Balsam de terebentină și ulei de coajă de portocală, solvenți naturali pentru produsele pe bază de ulei și ceară

solvenți naturali

Ne dorim produse naturale pentru acoperirea pardoselilor, mobilierului, jucăriilor sau a lemnului cu care placăm casele. Folosim ceară de carnauba sau de albine, ulei de in, de tung sau amestecurile dintre ele astfel încât să obținem produsul perfect pentru utilizare la interior sau la exterior. Dar ce facem arunci când avem nevoie să le diluăm pentru a le aplica corect și a intra cât mai bine în lemn? Folosim solvenții pe care tot natura îi oferă.

Balsamul de terebentină

Balsamul de terebentina se extrage prin distilare cu abur din rășina diferitelor specii de pin, rășină care se mai numește și balsam. Denumind-o astfel se face diferențierea față de terebentina minerală, care este extrasă din petrol și are compoziția total diferite de cea provenită din rășina pinului. În mare, compoziția acesteia este formată din aproximativ 70% rășină de colofoniu și 30% ulei de terebentină. Produsul este natural și nu afectează mediul, pădurile de pini din întreaga lume eliberând în atmosferă anual milioane de tone de ulei de terebentină.

Terebentina provenită din rășină este un ulei esențial limpede, cu vâscozitate scăzută, miros aromat proaspăt specific și pătrunzător și gust amar înțepător. În lume se produc anual circa 300.000 de tone, fiind cel mai utilizat ulei esențial. Cel mai important furnizor este SUA, care produce jumătate din cantitatea totală. De asemenea, țările din peninsula Scandinavă, Rusia, Spania, Portugalia și China, țări ce dețin păduri de pin, sunt și ele producătoare de ulei de terebentină.

Ca solvent, uleiul de terebentina se folosește pentru diluarea vopselelor pe bază de uleiuri naturale, la fabricarea lacurilor și ca materie primă pentru industria chimică. Este înlocuită de multe ori cu terebentina obținută din petrol, cu mult mai ieftină, de aceea trebuie să studiați cu atenție eticheta când îl cumpărați. Uleiul de balsam de terebentină de la Kreidezeit este 100% natural și îl puteți folosi pentru diluarea tuturor cerurilor și a uleiurilor, a lazurilor sau vopselelor pe bază de ulei. De asemenea, poate fi folosit la curățarea uneltelor folosite la aplicarea acestor produse, pentru îndepărtarea petelor și degresarea suprafețelor sau pentru dizolvarea rășinilor naturale solubile în terpene (colofoniu).

Uleiul de coajă de portocală

Uleiul de portocale se găsește în coaja fructului, fiind acumulat din loc în loc în mici glande. Reprezintă doar 0,2-0,3% din greutatea totală a portocalei. Pentru a-l extrage, cojile de portocală sunt zdrobite cu ajutorul unei roți dințate care sparg glandele și astfel uleiul este eliberat. Totul se întâmplă foarte repede astfel încât calitățile benefice ale uleiului să nu se piardă. Prin recuperarea uleiului, cojile devin o materie primă importantă și nu mai sunt considerare deșeuri rezultate în urma obținerii sucurilor.

Uleiul din coajă de portocală este folosit ca solvent pentru rășini și uleiuri în producția vopselelor naturale, ca aromatizant în industria alimentară și parfum în cea cosmetică. Uleiul din coajă de portocală Kreidezeit este recomandat pentru diluarea produselor KREIDEZEIT pe bază de ulei sau ceară- lazuri, vopsele, uleiuri și ceară pentru mobilă sau pardoseli. De asemenea, poate fi folosit pentru curățarea uneltelor cu care au fost aplicate toate aceste produse.

Dacă vreți să finisați lemnul cu produse naturale, nu stricați rezultatul folosind diluanți sintetici sau derivați din petrol. Cantitatea folosită pentru diluție nu este mare, deci costul total nu va crește foarte mult. În schimb veți obține un finisaj sănătos și natural, iar mirosul plăcut va inunda locuința.

Distribuie pe:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Citește și alte articole