Foarte încrezător în materialele naturale de construcții din portofoliu, distribuitorul Naturalpaint din Sibiu le-a folosit pentru a construi propria casă. Casa, pe structură de lemn, se află la Cisnădioara, acolo unde a avut loc și workshop-ul dedicat termoizolațiilor naturale din fibră de lemn Gutex. Pe lângă aceste materiale, Gabriel Șomlea a mai folosit izolație de cânepă și iută, panouri din fibră de lemn, tencuieli minerale, vopsea de var, ulei și ceară pentru lemn.
O casă luminoasă cu vedere către cetate
Casa lui Gabriel nu este mare, dar spațiile sunt generoase și luminoase. Pentru că terenul este în pantă a fost nevoit să construiască din beton un demisol cu rol de fundație. Nu este adeptul betoanelor, dar a fost singura soluție pentru a îndrepta terenul. Spre vale, casa are vedere spre cetatea din Cisnădioara, iar terasele de la primul și al doilea nivel sunt locurile perfecte pentru a admira peisajul.
Primul nivel are un hol mare în care se pătrunde prin intrarea opusă terasei. În dreapta intrării este garajul, iar în stânga biroul, cu ferestre mari care lasă lumina să intre. Din hol va pleca, de o parte și de alta, scara dublă care ajunge la etaj. Prin zona de centru se ajunge în partea din față, unde este livingul și bucătăria și de unde se poate ieși pe terasa de la primul nivel.
La etaj sunt 3 dormitoare, unul matrimonial cu baie proprie, iar celelalte două sunt dormitoarele copiilor și au baie comună. Uși complet vitrate permit ieșirea pe terasă din fiecare dormitor. Tot la etaj sunt dressing-ul și un spațiu dedicat activităților casnice (spălat rufe, călcat, etc).
Toate ferestrele, mari și luminoase, sunt construite de SG TARA, compania reprezentată de Gabriel Șomlea. Ramele sunt din lemn stratificat vopsit antracit, iar sticla este triplu-stratificată. Zona vitrată este împărțită cu stinghii de lemn, sugerând ochiurile de geam ale vechilor ferestre.
A ales izolații naturale pentru a păstra constant nivelul de umiditate din aer
Gabriel Șomlea este adeptul traiului sănătos. Este motivul pentru care a ales materialele naturale de construcții. Cum eficiența energetică a casei este foarte importantă, izolarea cât mai bună a fost o cerință obligatorie. În interior, pereții de lemn au fost izolați cu saltele de cânepă și iută. Închiderea pereților s-a făcut cu panouri din fibră de lemn IZOPLAAT care pot fi tencuite. La exterior, casa a fost izolată cu panouri Gutex care au din construcție sistemul nut și feder, ceea ce ajută la eliminarea punților termice. Fațada a fost tencuită cu tencuieli minerale și vopsită cu vopsele de var.
Alegerea izolației din cânepă și iută nu a fost întâmplătoare. Cânepa are o capacitate foarte mare de a reține umiditatea când este în exces și de a o elibera când aerul din interior devine foarte uscat. Astfel, umiditatea interioară se păstrează constantă în intervalul 45-55%, interval considerat optim.
Panourile din fibră de lemn cu care sunt rigidizați pereții au capacitatea de a lăsa umiditatea să iasă. Astfel este eliminat riscul apariției mucegaiului. La o structură de lemn acest lucru este foarte important, atmosfera umedă întreținută de mucegai putând duce la putrezirea lemnului.
Tencuielile minerale și vopseaua de var lasă pereții să respire
Finisarea pereților cu tencuieli minerale și vopsele de var reprezintă un avantaj, atât pentru casă, cât și pentru locuitorii ei. Pereții astfel finisați lasă umiditatea să iasă ceea ce, așa cum am menționat mai sus, este foarte bine pentru structura de lemn a casei. Obișnuim să spunem că pereții respiră, adică nu sunt blocați de materiale sintetice care pot face ca apa să rămâne în interior.
Varul de pe pereți este responsabil de aerul curat și proaspăt din interior. Deoarece are pH-ul puternic alcalin (12), pe pereții văruiți nu se dezvoltă mucegaiul și microorganismele. Este ceea ce face aerul plăcut și ușor de respirat.
Lucrările la casa din Cisnădioara încă nu s-au terminat. Urmează finisarea lemnului din interior – grinzi, podele, mobilier – cu uleiuri și ceară, în special. Lemnul de la exterior va fi protejat cu vopsele de ulei Kreidezeit, rezistente la intemperii și soare.
Ce spune Gabriel Șomlea despre casa pe care o construiește cu cât mai multe materiale naturale, vedeți în materialul video de mai jos.