Una dintre marile probleme când vrem să renovăm, să dăm aspect nou, curat și plăcut locuinței, este curățarea pereților astfel încât vopseaua să aibă aderență. Urmează o întreagă tevatură ce implică curățarea vechilor vopsele, șlefuirea pereților și a zonelor cu lemn, deci praf și multă muncă până să ajungem la partea de aplicare. Kreidezeit a găsit soluția pentru a trece peste toate aceste etape total neplăcute și a formulat o vopsea cu aderență foarte bună pe o mulțime de suprafețe, păstrând în continuare caracterul natural și sănătos al produsului. Este vorba de vopseaua GekkkoSOL al cărui nume neobișnuit este inspirat și el tot de natură.
De unde vine GekkkoSOL
Denumirea vine de la o șopârlă. Gecho, ”nașa” vopselei, are o capacitate extraordinară de a rămâne agățată de pereți și tavane chiar dacă acestea sunt foarte alunecoase. Șopârla lipicioasă, cum mai este denumită, are pe picioare milioane de fire de păr mici și fine care îi permit să rămână agățată chiar și atunci când este cu capul în jos. În regiunile calde, să găsești astfel de șopârle mici în case este un lucru obișnuit și sunt văzute deseori traversând tavanul dintr-o parte în alta cu foarte mare ușurință. Sunt acceptate de locuitorii caselor pentru că se hrănesc cu muște și țânțari.
Ce determină aderența atât de bună a vopselei
Aderența remarcabilă a vopselei este dată de prezența în compoziție a bioxidului de siliciu cunoscut și sub numele de cuarț. Produsul este total sigur pentru sănătatea locuitorilor casei, folosirea lui la limpezirea vinului și a mustului fiind cunoscută de secole. Sub formă de silicat de sodiu – apă de sticlă – este folosit pentru tratarea naturală a lemnului împotriva degradării cauzate de apă, ciuperci și insecte. Capacitatea de aderare a vopselei este dată de suprafața incredibilă a particulelor de cuarț. Un singur gram de cuarț are o suprafață specifică de 500 mp, ceea ce permite vopselei să se ancoreze de orice suprafață și să rămână foarte bine prinsă.
Vopseaua GekkkoSOL conține silicați de sodiu, minerale de siliciu, umplutori (cretă, calcar sau talc), bioxid de titan, borax, gumă de xanthan, apă, celuloză și conservanți din citrice. Prin combinarea specială a acestor ingrediente s-a obținut o vopsea ce aderă la suprafețe dintre cele mai diverse: tencuieli minerale, tencuieli pe baza de ipsos, mortar de var, ciment, vopsele vechi de ulei, vopsele de dispersie, lavabile, placi de gipscarton, beton sau lemn.
Ce o diferențiază de alte vopsele
Proprietățile care o diferențiază de alte vopsele pentru pereți sunt:
- capacitatea foarte mare de aderare la orice suprafață,
- rezistența mare la frecare și stropire cu apă,
- rezistență la acizi, leșii și dizolvanți,
- proprietăți antifungice datorită conținutului bazic.
Vopseaua naturală, fabricată din ingrediente minerală, are capacitate foarte mare de umplere. Este deschisă la difuzia vaporilor permițând uscarea pereților și păstrarea în casă a unui mediu plăcut și sănătos, fără umezeală și mucegai. Are putere mare de acoperire și poate fi reacoperită de mai multe ori. Este mată, albă și poate fi nuanțată cu pigmenți Kreidezeit (până la 10%). Este gata de utilizare și la nevoie, poate fi diluată până la 10% cu diluant special GekkkoSOL.
Recomandări privind folosirea vopselei GekkkoSOL
Vopseaua este concepută special pentru suprafețe unde alte vopsele naturale nu aderă sau pentru spațiile unde pregătirea suprafețelor ar însemna mult efort și investiții pe măsură. Poate fi aplicată peste vopsele lavabile, var, vopsele de ulei, suprafețe vechi foarte afectate, peste ciment, ipsos, beton, gips carton, lemn sau materiale sintetice
Se aplică cu pensula sau trafaletul cu fibră scurtă. Pe suprafețele foarte absorbante cum sunt tencuielile de var sau de ciment se recomandă diluarea primului strat în proporție de 10% a cu diluant GekkkoSOL. Uscarea are loc în 8 are, dar este bine ca al doilea strat să fie aplicat după 24 de ore. Dacă este cazul poate fi aplicat și un al 3-lea strat. Vopseaua are putere foarte mare de acoperire făcând să dispară sub stratul de alb suprafețe degradate de beton sau desenul natural al lemnului. Nu se recomandă însă aplicarea straturilor groase de vopsea pentru că există riscul să crape.