Tehnic

Holzwurmfrei – o protecție anticari ce poate fi folosită și în procesele de recuperare sau restaurare a lemnulu

Lemnul este un material organic care poate fi hrană pentru insecte. Cel mai cunoscut dăunator al lemului este carul, cunoscut și ca viermele de lemn. Este o insectă agresivă, de care se scapă destul de greu, de aceea este bine ca lemnul să fie protejat cu substanțe speciale. Un material natural de protecție cu rezultate foarte bune este Holzwurmfrei de la firma germană Leinos.

Modul cum această soluție protejează lemnul are ca efect o întărire a acestuia, proprietate foarte utilă atunci când se dorește recuperarea lemnului din construcții vechi sau restaurarea/recondiționarea lemnului din case vechi din lemn.

Carii – cum ajung în lemn, condițiile care favorizează dezvoltarea lor

Carii acționează în condiții de umiditate mai ridicată a lemnului și pot fi foarte greu de detectat. Atunci când apar găurile specifice, lemnul este deja infestat de ceva vreme, micile găuri de aprox.1 mm diametru fiind semnul ca s-a ajuns la un nou ciclu de dezvoltare.
Carul are 3 etape de dezvoltare: ou ,larvă și adult. Insecta adultă depune ouăle în micile crăpături din lemn, după care moare. Ouăle se transformă în larve și se hrănesc cu lemn avansând spre interiorul lemnului și formând acele galerii caracteristice. Specific este și zgomotul pe care-l fac atunci când rod lemnul.

Înainte de a se transforma în pupă, viermele se întoarce spre suprafața lemnului, nu pe aceeași galerie ci săpând o alta. Ajuns foarte aproape de suprafață, viermele se transformă în pupă si apoi în insecta adultă (asemănătoare unei molii) care străpunge stratul subțire de lemn și iese la suprafață, reluând ciclul.

Condițiile în care insecta se dezvoltă foarte bine este umiditatea ridicată – 18-20% și temperaturi de 13-23 ℃ – de aceea îi priesc podurile sau beciurile umede. Ouăle depuse în crăpături sunt foarte greu vizibile și dacă n-au condiții prielnice, stau în aceea stare până când temperatura și umiditatea crește. În stare de larvă este foarte greu de distrus și pentru că intră în profunzimea lemnului iar insecticidul ajunge greu la ea. De aceea este bine ca suprafețele să fi protejate înainte de a fi infestate.

Cum protejează Holzwurmfrei lemnul de atacul carilor

Holzwurmfrei este o soluție apoasă de săruri naturale de siliciu, aluminiu și potasiu. În momentul in care lemnul este tratat, suprafața lui capătă o altă structură decât cea obișnuită, mai apropiată de cea anorganică, iar insecta nu mai recunoaște condițiile propice dezvoltării ouălor și nu le mai depune pe acea suprafață. Practic, folosind această soluție de săruri anorganice, păcălim carii și nu-și mai depun ouăle pe lemnul protejat.
Pentru ca protecția să fie eficientă trebuie aplicate, cu pensula sau prin pulverizare, min. 2 straturi sau lemnul să fie imersat în soluția protectoare. Lemnul trebuie să fie curat, fără substanțe grase sau praf iar tempratura exterioara de min.15 ℃.
În cazul lemnului infestat trebuie verificat dacă soluția a pătruns în fiecare orificiu. Practic, trebuie aspirat praful de lemn pentru a ne asigura că soluția poate pătrunde în profunzime și eventual, folosită o seringă.

Lemnul astfel protejat poate fi folosit la interior sau la exterior. Holzwurmfrei asigură și o foarte bună protecție împotriva ciupercilor. După impregnarea cu soluția anorganică și uscarea ei, lemnul poate fi acoperit cu ulei, ceară, lazura sau vopsea. Timpul de uscare necesar este de min.24 de ore. Dacă, după uscare, se văd urme de săruri cristalizate, ele se îndepărtează cu o perie sau cu o cârpă.

Un produs util celor ce folosesc lemn recuperat sau celor ce renovează/restaurează case vechi din lemn
Holzwurmfrei este o soluție de săruri care întărește lemnul. Atunci când este folosită pe lemn vechi, poros, cu materie organică pierdută din cauza timpului îndelungat de folosire, soluția umple aceste goluri, întărind lemnul din interior. Rezultă un lemn mai dur, mai greu, mai rezistent.
Este o proprietate foarte utilă celor care au sarcina de a renova sau chiar restaura case vechi din lemn sau mobilă și obiecte vechi din lemn. Soluția fiind apoasă și obținută din săruri naturale, nu are miros neplăcut și nici nu este periculoasă așa că este mult mai ușor de folosit în case sau acolo unde se află mobila.
Lemnul recuperat, întărit cu ajutorul soluției anorganice, poate fi apoi mult mai ușor de curățat și prelucrat.

Leave a Comment