Lemn / Sfaturi si povesti

Vopselele de ulei Kreidezeit pentru exterior nu crapă, nu se cojesc și se întrețin ușor

Vopselele de ulei Kreidezeit sunt cea mai rezistentă variantă naturală pentru protejarea lemnului aflat la exterior. Amestecul de ulei de in și ulei de tung protejează lemnul de umiditate, iar conținutul mare de pigment asigură rezistența la soare și acțiunea abrazivă a vântului. Un alt mare avantaj al acestor vopsele este refacerea simplă a finisajului. Pelicula formată nu crapă și nu se cojește și de aceea nu trebuie îndepărtată pentru revopsire. Când aspectul ei devine uscat este suficient să fie curățată murdăria depusă în timp, după care se poate aplica un nou strat de ulei sau vopsea.

De ce nu crapă și nu se cojesc vopselele pe bază de ulei Kreidezeit

Cele două uleiuri din compoziția vopselelor Kreidezeit nu se comportă ca rășinile din vopselele sintetice. Nu formează pelicule rigide care pot crăpa când lemnul se ”mișcă” în mod natural din cauza creșterii sau scăderii umidității mediului. Cum influența umidității este mai puternică la exterior, materialele folosite trebuie să fie elastice. Uleiurile sunt recunoscute tocmai pentru această libertate de mișcare dată lemnului.

Stratul de protecție format de aceste vopsele de ulei este foarte elastic. Uleiul de in din compoziție nu formează peliculă pe suprafața lemnului. Rolul lui este să intre adânc în el și să formeze o barieră în calea apei. Uleiul de tung este cel care, în contact cu aerul, formează o peliculă fină și elastică în care este înglobat pigmentul.

În timp, ploaia, zăpada, vântul ”mănâncă” din stratul exterior de ulei, iar pelicula capătă un ușor aspect uscat. Ștergând cu o cârpă îmbibată în ulei, vom observa că pelicula își recăpăta luciul și va arată exact ca la început, fără crăpături sau desprinderi. Chiar dacă nu vom interveni, pelicula tot nu va crăpa. Rămas fără liant, pigmentul va redeveni praf și va fi îndepărtat treptat de vânt, pe măsură ce ploaia va spăla uleiul. Pentru a opri acest proces este suficient să aplicăm încă un strat de vopsea, fără că îndepărtam ceea ce a rămas din vechiul strat.

Recomandări pentru o rezistență foarte bună în timp

Pentru ca rezistența în timp să fie foarte bună este foarte important ca materialele să fie aplicate corect. Cea mai mare rezistență o are sistemul format din grund, vopsea semigrasă și vopsea grasă. Cele trei materiale se aplică succesiv, iar proprietățile lor combinate fac ca lemnul să fie foarte bine protejat.

Grundul este un ulei special formulat pentru a intra foarte adânc în lemn. Se aplică pe lemnul curat și șlefuit cu hârtie abrazivă cu granulația 120 sau 150. Se aplică în exces, se lasă ca lemnul să absoarbă bine 40-50 minute, după care excesul se șterge. Dacă este prea gros se poate dilua cu ulei de balsam de terebentină.

Se aplică apoi stratul de vopsea semigrasă. Conținutul ei de pigment este foarte mare și astfel acoperirea lemnului este foarte bună ceea ce duce la creșterea rezistenței lemnului la acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui.

Ultimul strat este cel de vopsea grasă. Acesta asigură cantitatea de ulei de tung necesară pentru formarea unei pelicule elastice și foarte rezistente în timp.

Cum se întrețin ferestrele și obiectele protejate cu vopsele de ulei Kreidezeit

Cu vopselele de ulei Kreidezeit pot fi protejate ferestre, obloane, case, garduri, pergole, foișoare, mobilier de grădină. Fiind naturale, fără produși chimici auxiliari adăugați, pot fi folosite și la interior sau pentru vopsirea jucăriilor sau mobilierului pentru copii.

Fie că sunt folosite la interior sau la exterior, vopselele pe bază de ulei ne ”spun” când au nevoie de întreținere. Lipsa luciului specific dat de ulei însemnă că suprafața trebuie împrospătată. Utilizarea intensă a obiectelor de la interior are același efect de dispariție treptată a luciului, dar cel mai bine se vede acest lucru la exterior. Dacă vom interveni imediat ce a dispărut luciul, ștergerea cu cârpa uleiată va fi suficientă.

La ferestre, de exemplu, o ștergere cu cârpa cu ulei, după curățarea obișnuită făcută la un an sau doi va face ca finisajul să dureze foarte mulți ani. Iar când curățarea se face mai rar, dacă pe cârpa cu care se șterge murdăria depusă se văd și ușoare urme de praf colorat în culoarea ferestrei, este momentul să se aplice un nou strat de vopsea grasă.

Pe lângă rezistență foarte bună și întreținere ușoară, vopselele au și culori plăcute. Puteți alege galben, portocaliu sau ocru, verde sau verde brad, roșu englezesc sau roșu sângeriu, albastru închis sau deschis, maro, negru sau alb. Vopselele sunt perfect miscibile astfel că, în afară de cele de bază, puteți obține o multitudine de alte culori. Iar în amestec cu alb toate culorile devin calde și pastelate.

Leave a Comment