0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Lemn / Sfaturi si povesti / Tehnic

Cum obții maximum de rezistență la exterior folosind vopselele pe bază de ulei Kreidezeit

Vopselele pe bază de uleiuri naturale sunt cunoscute și folosite de multă vreme. Sunt rezistente și protejează lemnul atât la interior cât și la exterior. Sunt o foarte bună alegere pentru cei care doresc produse naturale și sănătoase. Un astfel de sistem natural și sănătos propune Kreidezeit pentru acoperirea rezistentă și durabilă a lemnului la exterior. Rezistența lui se datorează uleiului care intră foarte bine în lemn, conținutului mare de pigmenți naturali și stratului de suprafață foarte gras care rezistă ani de zile la intemperii. Pentru a obține maximum de rezistență trebuie respectate etapele și folosite corect produsele.

Sistemul Kreidezeit este format din ulei de grunduit, vopsea semigrasă și vopsea grasă. De ce trebuie aplicate toate aceste materiale în ordinea dată de producător, aflați în cele ce urmează.

Rolul uleiului de grunduit

Acest grund se folosește pentru ca uleiul să pătrundă cât mai adânc în lemn și să îl protejeze din interior. Dacă am folosi direct o vopsea pe bază de ulei, conținutul de pigment ar reduce cantitatea de ulei care intră în lemn și astfel lemnul nu ar fi la fel de protejat. Uleiul de grunduit este diluat cu ulei de balsam de terebentină astfel că are o consistență mai subțire și absorbția în interior este foarte mare.

Comparativ grundurile din rășini sintetice, cel pe bază de ulei are masa moleculară de 50 de ori mai mică astfel încât pătrunderea în suporturi dense precum lemnul dur, pluta, piatra sau teracota se face mult mai ușor. Ajuns în interior, uleiul ține umiditatea exterioară la distanță permițând în același timp celei interioare să iasă și astfel se evită apariția mucegaiului.

Uleiul de grunduit se aplică pe suport curat și uscat. Suportul trebuie să absoarbă pentru a fi protejat. Dacă nu are această capacitatea uleiul își pierde scopul. Se aplică nediluat la o temperatură a mediului de min 10 grd.C. Timpul de uscare este de aproximtiv 24 de ore.

De ce este nevoie de un strat intermediar de vopsea semigrasă

Vopseaua semigrasă sau vopsea de ulei, strat intermediar, cum o găsiți în gama noastră de produse, are un procent foarte mare de pigmenți naturali care permite o acoperire foarte bună a suprafeței. Pigmenții sunt cei care dau rezistența vopselei împotriva razelor soarelui și cu cât suportul este mai bine acoperit cu atât rezistența lui crește. Un procent mare de pigment scade însă procentul de ulei al vopselei. Nu pot fi ambele în cantitate mare, în același timp.

Dacă nu ar fi folosit stratul de vopsea semigrasă ar trebui aplicare straturi suplimentare de vopsea grasă. Pe lângă creșterea manoperei, ar crește și timpul de uscare pentru că un strat intermediar de vopsea grasă are nevoie de un timp mai mare de uscare pentru a fi reacoperit. Folosind vopseaua semigrasă suportul este bine acoperit, iar uscarea nu durează mai mult de 24 de ore.

Stratul final – vopseaua grasă

Uleiul este un foarte bun aliat în lupta cu ploile și umiditatea crescută din atmosferă. Vopseaua grasă are conținut ridicat în uleiuri naturale rezistente și de bună calitate, având rolul de scut de protecție atunci când este aplicată ca strat final. Ea face priză bună cu restul straturilor formând împreună o acoperire elastică care nu crapă dacă lemnul își modifică dimensiunile odată cu creșterea sau scăderea umidității exterioare.

Dacă în timp uleiul este îndepărtat de intemperii, vopseaua va începe să aibă un aspect uscat, iar dacă trecem cu măna peste zona vopsită este posibil ca pigmenții să se ia. Este un semn că suprafața trebuie revopsită. În acest caz nu este nevoie să se îndepărteze vechiul strat. Este suficient ca el să fie curățat de murdăria acumulată în timp, după care se aplică un alt strat de vopsea grasă.

Sistemul Kreidezeit pentru exterior are nu doar avantajul folosirii unor produse naturale și prietenoase cu mediul și sănătatea noastră ci și obținerii unor vopsiri estetice și foarte rezistente în timp. Gama de pigmenți Kreidezeit folosiți la fabricarea vopselelor sunt naturali și nu conțin metale grele. Urmând tehnologia recomandată se vor obține acoperiri durabile, fără riscul crăpării peliculei sau apariției mucegaiului.

ATENȚIE! Resturile rămase în urma vopsire și cârpele îmbibate în uleiuri pot prezenta fenomenul de autocombustie specific uleiurilor naturale. De aceea ele trebuie puse într-o cutie metalică cu apă peste ele și acoperite cu capac.

Lasă un comentariu