar cu aspect de lemn. Se formează de-a lungul sutelor de mii de ani, din trunchiurile copacilor doborâți peste care curge o apă curgătoare sau celor de pe versanți peste care curge apa de ploaie sau din topirea zăpezilor. Sărurile din apă înlocuiesc treptat celulele de masă lemnoasă, desenul lemnului rămânând același. Doar culoarea se modifică, apărând uneori culori spectaculoase în funcție de sărurile care se fixează.
Am făcut această introducere pentru că întărirea lemnului tratat cu Holzwurmfrei are aceeași cauză și anume sărurile din soluție. În acest caz nu este vorba de o înlocuire în mii de ani a celulei lemnoase ci de absorbția soluției în lemnul afânat și fixarea sărurilor în zonele deteriorate. Lemnul se afânează pentru că în interior a fost apă în exces ceea ce a favorizat atacul diverselor ciuperci și insecte. Locul elementelor structurale distruse în urma atacului este luat de săruri și lemnul devine mai dur și mai rezistent.
Folosirea sărurilor, în special a celor de siliciu (apa de sticlă) este o metodă des folosită de cei care restaurează obiecte sau case vechi de lemn. Lemnul își păstrează astfel forma naturală și devine mai rezistent fără să se intervină cu materiale sintetice care alterează esența naturală a lemnului.
Cum trebuie folosit
Pentru a avea efect soluția trebuie aplicată direct pe lemn, iar lemnul nu trebuie să aibă umiditatea mai mare de 15-20%. Cu cât este mai umed, cu atât absorbția în interior este mai redusă, deci și cantitatea de săruri scade. Tratamentul nu are efect dacă este aplicat peste strat de grund sau lac pentru că acestea împiedică absorbția în lemn.
Aplicarea poate fi făcută cu pensula, trafaletul, prin pulverizare sau imersie. Se aplică 2-3 straturi, cu timp de uscare de 24 ore între ele. Uscarea primului strat trebuie să fie completă înaintea aplicării celui de-al doilea. La pulverizare se ia în considerare un consum de 100 ml/mp/strat. Pentru imersie sunt necesari 15 l/mc lemn. Timpul de imersie este de min.30 min pentru lemn uscat și min.24 ore pentru lemn umed.
Tratamentul este recomandat pentru lemn folosit la interior sau la exterior în zone protejate (în foișoare, pe terase acoperite, etc). Finisarea ulterioară poate fi făcută cu ulei, ceară sau alte produse de finisare. Dacă după uscarea soluției pe suprafața lemnului apar cristale de săruri, acestea pot fi îndepărtate prin periere urmată de șlefuire.
Fiind un produs natural de tratare a lemnului nu este periculos. Are însă un conținut mare de săruri, de aceea se recomandă purtarea măștii când aplicarea se face prin pulverizare și purtarea mânușilor.
Informații suplimentare despre condițiile de dezvoltare a carilor și sfaturi pentru un tratament eficient cu Holzwurmfrei găsiți și aici.