0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Casa eco / Pereti / Sfaturi si povesti

Ai alergii sau probleme de respirație? Finisează pereții cu vopsele de var!

Astmul bronșic, insuficiența respiratorie și tot felul de alergii fac viața dificilă celor afectați. Praful, poluarea, alergenii amplifică simptomele, traiul în orașele aglomerate devenind un adevărat chin. Persoanele care au astfel de probleme trebuie să trăiască în spații cât mai curate pentru a-și ușura respirația și nu în cele din urmă, existența. De multe ori, o privire către trecut ne ajută să înțelegem anumite lucruri și să găsim soluția pentru problemele actuale. Casele bunicilor erau văruite, iar în interior aerul era proaspăt, curat și simțeai că respiri mai ușor. Tot bunicii văruiau primăvara trunchiurile pomilor din curte, iar aceștia rămâneau sănătoși și dădeau rod bogat. Oare varul poate fi soluția pentru o atmosferă interioară mai proaspătă? Pereții acoperiți cu vopsele de var ar putea face ca aerul din interior să fie mai curat?

Cum influențează varul aerul din interiorul camerei

Aerul din interior este greu respirabil pentru că este prea uscat sau prea umed, are praf și microorganisme precum spori de ciuperci, microbi sau acarieni. Sporii sunt cei care în condiții prielnice produc mucegaiul. Condiții prielnice înseamnă pereți reci, prost izolați termic, umiditate ridicată. Odată întrunite condițiile, sporii care plutesc în aer se fixează și formează rapid mucegaiul. Acesta eliberează la rândul lui cantități mari de spori, foarte periculoși pentru persoanele cu probleme respiratorii.

Varul este un material puternic alcalin, pH-ul lui fiind 12. Această alcalinitate accentuată, pe lângă mirosul specific de curat și proaspăt, împiedică microorganismele să se dezvolte. Dacă pereții sunt văruiți, sporii care se așază pe ei sunt distruși înaintă să se fixeze. De aceea în camerele văruite nu se formează mucegai, chiar și atunci când umiditatea din interior este ridicată. Varul are capacitatea să omoare microbii și micii acarieni care plutesc în aer și care sunt responsabili de multe alergii.

Toate aceste calități fac varul foarte potrivit pentru camerele cu umiditate ridicată sau pentru cele în care locuiesc copii, bătrâni sau persoane cu probleme respiratorii.

Vopselele de var Kreidezeit

Fără îndoială, varul este foarte potrivit pentru finisarea pereților. În condițiile de astăzi este însă greu să aplici metoda bunicii. Adică să cumperi var nestins, să-l stingi cu apă – procedeu destul de periculos, de altfel – și să-l aplici apoi pe perete. Plus că s-ar putea ca straturile să fie prea groase și să crape, varul având această tendință. Din fericire, nu trebuie să faceți toate aceste operații pentru că există vopsele de var Kreidezeit, produse total naturale și gata de utilizare.

Vopselele de var Kreidezeit sunt ușor de utilizat, chiar și de către profani. Uscarea lor este lentă și astfel oferă și unui nespecialist timpul necesar pentru aplicare. Înainte, pereții se tratează cu grund de cazeină pentru ca aderența să fie foarte bună. Se obțin astfel suprafețe rezistente la ștergere și stropire. Vopselele sunt total naturale, fără rășini sintetice sau pigmenți sintetici precum albul de titan. Textura și culoarea albă se obțin cu ajutorul prafului și nisipului de marmură de cea mai bună calitate. Puterea de acoperire este foarte bună fiind suficiente doar două straturi pentru un perete perfect.

O altă calitate a varului este că permite trecerea vaporilor de apă din interior spre afară. Umiditatea nu rămâne blocată în perete și astfel este împiedicată deteriorarea clădirii, fie că este din beton, cărămidă sau lemn.

Vopselele sunt disponibile în două variante, netedă și structurată. Culoarea de bază este alb, dar pot fi colorate ușor cu pigmenți Kreidezeit rezistenți la var, obținându-se culori pastelate (găsiți aici paletarul). Pentru culori uniforme, pigmenții se amestecă întâi cu o cantitate mică de apă până se obține o pastă uniformă. Pasta se amestecată apoi cu vopseaua agitând continuu până la completa omogenizare.

Lasă un comentariu