0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Lemn / Sfaturi si povesti / Tehnic

Folosește emulsie de ceară de Carnauba pentru a mări rezistența suprafețelor uleiate solicitate

Ceara de Carnauba este un produs cu care ne întânim aproape în fiecare zi. Este folosită în cele mai diverse domenii, de la cel alimentar, la cel cosmetic, auto sau cel al fabricării și întreținerii obiectelor din lemn. De la acoperirea fructelor pentru a împiedica deshidratarea lor până la acoperirea mașinilor pentru a proteja vopseaua sau pielăria interioară, ceara de Carnauba este folosită datorită proprietăților care o diferențiază prin duritate și rezistență de celelalte ceruri naturale. În ceea ce privește lemnul, ceara de Carnauba se folosește pentru a da duritate sau luciu înalt, fiind rezistentă la frecare și temperaturi ridicate.

Carnauba – palmierul brazilian care secretă ceara

Ceara de Carnauba este produsă de palmierul Copernicia prunifera, numit și Carnauba, care crește în Brazilia. Ea protejează frunzele mari ale palmierului, atât împotriva deshidratării din cauza temperaturilor ridicate și anotimpului secetos, cât și a ploilor abundente din sezonul ploios. Pentru a fi colectată, frunzele sunt recoltate, lăsate să se usuce și apoi bătute pentru ca ceara brută să sară de pe ele. Apoi ceara se curăță, se rafinează și se albește în funcție de domeniul unde va fi folosită.

Ceara are o temperatură de topire foarte înaltă, 85-86 grd.C, mult mai mare decât a celorlalte ceruri. Acest lucru îi dă rezistență la șlefuire fiind folosită atât în compoziția pastelor de lustruire, cât și pentru acoperirea lemnului ce urmează a fi lustruit. Multe dintre instrumentele muzicale îi datorează luciul înalt și perfect.

Ceara de Carnauba are și o duritate foarte mare, fiind rezistentă la abraziune și trafic intens. De aceea este folosită pentru protejarea parchetului și pardoselilor din lemn, dar și a mobilierului sau a altor obiecte din lemn care sunt exploatate în condiții dure.

Cum se folosește emulsia de ceară de carnauba

Emulsia de ceară de Carnauba de la Kreidezeit este dedicată creșterii rezistenței suprafețelor deja uleiate sau întreținerii obiectelor din lemn finisate. Este naturală, lichidă, incoloră și cu miros plăcut. Este recomandată pentru a crește rezistența pardoselilor din lemn finisate cu ulei dur pentru podele sau pentru întreținerea obiectelor de lemn finisate pe care le protejează împotriva uzurii, murdăriei și a apei.

Când este parte a sistemului de finisare, emulsia de ceară de Carnauba se folosește după ce s-au aplicat 2 starturi de ulei dur pentru podele. După timpul necesar uscării uleiului, se aplică emulsia cu pensula, peria sau cârpa. Ea va face suprafața mult mai dură fără a afecta capacitatea lemnului de a face schimbul natural de umiditate cu mediul. Folosită la produs de întreținere, emulsia trebuie diluată. Proporția optimă este de 3-4 linguri de emulsie la 8-10 l de apă. Soluția obținută poate fi aplicată cu cârpa pe orice suprafață uleiată sau lăcuită, redând acesteia luciul și prospețimea inițială.

Lasă un comentariu