Lemnul a fost protejat din cele mai vechi timpuri cu ajutorul uleiurilor. Unul dintre principalii dușmani ai lemnului este umiditatea, iar apa, cum știm cu toții, nu face casă bună cu uleiul. Așa că uleiul a fost folosit pentru protecția gardurilor, a caselor din lemn sau a ambarcațiunilor. Uleiul folosit a fost în funcție de zona geografică, cel de in fiind specific Europei, iar cel de tung (de lemn sau de nucă, cum se mai numește), Asiei. Pentru protecție superioară lemnul era de multe ori ars sau se folosea gudron sau smoală care dădeau un plus de protecție. Cum acționau aceste produse pentru a proteja lemnul de apă, intemperii, soare și alte agresiuni vom descoperi în cele ce urmează.
Combinația dintre cele două uleiuri contribuie la proprietățile superioare ale lazurilor Kreidezeit
Principala calitate a uleiului de in este că pătrunde adânc în lemn. Molecula lui subțire îi permite să ajungă mult sub stratul de suprafață protejând lemnul din interior. Din păcate, uleiul nu reacționează în contact cu aerul și nu formează peliculă. Spre deosebire de uleiul de in, cel de tung reacționează cu oxigenul din aer formând o peliculă foarte rezistentă. Molecula uleiului de tung este însă mult mai mare, el pătrunzând mai greu în adâncul lemnului. Kreidezeit a găsit echilibrul perfect dintre cele două uleiuri astfel încât amestecul lor să protejeze lemnul atât în interior, cât și la suprafață.
Ambele uleiuri, așa cum rezultă ele din in sau nuca de tung, se usucă foarte greu. Timpul de uscare se poate reduce prin fierbere sau prin adăugarea de substanțe chimice numite sicativi. Produsele Kreidezeit sunt însă naturale, fără produse chimice adăugate, așa că reducerea timpului de uscare s-a făcut prin fierbere ceea ce a crescut viscozitatea. Pentru reducerea ei Kreidezeit folosește ulei de terebentină obținut din rășina extrasă din lemnul de pin.
De ce nu trebuie folosite lazuri perfect transparente
În afară de rezistență la umiditate, lazurile trebuie să asigure rezistența lemnului la acțiunea razelor solare. Soarele are acțiune degradantă asupra lemnului și cu cât este reflectată sau deviată o cantitate mai mare de radiație, cu atât lemnul este mai protejat. Negrul de fum rezultat în urma arderii lemnului sau impuritățile din gudron sau smoală au acest rol. În cazul lazurilor precolorate Kreidezeit reflectarea razelor soarelui este făcută de pigmenții din compoziție.
Nu trebuie adăugată o cantitate mare de pigment pentru a asigura protecția lemnului. Cantitatea fiind mică lazurile sunt semitransparente, fibra lemnului protejat fiind vizibilă. Lazurile fără pigment adăugat nu sunt recomandate pentru exterior pentru că nu pot asigura întreaga protecție de care lemnul aflat la exterior are nevoie. Lazura transparentă este folosită ca bază pentru obținerea unor lazuri divers colorate folosind gama de pigmenți Kreidezeit.
Întreținerea și refacerea finisajului realizat cu lazurile Kreidezeit
Lazurile precolorate Kreidezeit pot proteja orice fel de lucrare din lemn aflată la exterior: case, garduri, pergole, foișoare, ferestre. Aplicate corect, conform tehnicii recomandate, pot asigura o protecție îndelungată. Întreținerea periodică prelungește viața finisajului și implicit a lemnului protejat. În timp, din cauza intemperiilor și a vântului, uleiul este spălat și lemnul capătă un aspect din ce în ce mai uscat. Așa se recunoaște dispariția uleiului de pe suprafața lemnului și este semnalul că finisajul trebuie refăcut. Refacerea este simplă, doar aplicând încă un strat de lazură.
Ne propunem să vă prezentăm în articole viitoare proiecte realizate cu lazurile precolorate de la Kreidezeit și felul cum au rezistat în timp.