Sfaturi si povesti

De la propria locuință, în casele celor care vor să trăiască într-un mediu sănătos – povestea vopselelor naturale Kreidezeit

Totul se leagă de Gert Ziesemann, cel care a pus bazele firmei Kreidezeit și de mișcările ecologiste de la începutul anilor 80. În aceea perioadă, modul de vopsire a pereților era în alb strălucitor pentru care erau folosite vopsele pe bază de bioxid de titan. În procesul de fabricare al bioxidului de titan rezulta ca produs secundar un acid diluat care era deversat în Marea Nordului. Multe specii din flora și fauna locală au fost afectate, deversarea ducând chiar la moartea unui mare număr de foci. Toate aceste evenimente l-au determinat pe Gert să gândească o alternativă naturală la vopselele pe bază de titan cu care să vopsească pereții propriei case. Și așa a început povestea.

Brânză, borax și cretă – prima rețetă de vopsea

Prima ideea a fost ca acel produs să fie sănătos, bazic, diferit de cele acide folosite în mod curent și care conduceau spre acidul cu probleme. Așa a ajuns să obțină o vopsea naturală din materii prime precum brânza proaspătă, borax-ul și creta. A vopsit cu ea pereții propriei case și a fost foarte mulțumit de rezultat. Primul gând a fost să dea rețeta și altora care să o folosească pentru a-și face propria vopsea. Numai că oamenii voiau vopseaua gata făcută, nu rețeta. Așa că a început să producă vopseaua acasă și să o vândă la târgurile de weekend sau cele cu produse ecologice. Se întâmpla în 1987, când Kreidezeit a luat naștere oficial.

Totul a mers lin la început, fără evenimente spectaculoase. Lucra singur pentru a face vopselele și era mai mult o activitate artizanală. Până în 1992, când după prezența într-o emisiune televizată unde explica modul în care se pot obține vopsele de foarte bună calitate altfel decât pornind de la petrol și procese chimice toxice, mica afacere a luat avânt. Dezvoltarea a dus la nevoia de oameni și un spațiu de producție mai mare. S-a mutat mai întâi într-un hambar pentru animale, dar dezvoltarea a continuat. Astfel că, în 2002, Gert a cumpărat un vechi gater în Sehlem unde a mutat fabrica. Acolo se află și acum fabrica, în acest sat care se află la puțin peste 20 km de Hildesheim. Produsele Kreidezeit au ajuns cunoscute în toată lumea fiind folosite atât în locuințe obișnuite, cât și la restaurarea unor castele din Japonia sau a unor obiective turistice din Olanda sau Germania.

O prietenie cu mediul continuată de generația următoare

Aprecierea produselor în toată lumea se datorează faptului că sunt fabricate în exclusivitate folosind materii prime naturale și tehnologii ecologice. Principiul firmei este – Ceea ce nu se poate produce într-un mod prietenos cu mediul, nu se fabrică. Produsele Kreidezeit au toate componentele declarate prin voința producătorului și sunt total inofensive astfel încât scurgerile accidentale din ambalaj nu trebuie raportate.

De-a lungul timpului au fost studiate catedrale și biserici vechi pentru a descoperi materialele naturale și rețete folosite de vechii constructori sau pictori. S-au descoperit calitățile peliculogene și adezive ale zerului, cele emulgatoare ale oului sau cele de fixare ale berii și au fost folosite în rețetele vopselelor. Varul este principalul ingredient folosit, iar tencuielile și vopselele sunt deschise difuziei contribuind astfel la reglarea umidității în camere și clădiri. Vopselele tradiționale sunt capabile să absoarbă și să elibereze umiditatea, păstrând climatul interior sănătos și ferindu-l de mucegai.

Începând cu 2019 ștafeta a fost predată generației următoare – cele două fete ale lui Gert crescute cu respect față de mediu și natură. Produsele se vor fabrica tot la Sehlem, la fel de curat și de sănătos ca până acum, astfel încât să continue să fie fie vegheate an de an de rândunelele care-și fac cuib liniștite prin toate colțurile fabricii.

Leave a Comment