Lemn

Folosește uleiul și ceara pentru a da scării interioare un aspect cald și plăcut

Lemnul uleiat, cu aspectul lui natural și plăcut, imprimă interiorului o căldură specifică pe care o simți imediat ce pătrunzi într-un astfel de spațiu. Lipsa luciului strident și al peliculei groase care acoperă de obicei lemnul lăcuit sunt principalele elemente care contribuie la aspectul natural. Când vine vorba de scări, ești sfătuit însă frecvent să renunți la această atmosferă plăcută în favoarea rezistenței sporite și a durabilității. Uităm însă că lemnul a fost protejat în trecut doar cu ulei, ceară sau shellac și nu de puține ori a rezistat și sute de ani. Dacă ești adeptul produselor naturale nu trebuie să renunți nici de data aceasta la materialele tale favorite. Uleiul de tung și ceara de carnauba pe care natura ni le oferă fac uleiul și ceara pentru scările din lemn mai dure și mai rezistente.

Materiale naturale rezistente – uleiul de tung și ceara de carnauba

Uleiul de tung este cunoscut de mii de ani, fiind menționat și în scrierile lui Confucius (500 îH). Spre deosebire de cel de in este mult mai dur pentru că polimerizează în contact cu oxigenul din aer și se întărește. Întărirea are loc și în interiorul lemnului pentru că în cavități există aer și astfel suprafața va fi mai dură și mai rezistentă. Uleiul de tung se extrage din nucile arborelui de tung, originar din China, de aceea îl întâlnim de multe ori cu denumirea de ulei de nucă sau ulei de lemn.

Ceara de carnauba este cea mai dură ceară naturală. Palmierului brazilian Copernica Corifera o secretă pentru a-și proteja frunzele împotriva ploilor puternice și a soarelui arzător. Ceara are punctul de înmuiere ridicat (aprox.85°C), rămânând solidă chiar și când afară este foarte cald. Frunzele palmierului sunt astfel protejate împotriva putrezirii, când este prea multă apă sau a deshidratării, în perioadele secetoase.

Ulei rezistent pentru pardoseli, o variantă naturală pentru scările de interior

Uleiul rezistent pentru pardoseli și scări produs de Kreidezeit are în compoziție ulei de tung (sau ulei de lemn, cum îl veți găsi în fișa tehnică sau pe etichetă). În compoziție există și ulei de in, combinația dintre cele două uleiuri protejând foarte bine lemnul. Uleiul de in are molecula mai subțire și pătrunde foarte adânc în lemn fiind o barieră rezistentă împotriva apei. Și uleiul de tung pătrunde în lemn, dar nu atât de adânc, iar o parte formează un film foarte subțire la suprafață. Uleiul reacționează cu oxigenul și polimerizează protejând lemnul împotriva șocurilor mecanice și a abraziunii.

Chiar dacă formează acel film subțire la suprafață, nu vorbim despre o peliculă. Filmul este foarte subțire și elastic astfel că lasă lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul fără să existe pericolul de a crăpa. Și în acest caz, uleiul în exces se șterge după aplicare.

Uleiul rezistent pentru pardoseli este incolor, dar poate fi colorat în nuanța dorită cu ajutorul pigmenților Kreidezeit. Pentru a obține o culoare uniformă se recomandă amestecarea întregii cantități de pigment cu o mică parte de ulei, iar după omogenizarea completă să se adauge și cantitatea de ulei rămasă.

Ceara pentru podele poate adăuga un luciu mătăsos treptelor

Ceara tare pentru podele Kreidezeit poate fi folosită atât direct pe lemn, cât și ca strat de protecție peste ulei. Are în compoziție, pe lângă ceara de albine, ceară de carnauba și ulei de in. Poate fi folosită pe lemn, plută sau ceramică. Aplicată peste treptele protejate cu uleiul rezistent va oferi un plus de protecție împotriva uzurii și a murdăriei.

După aplicare, ceara poate fi lustruită. Scările vor căpăta un luciu mătăsos, plăcut și discret, total diferit de cel dat de lac. Lustruirea se face cu o bucată de pâslă sau o cârpă curată și uscată de bumbac. Mișcările sunt inițial circulare, iar la final în lungul fibrei. Luciul se intensifică cu cât este lustruită un timp mai îndelungat. Chiar dacă veți fi fascinați de frumusețea suprafeței, vă recomandăm să nu insistați foarte mult pentru că o suprafața foarte lucioasă este și mai alunecoasă.

ATENȚIE: Uleiurile naturale pot prezenta fenomenul de autoaprindere, mai ales când temperatura exterioară este ridicată (vara). După folosire, puneți toate cârpele și ustensilele folosite într-un vas metalic și acoperiți cu apă. Suprafețele uleiate nu prezintă acest fenomen.

Leave a Comment