Infestarea cu cari nu apare doar în parchetul sau mobilierul vechi. Putem avea astfel de surprize neplăcute și cu lemn nou netratat și depozitat necorespunzător. Partea și mai neplăcută este că, aducând un lemn infestat în casă, putem pune în primejdie obiectele vechi din lemn. În condiții prielnice, larvele vor ajunge la maturitate și vor depune ouă și pe alte obiecte de lemn, infestându-le și pe ele. Pentru a nu ajunge în astfel de situații este bine ca lemnul să fie tratat preventiv înainte de a fi folosit. Carul este o insectă foarte rezistență și tratamentele de eradicare sunt de cele mai multe ori agresive și pentru oameni. Există însă și excepții. Holzwurmfrei, produs de compania germană Leinos, este un produs care protejează lemnul eficient, natural și ingenios.
Carii se simt bine la răcoare și umezeală
Carii atacă atât lemnul de rășinoase cât și pe cel de foioase (stejar, de exemplu). Se dezvoltă foarte bine în medii unde este răcoare și umezeală, de aceea descoperim uneori că au intrat în mobilierul depozitat în beci, în camerele de la subsol sau în holuri neîncălzite. Larvele, cele care rod lemnul până ajung la maturitate, sunt foarte rezistente. Ele stau în lemn și ani de zile până apar condiții prielnice de dezvoltare. Când apar aceste condiții, încep să se dezvolte hrănindu-se cu lemnul în care stau. Dezvoltarea durează aproape un an timp în care sapă galerii în lemn. Spre maturitate se îndreaptă spre suprafață, se transformă în pupă și apoi în insecta matură care iese din lemn, depune ouăle în crăpături ale lemnului și moare. Ciclul ou-larvă-adult se reia, iar larvele ajunse în același lemn îl pot distruge total.
Prezența larvelor în lemn este remarcată prin zgomotul specific, găurile mici, rotunde și adunate și praful fin de lemn care se strânge în dreptul lor. Zgomotul se aude bine dacă este liniște în cameră și este ca cel al unui obiect dur, nemetalic, dat pe răzătoare. Se aude permanent, zi și noapte. Există și găuri care nu au cari în interior. Acestea se deosebesc de cel în care sunt larve prin lipsa prafului de lemn.
Cum acționează Holzwurmfrei și cum trebuie făcut tratamentul pentru a fi eficient
Holzwurmfrei este o soluție netoxică care conține apă, oxid de aluminiu, acid silicic, palmitat de potasiu, oxid de magneziu, clorură de potasiu, acizi graşi. Aceste substanțe pătrund în lemn și îl fac mult mai dur. Cu structura modificată, lemnul nu mai este recunoscut de cari și numai este mâncat. Datorită acestui efect de întărire, soluția este foarte potrivită pentru tratarea lemnului afânat de vreme. Poate fi folosită astfel pentru salvarea caselor și obiectelor vechi din lemn.
Pentru a fi eficientă, soluția trebuie aplicată pe toată suprafața lemnului, cel puțin în 2 straturi. Stratul al doilea se aplică după uscarea completă a primului (24 ore). Aplicarea se face prin imersie, pulverizare sau pensulare. Dacă după uscare rămân cristale de săruri la suprafața lemnului, ele se îndepărtează prin periere înainte de aplicarea straturilor de protecție. După tratare cu Holzwurmfrei, lemnul poate fi protejat cu ulei sau ceară, dacă este la interior sau cu lazuri – cel de la exterior.
Holzwurmfrei poate fi folosit atât pentru prevenție, cât și pentru tratament. Pentru tratarea lemnului infestat, acesta trebuie să fie imersat într-o baie de tratare în care trebuie să stea 24 de ore. Astfel ne asigurăm că nu va fi găsită nicio cale de ieșire. Dacă obiectele nu pot fi imersate, soluția se aplică prin pensulare pe toată suprafața, după care este introdusă în fiecare orificiu cu ajutorul unei seringi. Se verifică apoi dacă mai apare praf fin de lemn în dreptul găurii. Pentru că nu este toxică, substanța nu va omorî insecta ci o va lăsa fără hrană. Ca să fie eficientă, lemnul trebuie foarte bine impregnat astfel încât larva să nu mai găsească sursă de hrană și cale de ieșire.
Horzwurmfrei este un produs natural din materii prime naturale ceea ce îl face potrivit și pentru tratarea lemnului în casele unde sunt persoane care suferă de alergii.
