0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Lemn / Sfaturi si povesti / Tehnic

Cum știm că a venit momentul să împrospătăm suprafețele protejate cu lazură sau vopsea Kreidezeit

Lazurile și vopselele pe bază de ulei Kreidezeit sunt cea mai bună soluție pentru protejarea naturală și rezistentă a lemnului folosit la exterior. Amestecul perfect de ulei de in și ulei de tung, care stă la baza acestor produse, permite o bună absorbție în interiorul lemnului și o rezistență foarte bună la factorii externi. Dar în ciuda rezistenței foarte bune, vine un moment când pelicula trebuie împrospătată. Cum știm că a venit acel moment? Simplu, lemnul își pierde strălucirea dată de vopseaua sau lazura de ulei.

Lemnul protejat capătă un aspect uscat

Atât lazurile, cât și vopselele Kreidezeit, au la bază un amestec de ulei de in și ulei de tung. Uleiul de in are molecula mai mică ceea ce îi permite să intre adânc în lemn, protejându-l din interior. Uleiul de tung (numit și ulei de lemn sau ulei de nucă) are o moleculă mai mare și rămâne mai mult la suprafață, asigurând astfel protecția exterioară. Spre deosebire de uleiul de in, cel de tung se usucă în contact cu aerul și formează o peliculă fină, foarte elastică și foarte rezistentă.

Când vopseaua sau lazura de ulei sunt aplicate, uleiurile dau lemnului un aspect luminos și sănătos. Chiar și după uscarea straturilor, lemnul continuă să arate de parcă ar fi încă umed, luciul uleiului dând această senzație. Cu timpul însă, factorii atmosferici agresivi își pun amprenta pe orice fel de finisaj, oricât ar fi de rezistent. Uleiurile din compoziția lazurilor și vopselelor sunt ”spălate” în timp și aspectul devine mai tern, uscat și fără luminozitate. Este momentul când trebuie aplicat încă un strat.

La vopselele pe bază de ulei mai poate apărea un indiciu. Uleiul funcționează și ca liant pentru pigmentul care dă culoarea vopselelor. Dispărând liantul, pigmenții de la suprafață reajung în stare de pulberi și culoarea se poate lua dacă suprafața este frecată. Aplicând încă un strat, pigmenții sunt ”legați” din nou. După uscarea completă, vopseaua va rămâne la locul ei chiar dacă frecăm insistent cu mâna.

Împrospătarea suprafețelor

Marele avantaj al produselor pe bază de ulei este că nu se cojesc în urma acțiunilor factorilor de mediu și astfel pelicula nu trebuie îndepărtată. Pentru a împrospăta suprafața este suficient să aplicăm încă un strat de vopsea sau lazură de ulei. Înainte de aplicare se îndepărtează, dacă este cazul, stratul de murdărie acumulat în timp.

Lazurile și vopsele se aplică simplu, cu pensula sau trafaletul, iar lemnul finisat își va recăpăta strălucirea. Nu este nevoie de șlefuire, stratul va avea aderență pentru că uleiul va intra în stratul vechi și va crea legătura necesară. Simplu, eficient și natural.

Lasă un comentariu