EcoBlog Glosar
Conceptul "Cradle to Cradle" ("Din leagăn în leagăn")

Joanne-Calkins-Straw-Bale-Home-Interior-Sunroom-1920x700

Cradle to Cradle” a fost definit, într-un mod foarte concis, de către iniţiatori, ca fiind un concept de sustenabilitate confom căruia „Deşeurile inseamna hrana”. Cu alte cuvinte, în viziunea acestora, se poate obţine dezvoltare durabilă prin folosirea reciclării materialelor în circuit închis, şi renuntarea la dependenţa strictă de materiile prime.

Prin analogie cu ciclul substanţelor nutritive din natură, în care "deşeurile" unui organism sunt utilizate de către un alt organism, în producţie, fluxurile de materiale trebuie astfel planificate încât să se evite deşeurile precum şi utilizarea ineficientă a energiei.

Conceptul Cradle to Cradle a fost elaborat în 2002, de către Michael Braungart şi William McDonough. Această filozofie se bazează pe o expresie introdusă în anii 1970 de către arhitectul elveţian Walter R. Stahel. O balanţă ecologică asigură ca la extracţia materiei prime (cradle/leagăn) şi până la eliminarea acestora într-un depozit de deşeuri (grave/mormânt) să nu apară impacte dăunătoare asupra mediului înconjurător. Acest proces are ca scop protecţia mediului înconjurător, altfel resursele naturale vor fi epuizate.

new-132

Mai concret, conceptul are în vedere faptul că designul produselor şi al sistemelor de manufacturare reflectă o nouă viziune. Atunci când designerii vor avea drept model sistemele naturale (de ex. eficienţa ciclurilor de hrănire, energia solară etc.) – ei pot crea produse, sisteme industriale, clădiri şi chiar regiuni care permit naturii şi industriei să coexiste într-un mod avantajos pentru ambele părti.

Acest concept nu se aplică doar produselor, ci şi planificărilor regionale şi arhitecturale. De exemplu, pot fi create clădiri asemeni copacilor şi orase precum pădurile. Astfel, conceptul “Cradle to Cradle” are o mare putere de inovare şi abilitate de a mobiliza si inspira. Totodată, integrează abordarea din punct de vedere al designului cu sistemul de gândire. Acoperă modele de producţie şi lanţuri de aprovizionare, precum şi sisteme logice de utilizare a spaţiului şi a energiei.

“Cradle to Cradle” nu este doar un nou mod de gândire, ci prevede un viitor plin de provocări şi deschide o nouă calea către inovare şi design modern.

FoundationWallsPlate3Xbc

Dacă produsele sunt concepute pe baza principiului Cradle to Cradle, astfel nu se obţin deşeuri, respectiv acestea vor fi reciclate şi nu influenţează în mod negativ mediul înconjurător. Materialele utilizate se află deci într-un circuit închis, fără pierdere de resurse naturale. Realizarea unei noi balanţe ecologice pe baza conceptului Cradle to Cradle (din leagăn în leagăn), în loc de Cradle to Grave (din leagăn în mormânt) cu valorificarea totală a materiilor prime, a apei şi a energiei, este posibilă prin aplicarea Regulii de aur a celor 7R-uri. Acestea sunt o necesitate absolută pentru dezvoltarea sustenabilă şi au următoarele semnificaţii:

reduction (reducere),
reusing (reutilizare),
recycling (reciclare),
recovering (reproducţie),
rethinking (regândire),
renovation (renovare) şi
regulation (reglementare)

Braungart şi McDonough recomandă trecerea la sistemul în care, deşeurile pot fi reutilizate pentru obţinerea noilor produse.

Pentru cei interesaţi, recomandăm şi următorul material video:

 

 

 

 

Sursă: Wissenwiki, imdd.ro, ted.com


Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia