0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti

De ce uleiurile și cerurile pentru pardoseli sunt rezistente la zgâriere și abraziune

Uleiul și ceara sunt materiale folosite de ani de zile pentru protejarea lemnului. Lemnul uleiat sau/și ceruit arată foarte bine și este foarte rezistent la umiditate. Sunt materiale care pun în evidență fibra și desenul lemnului, frumusețea lui naturală, de aceea sunt mulți care le preferă pentru finisarea mobilierului. Când vine vorba însă de rezistența la zgâriere, abraziune sau la impact, oamenii devin reticenți, considerând că lacurile sunt cele care protejează mai bine lemnul parchetului sau pardoselilor din lemn sau plută. Nu trebuie uitat însă că uleiurile și cerurile naturale au protejat lemnul de-a lungul timpului chiar și în siruații mai grele decât cele la care este supusă o pardoseală.

De ce uleiul de pardoseală de la Kreidezeit are rezistența ridicată la abraziune

Pentru că are în compoziție ulei de tung. Uleiul de tung, spre deosebire de uleiul de in, reacționează cu oxigenul din aer și polimerizează, întărindu-se. Polimerizarea este avansată astfel încât pelicula rezultată este dură și rezistentă în timp. Oxigen există și în interiorul lemnului și astfel uleiul pătruns in lemn se întărește, sporind rezistență de suprafață a lemnului tratat.

Uleiul de tung, numit și ulei de lemn sau ulei de nucă, se obține din semințele nucilor arborelui de tung, originar din China. Capacitatea uleiului de a proteja lemnul împotriva apei este cunoscută încă din vremea lui Confucius (500-400 îH), care a relatat în scrierile sale despre metodele de tratare a corăbiilor din lemn cu acest ulei în scopul de a le crește rezistența. În vremurile moderne, după descoperirea la nivel mondial a calităților uleiului de tung, arborele a început să fie cultivat în Argentina, Brazilia, Paraguai sau SUA, țări devenite acum, alături de China, producătoare de ulei de tung.

Uleiul rezistent pentru podele de la Kreidezeit are în compoziție ulei de in, ulei de tung și ulei de terebentină (care funcționează ca diluant natural). Uleiul de in este mai fluid deoarece are moleculele mai mici decât cele ale uleiului de tung. Astfel, intra mai adânc în lemn antrenând și uleiul de tung, rezultând astfel o protecția mărită, mult mai bună. Uleiul protejează parchetul și pardoselile din lemn, fără a opri însă schimbul natural de umiditate între lemn și mediu.

Ceara de pardoseală

La fel ca uleiul și ceara pentru pardoseli este un amestec. În compoziție intră, atât diferite tipuri de ceară, cât și uleiuri. Toate naturale, pentru că vorbim despre produsele Kreidezeit. În acest caz, cea care conferă duritate este ceara de carnauba, sea mai dură ceară naturală. Este secretată de frunzele palmierului brazilian Copernica Corifera, pentru a le proteja împotriva deshidratării, în sezonul cald sau a putrezirii, în sezonul ploios. Ceara este dură și are o temperatură de topire ridicată (80-85°C), astfel că frunzele rămân protejate chiar și la temperaturi foarte ridicate ale aerului. Despre carnauba, dar și despre alte tipuri de ceară, găsiți mai multe informații aici

.Ceara tare pentru podea de la Kreidezeit poate fi folosită ca protecție suplimentară peste ulei, dar și direct pe lemn, plită sau piatră. Are în compoziție ulei de in, ulei de tung, ceara de carnauba, ceara de albine, balsam de terebentină (ca solvent). Se poate aplica atât manual, cât și cu mașina de aplocat. Pentru o aplicare cât mai uniformă ceara poate fi încălzită la 60-65 grd.C, iar după răcire se lustruiește. Suprafață va căpăta un luciu mătăsos foarte plăcut, fiind în același timp protejată la trafic, dar și împotriva murdăriei.

Este foarte important să știți că, după folosirea cerurilor și uleiurilor naturale, cârpele utilizate pentru aplicare, ștergere și lustruire, resturile de ulei și ceară și alte materiale auxiliare se pun imediat după încheierea activității într-un vas cu apă. Produsele pot prezenta fenomenul de autoaprindere. Soarele și căldura verii accelerează fenomenul, dar chiar și în timpul iernii, tot ceea ce poate fi un pericol trebuie pus într-un vas cu apă (se poate folosi cutia goală de ceară sau ulei) .

Lasă un comentariu