0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Casa eco / Pereti

Folosește grund de cazeină pentru a consolida pereții poroși sau pentru acoperirea transparentă a tencuielilor

Grundul de cazeină este suportul ideal pentru tencuielile de var și argilă pentru că nu împiedică absorbția vaporilor. Se aplică pe suprafețe netratate de argilă, var, ciment, gips, gips carton, piatră, beton pentru a le consolida și a mări aderența straturilor următoare. Un strat de grund de cazeină ajută la o mai bună aderare a straturilor de tencuială când se reface finisajul pereților. Nu este recomandată aplicarea pe suprafețe foarte netede și neabsorbante și pe cele permanent umede.

Cel mai simplu mod de a înțelege de ce este importantă aplicarea grundului este să vedem ce este cazeina și care este rolul ei consolidare și creșterea aderenței la perete.

Ce este cazeina

Sub numele de cazeină se află un grup de fosfoproteine care se găsesc în laptele mamiferelor. Cel mai mare conținut de cazeină este în laptele de oaie și cel de bivoliță, iar cel mai scăzut, în laptele uman. Cazeina este componentă importantă a brânzei, iar sub formă de cazeinat de sodiu este folosită ca aditiv alimentar, în alimentele procesate și ca suplimente nutritive.

Cazeina a fost folosită din cele mai vechi timpuri la fabricarea vopselelor. Vopseaua pe bază de apă cu uscare rapidă a fost folosită până la jumătatea secolului trecut, când a fost înlocuită de vopselele acrilice, mai ieftine ți mai accesibile.

Dar domeniul care explică folosirea ei pentru a crește aderența este cel al adezivilor. Adezivii pe bază de cazeină formulați din cazeină, apă, var hidratat și hidroxid de sodiu au fost folosiți în cele mai diferite domenii, de la încleierea lemnului, la lipirea elementelor pentru avion. Apariția adezivilor sintetici a redus foarte mult utilizarea cazeinei în acest domeniu, rămânând doar în anumite aplicații speciale.

Proprietățile grundului de cazeină

Grundul de cazeină Kreidezeit este un praf care trebuie amestecat cu apa pentru a fi folosit. Aplicat pe perete scade capacitatea de absorbție a suprafețelor puternic absorbante, uniformizează capacitatea de absorbție și ajută la creșterea aderenței straturilor următoare. În cazul suprafețelor nisipoase, puțin rezistente, aplicarea grundului le consolidează făcându-le mult mai rezistente.

Se folosește grund de cazeină și în cazul în care se dorește ca tencuielile de argilă sau var să rămână neacoperite cu vopsele. Stratul transparent le protejează, le fixează și le întărește, aspectul rămânând mult mai rustic.

Este o amorsă naturală, fără conservanți adăugați, fără materiale periculoase în compoziție și fără miros deranjant. Pregătit pentru utilizare, este un lichid incolor, transparent, ușor de aplicat. Aplicat pe perete are capacitate mare de difuzie, împiedicând acumularea umidității ce ar conduce la apariția mucegaiului.

Cum se aplică

Praful de cazeină trebuie amestecat foarte bine cu apa pentru a fi utilizat. Este ambalat în pungi de 250 g pentru care sunt necesari 8 l de apă. Inițial se amestecă cu 2 l de apă rece și curată, cu un mixer puternic astfel încât să de obțină o soluție omogenă, fără cocoloașe. Se lasă 30 de minute soluția pentru a se liniștii și dezaera, după care se adaugă încă 6 l de apă. Se obține o soluție limpede ce trebuie folosită în aceeași zi.

Aplicarea grundului se face cu perii sau pensule. Cele mai eficiente sunt cele din păr natural. Suprafețele trebuie să fie curate, uscate, fără grăsimi sau substanțe colorante. Straturile vechi de vopsea se spală bine, se șlefuiesc sau se îndepărtează cu șpaclu sau racleta. Suprafețele nisipoase se periază pentru îndepărtarea particulelor neaderente, iar cleiul rămas de la tapet se spală foarte bine. Suprafețele atacate de mucegai se tratează mai întâi cu sodă.

Se aplică în strat gros și uniform lăsând peretele să absoarbă cât are nevoie. Dacă a absorbit suficient și grundul rămas formează pete lucioase pe suprafață, acestea se șterg cu o cârpă curată. Consumul este de 40-60 g/mp. Timpul de uscare este de 8 ore la 20 grd.C. Timpul de uscare crește cu scăderea temperaturii. Nu se aplică la temperaturi mai mici de 8 grd.C.

În cazul fixării tencuielilor se recomandă aplicarea mai întâi pe o zonă mică pentru a verifica capacitatea de absorbție. După ce s-a testat absorbția, aplicarea se face de jos în sus pentru a împiedica apariția scursurilor. După aplicare, tencuiala se va închide puțin la culoare căpătând un aspect ușor umed.

Lasă un comentariu