0745 071 724

office@naturalpaint.ro

Sfaturi si povesti

5 motive să folosești lazurile Kreidezeit pentru protejarea ferestrelor și obloanelor din lemn

Lemnul aflat la exterior trebuie protejat pentru a nu fi afectat de ploi, ninsori, soare sau acțiunea abrazivă a particulelor de praf. Fără o protecție de calitate, apa va pătrunde în lemn împreună cu microorganisme și ciuperci și va determina putrezirea lui. Soarele și vântul vor afecta stratul superficial, deschizând calea apei și schimbând culoarea lemnului. Ferestrele și obloanele din lemn sunt expuse și ele acțiunii distructive a apei și soarelui. Pentru a rezista bine în timp, pe lângă un sistem constructiv care să favorizeze scurgerea apei, ele au nevoie de protecție superficială.

Lazurile Kreidezeit pe bază de ulei sunt alegerea perfectă pentru protecția ramelor și tocurilor ferestrelor și a obloanelor din lemn. Iată cele 5 motive pe care ne bazăm afirmația:

1. Nu formează peliculă groasă

Lemnul este un material mai special. El nu este inert, ca alte material, ci este dependent de umiditatea din mediul în care stă, variind dimensional odată cu variația umidității. Dacă este folosit la exterior, această dependență este și mai vizibilă. Iarna, când este ger, umiditatea din aer scade foarte mult și lemnul se contractă, iar în perioadele ploioase, când umiditatea din aer crește, lemnul se umflă. Materialele de protecție trebuie să permită această mișcare naturală a lemnului.

Lazurile Kreidezeit sunt pe bază de ulei. Asta înseamnă că nu fac peliculă groasă precum lacurile, lăsând lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul. Pelicula fină este elastică, se mișcă împreună cu lemnul și nu crapă în timp protejând foarte bine ferestrele. În plus, pelicula delicată nu arată ca un plastic, păstrând aspectul natural al lemnului.

2. Sunt pe bază de ulei

Uleiul este vechiul prieten al lemnului. A fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru protecția lemnului împotriva apei. Intră adânc în lemn și astfel protecția vine și din interior.

Lazurile precolorate Kreidezeit sunt un amestec foarte bine echilibrat de două uleiuri, de in și de tung. Uleiul de in are molecula mai mică și poate pătrunde foarte adânc, hrănind și protejând lemnul. Uleiul de tung, cunoscut și ca ulei de lemn sau de nucă, are molecula mai mare, intră mai puțin în lemn, rămânând mai mult la suprafață. Spre deosebire de uleiul de in, care nu se întărește la aer, cel de tung reacționează cu oxigenul din aer și formează o peliculă subțire, dar rezistentă și elastică. Proprietățile celor două uleiuri se combină și astfel lemnul este protejat, atât din interior, cât și din exterior.

3. Sunt rezistente în timp

Contrar a ceea ce se crede despre uleiuri, lazurile Kreidezeit sunt rezistente în timp. Aplicate corect, conform instrucțiunilor din fișele tehnice, rezistă fără întreținere 5-6 ani. Marele avantaj în cazul acestor produse este că deteriorarea nu se manifestă prin crăparea peliculei, ca în cazul lacurilor, ci prin schimbarea aspectului uleiat al lemnului. În timp, intemperiile spală uleiul de la suprafață iar lemnul începe să aibă un aspect tern, uscat. Este semnalul că protecția trebuie împrospătată.

Lazurile protejează și împotriva decolorării generate de acțiunea soarelui. Conținutul mare de pigmenți din interior este o barieră în calea razelor soarelui și suprafață, iar culoarea nu este afectată. Gama de lazuri precolorate este bogată, dar dacă nu găsiți culoarea dorită, puteți să o faceți cu lazură incoloră și pigmenți naturali Kreidezeit

4. Se aplică ușor și se refac fără îndepărtarea stratului vechi

Lazurile se aplică ușor, cu pensula, trafaletul sau cu pistolul. Lemnul trebuie să fie curat și șlefuit. Aplicarea se face în exces, lemnul este lăsat să absoarbă cât are nevoie, după care excesul se șterge cu o cârpă curată. Se lasă să se usuce 24 de ore după care se aplică cel de-al doilea strat, la fel ca primul. Uscarea durează min.24 de ore și asta este tot.

Refacerea este și mai simplă. Când apare aspectul uscat, tern al lemnului, ramele ferestrelor se curăță cu apă și detergent de murdăria acumulată, se șterg bine cu cârpa uscată și se lasă să se zvânte 24 ore. Apoi se aplică un strat nou de lazură, fără îndepărtarea stratului vechi sau șlefuirea lui.

5. Sunt naturale

Nu în ultimul rând, lazurile precolorate Kreidezeit sunt naturale, fără aditivi sintetici sau pigmenți ce conțin metale grele. Sunt sigure pentru cel care le aplică, dar și pentru o casă sănătoasă. Conțin doar ulei de in, ulei de tung, ulei de terebentină din rășină de pin, colofoniu de zinc, pigmenți naturali fără metale grele.

Pe lângă aceste avantaje, lazurile precolorate Kreidezeit au culori frumoase, naturale și dau un aspect cald și plăcut lemnului. Este imposibil să nu le îndrăgiți.

Lasă un comentariu