Casa eco / Pereti / Sfaturi si povesti

De ce tencuială de lut?

Lutul este cel mai vechi material de construcție. Înainte de lemn și piatră, oamenii au săpat adăposturi și au descoperit că pământul îi protejează și le ține de cald. Mai târziu, l-au folosit pentru a construi pereți pe care i-au izolat cu suluri de lut și paie. O perioadă, când tehnologia a luat avânt, au considerat că pământul poate fi lăsat deoparte. În timp însă, au realizat că traiul lor a pierdut din calitate. Acum, se revine treptat la lut, cu diferența că modul de utilizare este mult mai simplu. Tencuiala de argilă modernă combină vechile calități ale materialului, cu pregătirea lui și aplicarea facile.

Tencuiala de lut, un material sănătos care izolează, reglează umiditatea și reduce riscul de mucegai în interior

De ce este considerată argila un material sănătos? Din mai multe motive. Cu siguranță unul foarte important este capacitatea lutului de a regla umiditatea din încăpere și de a o menține în intervalul 45-55%. Este un nivel optim pentru organism, știut fiind că umiditatea interioară nu trebuie să fie mai mică de 40% sau mai mare de 70%. Argila absoarbe umiditatea când este în exces, o reține și o eliberează când umiditatea din interior devine prea mică. Fără exces de umiditate dispare și riscul de mucegai.

Reglarea umidității, combinată cu masa naturală mare, permite argilei să izoleze termic spațiul. Casele pe structură de lemn erau izolate în trecut cu suluri de lut amestecat cu paie puse în interiorul pereților, așa cum astăzi este pusă izolația din fibră de lemn sau de iută și cânepă. Căldura este reținută de pereți și eliberată când temperatura în interior scade. De asemenea, masa mare a argilei încetinește propagarea căldurii exterioare prin perete și astfel camerele rămân răcoroase și în zilele caniculare de vară. Efectul acestor proprietăți se vede în facturi de încălzire mai mici și lipsa nevoii de a răci spațiul pe timpul verii.

Argila are capacitatea să fixeze mirosurile neplăcute, nu doar umiditatea. Proprietățile antistatice și mineralele din compoziție fac ca tencuiala de lut să poate fixa praful, substanțele poluante și mirosurile neplăcute. Mirosul de formaldehidă degajat de mobila nouă și dovedit a fi periculos dispare mult mai repede din casele tencuite cu argilă.

Un alt avantaj al masei mari a argilei este capacitatea de izolare fonică. Sunetele străbat mai greu stratul gros și dens de tencuială, atât din afară spre interior, cât și invers.

Conluto, tencuiala de argilă care se aplică simplu și ușor

Tencuiala de argilă Conluto poate fi folosită atât pentru construcții noi, cât și pentru refacerea celor vechi. Este ușor de aplicat, iar dacă îți place să meșterești și să faci lucruri cu mâna ta, cu siguranță refacerea pereților propriei locuințe va fi o joacă pentru tine.

Pentru a obține rezultatele dorite trebuie aplicate două straturi de tencuială. Primul este stratul de tencuială brută, iar cel de-al doilea este tencuiala fină. Tencuiala brută are ca scop nivelarea peretelui. Grosimea lui trebuie să fie de 1 cm. Dacă pereții sunt din cărămidă sau vechi și foarte denivelați, se poate aplica și al doilea strat de tencuială brută pentru ca nivelarea să fie perfectă. Dacă sunt acoperiți cu gips carton, este nevoie de grund Conluto pentru a asigura aderența. După uscarea și netezirea tencuielii brute se aplică un strat de tencuială fină de 4 mm. Pentru adepții stilului rustic, acest strat poate fi cel final. Pentru ceilalți, tencuiala fină poate fi acoperită după uscare cu vopsea de var albă sau colorată.

Tencuiala de argilă Conluto este ambalată în saci de 600 kg sau 1200 kg. Este în stare umedă și are nevoie de 10-15% apă pentru a fi aplicată. Diluția depinde de metoda de aplicare, de tipul peretelui și de grosimea stratului aplicat. Tencuiala Conluto poate fi aplicată mecanic sau manual, pe pereți de cărămidă, argilă, plăci din fibră de lemn, trestie.

Produsele naturale sunt cea mai bună alegere pentru tine și familia ta. În cazul argilei, avantajul nu este doar un mediu sănătos ci și reducerea costurilor cu încălzirea și răcirea spațiului.

Leave a Comment