Sfaturi si povesti

Culoarea preferată nu este în gama lazurilor Kreidezeit? Se poate obține cu ajutorul pigmenților naturali

Uleiurile Kreidezeit sunt perfecte pentru pasionații de bricolaj. Sunt naturale, fără adaosuri de substanțe sintetice, se aplică simplu, cu pensula sau trafaletul, iar amestecul de uleiuri este ideal pentru obiectele din lemn. Gama este vastă, existând uleiuri, atât pentru interior, cât și pentru exterior. Lazurile colorate sunt uleiurile pentru exterior. Amestecul dintre uleiul de in și cel de tung este astfel făcut încât suprafața să fie protejată un timp îndelungat de intemperii, culoarea dând rezistența la radiațiile solare. Întotdeauna trebuie folosit lazură colorată la exterior, pigmenții fiind cei care stau în calea razelor soarelui, protejând lemnul.

În gama de lazuri precolorate Kreidezeit există nouă culori de bază: pin, larice, stejar deschis, stejar antic, nuc, palisandru, wenge, abanos și teak. Sunt perfect compatibile unele cu altele, putând obține și alte culori doar amestecându-le. Ce facem însă dacă ne dorim o culoare atipică, verde închis, albastru sau turcoaz, de exemplu? Facem propria culoare pornind de la lazură incoloră și gama de pigmenți naturali Kreidezeit.

Cum se face amestecul pentru a avea culori omogene, iar lazura colorată să fie rezistentă

Lazura incoloră Kreidezeit protejează foarte bine lemnul împotriva intemperiilor. Are în compoziție ulei de in, ulei de tung (numit și ulei de lemn sau ulei de nucă), ulei de terebentină, colofoniu de zinc și umplutori fără plumb. Aplicată ca atare va proteja lemnul împotriva umidității, dar nu și împotriva soarelui care, în timp, va decolora lemnul. Protecția împotriva umidității este însă foarte bună. Uleiul de in intră adânc în lemn și-l protejează din interior, cel de tung asigurând o peliculă superficială fină, elastică și rezistentă.

Pentru a asigura și rezistența la soare trebuie adăugată o cantitate de pigment. Cantitatea recomandată pentru maximum de rezistență este între 8 și 15%, în funcție de tipul pigmentului. Pigmenții ocru și umbra se adaugă min.15% (150 g/l), spinellii min.10% (100 g/l), iar negrul de oxid de fier min.8% (80 g/l). Nu sunt recomandați pentru exterior albul, albastrul și violetul ultramarin, negrul de viță de vie. Acești pigmenți nu sunt suficient de rezistenți la exterior și soarele poate modifica culoarea. Nu vă faceți probleme pentru albastru și violet, există variante rezistente în gama spinell. Nu este recomandă adăugarea unei cantități de pigment mai mare de 20%.

Pentru a obține o lazură colorată uniform, întreaga cantitate de pigment se adaugă într-o cantitate mică de lazură incoloră și se amestecă energic până se formează o pastă omogenă. Apoi se adaugă restul de lazură amestecând continuu pentru a obține o soluție fluidă și uniformă. Vedeți aici cum arată uleiul colorat cu pigmenții din gama Kreidezeit. Puteți combina însă pigmenții pentru a obține culori personalizate care să transforme obiectele vopsite în unicate.

Ce reguli trebuie respectate pentru ca protecția să fie cât mai rezistentă în timp

Lazurile colorate pentru exterior pot fi folosite pentru protejarea tuturor speciilor de lemn aflat la exterior, pentru case din lemn, fațade placate, ferestre, uși, garduri, pergole, foișoare, mobilier. Lazura colorată pătrunde adânc în lemn asigurând o foarte bună protecție la apă, fără a crea o peliculă rigidă și lăsând lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul.

Dacă se aplică corect, protecția poate rezista între 2 și 5 ani, în funcție de expunerea la ploaie, soare și vânt. Pentru că nu face peliculă rigidă, nevoia de refacere nu se anunță prin crăparea și exfolierea peliculei ci printr-un aspect uscat al suprafeței, lipsit de luciul mătăsos al uleiului. Reîmprospătarea este simplă, doar prin aplicarea unui nou strat de lazură incoloră, când apare aspectul uscat, sau colorată, dacă lemnul devine foarte vizibil.

Pentru ca lemnul protejat să reziste cât mai mult timp, aveți mai jos câteva recomandări:

  • lemnul se pregătește înainte șlefuindu-se cu hârtie abrazivă cu granulația 120 sau 150 și se desprăfuiește. Eventualele urme de grăsime se îndepărtează prin ștergere cu solvent,
  • dacă înainte a fost aplicat un finisaj cu peliculă (lacuri pentru exterior pe bază de apă sau solvent) este obligatorie îndepărtarea stratului vechi până la lemn,
  • se aplică min.2 straturi de lazură, cu timp de uscare între straturi de 24 ore. Nu se aplică stratul următor până când cel precedent nu este uscat,
  • temperatura exterioară în timpul aplicării nu trebuie să fie mai mică de 12 grd.C,
  • lazura colorată se aplică în exces astfel încât lemnul să absoarbă cât are nevoie. După cel puțin 45 min. timp de absorbție, excesul se șterge cu cârpa. Uleiul neșters va crea suprafețe foarte lucioase și lipicioase,
  • se recomandă inspectarea suprafețelor anual. Eventualele semne de degradare se pot vedea astfel încă de la început. Refacerea imediată, prin aplicarea unui singur strat de lazură, va asigura o protecție prelungită.

ATENȚIE: Din cauza uleiurilor volatile, resturile și cârpele îmbibate cu ulei sau solvenți specifici (ulei de terebentină, white spirit) se pot autoaprinde în zilele foarte calde și sub acțiunea razelor soarelui. De aceea se recomandă să fie puse în ambalajele goale și acoperite cu apă, iar sculele folosite să fie bine spălate.

Contactați-ne dacă doriți mai multe informații despre uleiurile naturale Kreidezeit. Căutați în pagina Contact a site-ului cel mai apropiat distribuitor. Veți primi întreg sprijinul de care aveți nevoie.

Leave a Comment