0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti

Cum se finisează și se întrețin mesele din lemn protejate cu ulei și ceară

Nu toți ne dorim să ascundem frumusețea lemnului sub straturi groase de lac. Mesele din lemn nu fac excepție, chiar dacă există păreri că doar așa pot rezista la uzură, temperatură ridicată sau alte încercări la care sunt supuse. Uităm însă că protejarea lemnului cu ulei și ceară era ceva obișnuit în trecut, iar acel mobilier poate fi admirat și acum. Mesele, chiar dacă mai au mici zgârieturi sau pete inerente unei folosirii îndelungate, sunt întregi și cu aspectul plăcut. Secretul stă în aplicarea corectă a protecției și întreținerea corespunzătoare.

Uleiul și ceara recomandate pentru lemnul meselor sunt naturale, sigure pentru sănătate și fără miros

Pentru protecția meselor din lemn recomandăm folosirea Uleiului rezistent pur, fără solvent și Ceara tare pentru podele. Uleiul fără solvent este foarte rezistent putând fi folosit chiar și pentru protecția pardoselilor. Spre deosebire de uleiul pentru pardoseli, nu conține solvent fiind aproape fără miros, atât în timpul aplicării, cât și al uscării și utilizării.

Mesele pot fi folosite și doar protejate cu ulei, acesta asigurând rezistența necesară. Ceara nu este obligatorie, dar folosirea ei aduce un surplus de protecție și dă lemnului un luciu mătăsos foarte plăcut. Ambele sunt produse naturale, fără adaosuri chimice, putând fi folosite și pentru protejarea jucăriilor pentru copii.

Uleiul recomandat este un amestec de ulei de in și ulei de tung. Uleiul de in are capacitatea de a intra adânc în lemn și astfel asigură din interior protecția lemnului la umiditate. Uleiul de tung este cel care conferă rezistență suprafeței, fiind recunoscut pentru proprietățile lui de protecție.

Cum se protejează corect lemnul meselor cu ulei și ceară

Aplicarea uleiului și a cerii sunt operații simple pe care oricine le poate face. Totuși, pentru a asigura o rezistență cât mai bună a suprafețelor din lemn, vă sugerăm să respectați următoarele recomandări:

Pregătiți lemnul înainte astfel încât să absoarbă cât mai bine uleiul. Asta înseamnă că lemnul trebuie șlefuit înainte pentru a deschide porii și a asigura o absorbție uniformă. Șlefuirea se face cu hârtie abrazivă cu granulația 120-180, nu mai mare pentru a nu închide porii cu praful fin de lemn rezultat la șlefuire.

Aplicați primul strat frecând cu peria sau cârpa astfel încât să intre cât mai mult ulei în lemn. Dacă lemnul este dur și dens (stejar), diluați uleiul până la 20% cu ulei de balsam de terebentină sau ulei de citrice. Diluția nu va duce la apariția mirosului neplăcut, cele două uleiuri având miros de muguri de pin, respectiv citrice.

Aplicați uleiul în exces, lăsați 30-45 min pentru ca lemnul să absoarbă bine, după care ștergeți surplusul cu o cârpă moale și curată de bumbac. Lemnul are nevoie de timp pentru a absorbi uleiul. De aceea procesul nu trebuie grăbit.

Lăsați uleiul să se usuce bine înainte să aplicați al doilea strat. Pentru o protecție bună este nevoie de minimum 2 straturi de ulei. Al doilea strat nu trebuie aplicat mai devreme de 24 de ore de la aplicarea primului, timp necesar pentru uscare. Dacă temperatura este mai mică de 18 grd.C și umiditatea mai mare de 60%, timpul de uscare crește.

Pentru ca suprafața să fie plăcută la atingere, șlefuiți ușor primul strat de ulei după uscarea completă. Folosiți hârtie abrazivă cu granulația 220 sau 280 sau bureți abrazivi fini. După șlefuire înlăturați praful rezultat prin ștergere.

Și cel de-al doilea strat se aplică în exces, iar surplusul se șterge după 30-45 min.

Ceara se aplică după minimum 48 de ore de la aplicarea ultimului strat de ulei. Se aplică cu cu cârpa, se lasă 30-45 minute, după care se lustruiește cu o cârpă curată și moale de bumbac sau cu o bucată de pâslă. Suprafața va căpăta un luciu mătăsos.

Cârpele și ustensilele folosite trebuie spălate cu apă și uscate după folosire sau puse într-un recipient cu apă și acoperite. Din cauza uleiurilor eterice din ulei și ceară poate exista pericolul de autoaprindere, mai ales în zilele foarte calde de vară.

Ce trebuie să știți pentru ca masa să-și păstreze cât mai mult timp aspectul plăcut

Uleiul și ceara asigură protecția necesară mesei. Pentru a beneficia de aspectul plăcut cât mai mult timp, trebuie respectate anumite cerințe:

  • pentru a se întări complet, uleiului are nevoie de minimum o lună. În acest timp pe masa nu trebuie lăsate obiecte grele sau fierbinți, nu trebuie zgâriată sau lovită.
  • pentru întreținerea obișnuită nu se folosesc substanțe abrazive nici apă foarte fierbinte. Masa se curăță cu apă caldă și detergent de vase sau săpun de Marsilia. Ștergerea se face cu cârpa sau un burete moale.
  • dacă a rămas apă pe suprafață, ștergeți bine cu cârpă curată și moale și lăsați să se zvânte.
  • dacă pe suprafață a căzut alcool sau solvent, ștergeți ușor prin tamponare și lăsați să se evapore. Dacă suprafața rămâne mată, aplicați după 24 de ore puțină ceară și lustruiți cu o cârpă moale.
  • când pe suprafață apar semne de deteriorare, este recomandată aplicarea unui nou strat de ceară. Ceara se aplică după se masa a fost spălată cu apă caldă și detergent, ștearsă bine și lăsată să se zvânte.
  • Dacă inițial nu a fost aplicată ceară, refacerea suprafețelor se face aplicând un nou strat de ulei, după curățarea suprafețelor.

Frumusețea și naturalețea lemnului poate fi păstrată și protejată doar cu ulei și ceară. Iar noi vă oferim produsele potrivite și sfaturile pentru a obține cele mai bune rezultate.

protejarea meselor cu ulei și ceară Kreidezeit

Lasă un comentariu