EcoBlog Comunicate de presă
Programul Casa Verde 2016 va demara in luna august finantand inclusiv izolarea termica a locuintelor

IM NP gutex 86

Casa Verde 2016

In conferinta de presa organizata intr-o casa eficienta energetic, Casa Solaris, Cristiana Pasca Palmer a declarat:

"O persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri. In cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din costurile totale."

Astfel, prin Programul "Casa Verde" se finanteaza urmatoarele sisteme de încalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv cele destinate înlocuirii sau completarii sistemelor clasice de încalzire:

 • instalarea de panouri solare;
 • instalarea de pompe de caldura, exclusiv aparate de aer conditionat.

Pentru anul 2016 programul "Casa Verde"' are prevazut un buget de 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.

Casa Verde Plus 2016

O noutate a editiei de anul acesta a programului "Casa Verde" este componenta "Casa Verde Plus" care prevede includerea pe lista cheltuielilor eligibile si a investitiilor in izolarea locuintelor utilizand materiale izolatoare in a caror commpozitie nu se regasesc Compusi Organici Volatili (COV): canepa, lana, vata minerala bazaltica, vata minerala, pluta, perlit, celuloza, paneluri structurale termoizolante pe baza de oxid de magneziu, tencuieli fara COV, adezivi fara COV, vopsele si amorse fara COV.

"Am observat ca sunt zone unde lana efectiv se arunca la gunoi, asa ca vrem sa cream o piata pentru a utiliza lana în mod eficient", a mai completat ministrul Cristiana Pasca Palmer.

Vor fi decontate cheltuielile cu achizitia si montarea de materiale pentru izolarea termica a peretilor exteriori si izolarea interioara a acoperisului in limita a 40 000 lei, dar nu mai mult de 120 lei/mp.

Iata si criteriile de eligibilitate a solicitantului:

1. Este considerat eligibil solicitantul care indeplineste dupa caz, urmatoarele conditii:

 • a) este cetatean roman sau cetatean al statelor Uniunii europene si al Spatiului economic european cu domiciliul stabil in Romania;
 • b) solicitantul este titularul autorizatiei de construire pentru imobilul - constructie pentru care se solicita prima de eficienta energetica sau detine autorizatia de construire prin preluarea acesteia la momentul dobandirii proprietatii terenului, pentru construirea cladirilor;
 • c) solicitantul este proprietar/coproprietar al imobilului - constructie, pentru care solicita prima de eficienta energetica, pentru renovarea cladirilor existente;
 • d) solicitantul este proprietar al imobilului - teren, pe care se va implementa proiectul conform prezentului Ghid;
 • e) imobilul - constructie si imobilul-teren nu trebuie sa faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica;
 • f) are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat, bugetele locale, conform prevederilor legale in vigoare;
 • g) in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu a fost condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

2. Nu este eligibil solicitantul care detine in proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe constructii, dintre care unele parti sunt comune, iar restul sunt proprietati individuale, pentru care se intocmesc o carte funciara colectiva si cate o carte funciara individuala pentru mai mult de doua unitati individuale, apartamente - locuinte, aflate in proprietate exclusiva, care poate fi reprezentata de locuinte si spatii cu alta destinatie, dupa caz.

3. In cazul in care exista doua unitati locative detinute in proprietate de persoane fizice distincte, se va depune o singura cerere de finantare.

Iar criteriile de eligibilitate a proiectului privind izolarea unei constructii locuinta unifamiliala sunt urmatoarele:

1. Este eligibil proiectul care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

 • a) Utilizeaza izolatie pentru exterior in cazul fatadei si interior in cazul acoperisului, cu grosimea de minim 15 cm, din materialele prevazute in definitia din prezentul Ghid;
 • b) Materialele specificate vor fi folosite pentru suprafata integrala a componentelor vizate de prezentul Ghid: acoperis, fatada;
 • c) In proiectul tehnic se vor regasi explicit prevederile de la alin. (1) lit. a) si b);
 • d) Proiectul trebuie implementat pe teritoriul Romaniei.

2. Nu sunt eligibile cladirile independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 mp.

Pentru programul "Casa Verde Plus"' s-a alocat in 2016 suma de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice.

Conform estimarilor ministrului, programul "Casa Verde 2016" va putea demara efectiv in aproximativ doua saptamani.

Sa mai spunem ca tot acum au fost lansate dezbaterii publice si proiectele Ghidului de finantare a Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, beneficiari unitati administrativ-teritoriale, institutii publice si unitati de cult si a Ghidului de finantare a Programului privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, beneficiari persoane juridice.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Comentarii

Copyright © 2014. Naturalpaint SRL Toate drepturile rezervate designed and developed by: Zebramedia