Casa eco / Izolare case / Sfaturi si povesti

Casa de la Sibiel – materialele Gutex folosite la izolarea pereților și acoperișului

Ne plac proiectele unde interacționăm cu beneficiarii, discutăm posibilitățile și alegem împreună cea mai bună variantă. Așa s-a întâmplat cu proiectul familiei Iliescu, Andrei și Smaranda, care au ajuns la Sibiel pentru că acolo au găsit grădinița potrivită pentru fiul lor. Le-a plăcut locul și comunitatea formată în jurul grădiniței și au decis să-și construiască aici casa. Căutând materiale naturale pentru izolare termică și pentru finisarea pereților au ajuns la noi și la produsele Gutex. Despre cum au ajuns că cumpere o livadă în Sibiel și să construiască propria casă în mijlocul ei, dar și despre materialele Gutex folosite, vă vom spune în cele ce urmează.

O grădiniță altfel și o livadă i-au determinat să aleagă locul pentru construcția casei

Andrei ne-a contactat pentru că era în căutarea unei alternative la OSB, folosit în construcții pentru rigidizarea pereților interiori ai caselor pe structură de lemn. Iubitori de natură și materiale naturale, dar și de soluții constructive moderne și sustenabile, Andrei și Smaranda doreau o casă de lemn bine izolată termic, dar și sănătoasă, potrivită stilului lor de viață. Andrei este îndemânatic, priceput la toate și dornic să învețe. S-a documentat bine înainte să ia legătura cu noi, iar soluțiile Gutex se potriveau cel mai bine cu ceea ce căuta. La fel am gândit și noi, iar în urma discuției am ales cele mai potrivite materialele, dar am aflat și cum au ajuns să construiască casa în mijlocul unei livezi.

În urmă cu cinci ani, când fiul lor, avea doar 5 luni au hotărât să lase Bucureștiul pentru un loc mai liniștit și mai aproape de natură. Au locuit o vreme la Săcele, într-o casă lângă pădure. Timpul a trecut repede, iar Smaranda și Andrei au început să caute o grădiniță care să-i permită să învețe jucându-se și explorând natura. Au descoperit la Sibiel grădinița Waldkinder și au înțeles că era exact genul de loc pe care și-l doreau.

S-au mutat la Sibiel, au închiriat o casă și s-au integrat în comunitate. În scurt timp au simțit că aici este acasă și au hotărât să cumpere teren. Au găsit o livadă de care s-au îndrăgostit pe loc și au început să se gândească la casa pe care vor să o construiască. Proiectul casei a fost făcut de un prieten arhitect din București pe baza ideilor lor. Pentru a interveni cât mai puțin asupra locului au vrut inițial să construiască casa pe piloni, dar nu a fost posibil. Au fost nevoiți să facă fundația, dar au lucrat astfel încât livada să aibă cât mai puțin de suferit.

Casa este gândită pe două niveluri, parter și mansardă. Parterul, mai întunecat pentru că este înconjurat de pomi, este destinat dormitoarelor, iar la mansardă, mai luminoasă și cu vedere deasupra copacilor, sunt bucătăria, camera de zi și cea de joacă. Acum sunt în plină construcție, planul fiind să se mute în noua casă de Crăciun. Până atunci va fi gata în totalitate etajul, unde vor locui, urmând să continue lucrările pentru finalizarea parterului. Puteți urmări aici povestea spusă pe larg chiar de Andrei.

Soluții Gutex pentru nevoile casei

Structura casei este din grinzi cu grosimea de 15 cm. Pentru izolarea lor am ales saltelele Gutex Thermoflex de 15 cm grosime care se montează între montanții pereților. Același tip de izolație termică a fost folosită și la mansardă, între căpriori.

GUTEX Thermoflex este o izolație fibrolemnoasă care se folosește în structură. Saltelele flexibile din fibre de lemn se montează cu ușurință între căpriori, pe tavane și pe structuri de susținere din lemn sau metal montate pe pereții interiori sau exteriori ai casei. Se adaptează cu ușurință diverselor spații și oferă protecție împotriva temperaturilor extreme, atât vara cât și iarna. Saltelele sunt deschise la difuziune, fiind permeabile la vapori și astfel ajută la reglarea umidității interioare. Gutex Thermoflex asigură și o foarte bună izolare fonică.

Pereții exteriori ai casei au fost închiși la exterior cu panouri Gutex Multitherm, iar la interior cu Gutex Thermoroom. Grosimea totală a izolației pereților exteriori a rezultat 23 cm grosime, iar cea acoperișului, 28 cm.

GUTEX Multitherm este o placă izolatoare monostrat, rezistentă la umiditate, cu o densitatea brută omogenă, utilizată pentru învelirea pereților exteriori în cazul fațadelor ventilate. Montarea se face cu precizie, prin sistemul nut și feder cu care plăcile vin configurate din fabrică, reducând foarte mult timpul de lucru. Plăcile au capacitate de etanșare împotriva vântului și sunt hidrofobe ceea ce le face rezistente la umezeală. Au capacitate excelenta de depozitare a căldurii și asigură protecție ridicată împotriva căldurii din timpul verii. De asemenea, are o foarte bună capacitate de izolare fonică. Poate fi folosită și ca izolație completă sub căpriori.

GUTEX Thermoroom este o izolație sub formă de panou fabricat din fibră de lemn, cu un singur strat și secțiune omogenă. Se folosește pentru izolarea interioară a pereților exteriori. Panourile au capacitate bună de stocare termică și asigură o izolare deosebită împotriva căldurii vara și a frigului pe timpul iernii. Sunt permeabile la trecerea vaporilor și au o foarte bună rezistență la putrezire. Se pot monta pe partea din interior a pereților exteriori și pe tavan. Gutex Thermoroom are și o foarte bună capacitate de izolare fonică. Izolarea cu acest tip de material este foarte potrivită în spațiile unde se creează ecou și zgomot de fond care poate fi foarte deranjant. Același tip de panouri a fost folosit și la bazinul de înot de la Târgu Mureș.

Urmează tencuirea și finisarea pereților pe care Smaranda și Andrei vor să le facă tot cu materiale naturale. După ce vor fi alese materialele vom reveni cu informații despre această etapă a proiectului.

Leave a Comment